Enver Paşa neden çok seviliyor?

Makaleler
13
İyi Sosyaller. Bayağıdır kafama takılan bir konu var. Enver Paşa başarısız olmasına rağmen, neden bu kadar çok seviliyor? Çok bilge gördüğüm eski bir tarih hocam bile koyu ittihatçı ama ben tam anlamıyorum bunu. Cesur ve Yiğit bir komutan olduğunu ama Atatürk gibi askeri bir deha olmadığını düşünüyorum. Siz ne düşünüyorsunuz?

İTC ile değil, Çanakkale Savaşı'nda kazandı. Hatta İTC üyeleri ile Kurtuluş Savaşı ve sonrasında mücadele etmiştir.
Atatürk'ten çok daha iyi bir komutandır kendisi. Bence yeterince övülmüyor bile.
Neye göre tam olarak?

Enver paşa hayalperest, saraylının damadı sayesinde mevki kazandigı bilinir.
Mustafa kemal realisttir.
Aradaki en bariz fark…

Saray sayesinde mi güldürme.
Kısmen doğru söylüyor. Mehmed Reşad'ın damadıdır ve illa ki etkisi olmuştur. Atatürk'e görev verilmesinde de, Vahdettin'in etkisi olmuştur. Vahdettin ile yakın ilişkiler içerisindeydi ama ikisi aynı şey değildi tabii ki. Atatürk'e kasten görev verilmiyordu ve bu haksızlıktı.

Ne görevi tam olarak ve kimlikten kastınız nedir? Bu arada kaynak da yok bununla alakalı. Spekülasyon bu da.
Üsküp demiryolu müfettişi sırasında ufak görevler verilmiştir kendisine. Emin olun yazıyı bulduğum gibi paylaşacağım. Bunun da kaynağı yok demişsiniz de başka neyin kaynağını istiyorsanız belirteyim çünkü onlar taze bilgiler direkt kaynaklarını çıkarabilirim, Basra meslesindeki gibi. Kimlikten kastım fikirlerinin oturması. Atatürk'ün karakteri doğduğu anda oluşur. Selanik'te oluşan ayrılıkçılarla başlar bu ve Balkan Savaşında tamamlanır. Bu durumlarda tabi ki milliyetçi olmuş aynı zamanda Selanik gibi gelişmiş bir Balkan liman kenti ile Avrupa'da olan özgürlükçü fikirler ile de karşılaşır. Bunları birleştirip bir cemiyet kurar ve 1 sene içinde cemiyeti aynı gayede olan İttihat ve Terakki'nin altından devam eder, sonrasında da kayıtlı üyesi olur.

Enver Paşa saray sayesinde değil Bulgar çetelere ve Makedonya dağlarında giriştiği hareketlerden dolayı Atatürk'ün önüne geçmişti. Zira Hakkı Kılıçoğlu İTC toplantılarında hep Atatürk konuşurmuş, onlar dinlermiş ama İttihatçılar Enver Paşa'yı tutmuş. Hatta Atatürk'e İTC içinde küçük görev verilmesi ilk defa geldiğinde Makedonya'da bulunan Enver Paşa ile olmuştu.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…