Enver Paşa neden çok seviliyor?

Katılım
30 Temmuz 2022
Mesajlar
13.334
Makaleler
13
Çözümler
87
İyi Sosyaller. Bayağıdır kafama takılan bir konu var. Enver Paşa başarısız olmasına rağmen, neden bu kadar çok seviliyor? Çok bilge gördüğüm eski bir tarih hocam bile koyu ittihatçı ama ben tam anlamıyorum bunu. Cesur ve Yiğit bir komutan olduğunu ama Atatürk gibi askeri bir deha olmadığını düşünüyorum. Siz ne düşünüyorsunuz?
 
Neyden bahsediyorsun dostum sen? Bu vatan için ölmüş binlerce şehitlerimiz bizim için önemli senin için önemli değildir onu bilmem. Ama onlar olmasa birkaç devletin kölesi olarak yaşayabilirdin onlara borçluyuz böyle klavye delikanlığı ile olacak iş değil bu.
Bak biri daha geldi 😄.
Screenshot_20231116-185222_Chrome.png
 
İsmail Enver paşa Türk-İslamcı bir anlayışın temsilcisi olan Osmanlı devletinin paşası, Harbiye Nazırı(Genel kurmay başkanı), İttihat ve Terakki cemiyetinin 3 liderinden birisi ve en üst rütbelisidir.
Ülkeyi düştüğü çukurdan çıkarmak için giriştikleri macera Osmanlı devletinin çökmesini hızlandırmıştır. 2.Abdülhamid'e Rus konsolosu yüzünden 2 askeri idam etmesi nedeniyle kin beslediği bilinir. Babıali baskını olayı çok meşhurdur.
Hanedan damadı olduğu için Paşa yapılmış ve genel kurmayın başına getirilmiştir yani liyakat üzere yükselmemiştir.
Almanyada bulunduğu dönemde Alman ordusundan baya etkilenmiştir, 1.Dünya savaşına Almanyanın yanında girmemizde büyük etkendir. Etrafını etkileyen bir karizmaya sahiptir.
Atatürk ile aralarının iyi olmadığı bilinir.
Büyük vatanseverdir, yapmaya uğraştıklarıyla, fikirleriyle bu kesindir ama başarılı bir subay olduğu malesef ki söylenemez. Allah Rahmet eylesin.
 
Bunun pek çok sebei var bir kısmı doğru bir kısmı yanlış anlaşılmış sebepler.

Pek çok insan Enver Paşa nın Türkçü/Turancı bir dünya görüşüne sahip olduğu kanısında ve bundan ötürü özellikle milliyetçi kesimde kendisine karşı ciddi bir sempati var fakat tam tersine Enver Paşa Osmanlıcı/Ümmetçi bir dünya görüşüne sahipti hatta Makedonya da kıt'a subaylığı yaptığı yıllardan yakın dostu Kazım Karabekir ile bu konuda yaptığı tartışmalar bile var. Kazım Karabekir Paşa da sanılanın aksine İslamcı değil Türkçü bir şahsiyettir, buradan anlaşılacağı üzere Osmanlı nın son yıllarına ve Cumhuriyetin kuruluşuna damga vuran kadroyla ilgili halk arasında pek çok asılsız bilgi ve önyargı vardır, bu kişiler ve dahil oldukları olayları yorumlamak ve bunlarla ilgili hissiyat sahibi olmak için döneme ait hatıratlar çok iyi okunmalıdır.


Bu çok yaygın yanlış anlaşılmayı düzelttiğimize göre Enver Paşa nın vasıflarından ve yükselişinden de biraz bahsedebiliriz.

Enver Paşa dönemin subayları arasında vatanseverliği, cesareti, atılganlığıyla öne çıkan bir isimdi. Çok ciddi bir kişisel karizmaya sahipti zira saray damadı olmak, Almanları yanlarında savaşa dahil olmaya ikna etmek(Bilinenin aksine Almanlar, Alman Genelkurmayının bu konudaki olumsuz görüşü sebebiyle bu konuda başlarda pek istekli değillerdi, Enver Paşa nın Alman kayzeri üzerindeki olumlu intibası bu konuda önemli rol oynadı) Yakub Cemil ve daha nice İttihat ve Terakki fedaisinin saygısını ve bağlılığını kazanmak bu olmadan pek mümkün değildi.

