Enver Paşa neden çok seviliyor?

Makaleler
13
İyi Sosyaller. Bayağıdır kafama takılan bir konu var. Enver Paşa başarısız olmasına rağmen, neden bu kadar çok seviliyor? Çok bilge gördüğüm eski bir tarih hocam bile koyu ittihatçı ama ben tam anlamıyorum bunu. Cesur ve Yiğit bir komutan olduğunu ama Atatürk gibi askeri bir deha olmadığını düşünüyorum. Siz ne düşünüyorsunuz?

"İttihatçılar olmasaydı" diyoruz değil mi? Olsaydı, olmasaydı tarzı şeyler, yoktur tarihte. 1. cihan harbi'ne sokmadan da bölüşebilirlerdi Osmanlı'yı. Bilemezsin.

Az önce olmasaydı üzerinden konuşan sizdiniz. Şimdi hiç olmazsaydı diye konuşmamış gibi davranıyorsunuz.

Az önce olmasaydı üzerinden konuşan sizdiniz. Şimdi hiç olmazsaydı diye konuşmamış gibi davranıyorsunuz.
"Kesin şöyle olurdu" demedim. "Olsaydı, olmasaydı" diyebiliriz ama bu Tarih olmaz ve kesin de bilemeyiz. Beyin fırtınası yaparız kendi aramızda sadece. 1.Dünya Savaşı'na sokabilirlerdi yine Osmanlı'yı ama belki de sokmayacaklardı. Nereden bilebilirsin?

Anladım ama bu yaptığımız şeyin Tarih'e girmediğini söylüyorum ve nasıl olacağını bilemezsin çünkü öyle bir şey olmadı.
Tamam kardeşim sen haklısın. Ben senin kadar bilinçli bir tarih okuru değilim. Sen eminim ki geçmişte olan olayları benden daha iyi yorumlamış ve analiz etmişsindir.

Tamam kardeşim sen haklısın. Ben senin kadar bilinçli bir tarih okuru değilim. Sen eminim ki geçmişte olan olayları benden daha iyi yorumlamış ve analiz etmişsindir.
Çok bildiğimi iddia etmiyorum. "Kesin girerdik" gibi bir yaklaşım kuramazsınız. Bir kere ittihatçıların var olmaması demek, birçok şeyin farkı olması demek. Atatürk'ün hayatının bile farklı olması demek.
O devlet illa ki çökecekti. Gördünüz zamanın dünyasındaki en büyük 3.güçte yıkılmıştı. Şimdi söyleyin biz nasıl yıkılmayacaktık?
"Yıkılmayacaktık" mı dedim? Bir daha okuyun yazdıklarımı.

Ya yıkılacağız ya da savaşa gireceğiz. Bu 2 senaryodan başka seçenek yoktu. İttihatçılarda yıkılmayı göze alamayacağı için savaşa girecekti.

Dediğim gibi çok bilmiyor olabilirsiniz ama eminim ki benden daha çok biliyorsunuz. Siz bu şekilde düşünüyorsanız benim saptamam büyük ihtimalle yanlıştır. Benimle tartışmak da bu sebeple size katkı sağlamayacaktır. @492457 kardeşim ile daha bilinçli bir tartışma yapabileceğini düşünmekte olduğumdan sözü ona bırakıyorum.

Ya yıkılacağız ya da savaşa gireceğiz. Bu 2 senaryodan başka seçenek yoktu. İttihatçılarda yıkılmayı göze alamayacağı için savaşa girecekti.
1. Cihan Harbi'ne girmeden de yıkılabilirdik. Zorunlu mu?
Estağfurullah hocam, siz daha çok biliyorsunuzdur. Teşekkürler aydınlatmalarınız için.

Varlıklı bir insan değildi. Bunu Naciye sultana yazdığı mektuplardan anlayabiliyoruz. Tek düzeltmek istediğim husus bu.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…