Enver Paşa kesinlikle yeteneksiz bir adam değildi, iyi bir ressamdı, iyi seviyede Fransızca ve Almanca bilirdi, hatta sırf cemiyette popülaritesi artıyor diye İngilizce dahi öğrenmişti, Makedonya da Kıt'a zabitliği süresinde eşkiya takibi ve benzeri işlerde de son derece başarılıydı lakin çok hızlı bir şekilde yükseldi, akranları yarbay rütbesindeyken Enver Paşa Harbiye Nazırı olmuştu. Tugay komutanlığı seviyesinde tecrübesi dahi olmayan biri için fazlasıyla yüksek rütbelere bir anda çıkmıştı.

1. Dünya savaşındaki performansını herkes istediği yere çekerek değerlendirebilir fakat savaşan diğer devletlerin nüfusları/silah altındaki asker mevcutları göz önüne alındığında pek de başarısız bir performans gösterdiği söylenemez. Unutmayın ki son döneminde Osmanlı İmparatorluğu eşkiya ile baş etmekte zorlanır bir halde.


Sarıkamış faciasındaki payı da diğer bir tartışma konusudur, harekat planlarını inceleyen pek çok askeri tarihçi harekatın kağıt üzerinde iyi hazırlanmış olduğunu fakat düşük rütbeli subaylar arasındaki bir takım anlaşmazlık ve iletişimsizlikler sonucu harekatın başarısız olduğu görüşündedirler, tek kurşun atmama meselesi ise bir efsanedir zira Ruslar bu cephede 20.000 kayıp vermiştir.

Enver Paşa yıkılmakta olan bir imparatorluğun durağan yapısına ciddi bir dinamizm ve umut getirmiştir, bundan dolayı çağdaşı olduğu cemiyette 1. Dünya Savaşı sonrasında bile kendisine karşı ciddi bir teveccüh bulunmaktadır. Doğrusuyla yanlışıyla sıradışı bir hayat hikayesi vardır.
 
Sorumlu Kim? bölümünün altında direkt Enver Paşa suçlanmış bir de.
Şehit sayısı kesin olarak 32 bindir diğer yalan haberler yalan Rus haberleridir ayrıca Sarıkamışta 10. Kolordu 32 bin şehit vermişti ve 10.Kolorduyu hafız Hakkı paşa yönetiyordu 9.Kolorduyu Enver paşa yönetiyordu Enver Paşa'nın ordusu ruslar ile çatışmayı planlarken hafız paşa Enver Paşa'nın emrine uymadı Allahuekber dağlarına girdi ve şehitler verdik 9. Kolordu yardımsız kaldığı için ruslara karşı savaşamadı insanlar harekatta Enver paşa başkomutan diye Enver paşa yüzünden diyor ama durum öyle değil, hiçbiri youtubeden bile bakmaya üşeniyor kulaktan dolma bilgilerle konuşuyorlar youtubeda birçok videoda Enver Paşa'nın suçu olmadığının kanıtı vardır İlber Ortaylı gibi bir tarihçi bile sarıkamışın hafız Hakkı paşa yüzünden olduğunu söylüyor.
 
Ülkesine hizmet etmiş, vatanına milletine canını vermeye hazır, başarılı bir komutandır. Tek istediği vatanının savaştan galip çıkmasıdır. Sarıkamış’da yaptığı hatayı bile isteyerek yapmamıştır. Lakin bize okullarda tarihte sanki vatan düşmanı biriymiş de bilerek Sarıkamış’ı planlamış gibi anlatılıyor. Atatürk ile aynı kefeye koymanın da zaten anlamı yok. Kimse konulamaz.
Sarıkamış planlanmamış olsada afedilemeyecek bir hata belkide 1.dünya savaşından erken çekilebilirdi Osmanlı
 
Yabancı bir düşünür şöyle demiş:
Atatürk ile Enver Paşa'nın arasındaki en büyük fark, Enver Paşa'nın cesareti aklından daha öndeydi ancak Atatürk'ün aklı cesaretinden daha öndeydi. Asıl fark budur...
 
Paşa, harbiye nazırı olduğu zaman askerlerimizdeki devrimler çok katkılı olmuştur. Ayrıca atamalara da o baktığı için Atatürk'ü Çanakkale'ye, Şükrü Paşa'yı da Edirne'ye ataması çok önemli bir hamledir.1. Balkan savaşlarında o hâlâ harbiye nazırı mıydı bilmiyorum ama 2. Balkan savaşlarından sonra Midye-Enez hattından Tekirdağ'a kadar Meriç nehrine kadar o ilerlemiştir. Üç paşa olayında o diğer iki paşa hariç doğuya gitmiştir. Doğuda Basmacılar'a katılmış, 1922'de Tacikistan'da şehit olmuştur. Talat Paşa'da Sicilya'dan milli mücadele için silahlar göndermiştir, ama bu başka sorunun konusu 😀
 

Geri
Yukarı