Epic Games, Apple'a Dava Açıyor

Epic'in bugün yayınladığı Fortnite güncellemesi ilginç bir özellik içeriyordu. Mobil platformlarda Fortnite'da oyun içi bir satın alma gerçekleştirmek istediğinizde bu işlemi Google Play Store veya App Store içerisinde gerçekleştirmeniz gerekiyor. Bu satın alımlardan tabii Google ve Apple da önemli bir pay alıyor (%30). Epic bunun önüne geçmek için bugün Fortnite'a doğrudan Epic sistemi üzerinden V-Bucks satın alma opsiyonu ekledi. Fiyatlandırma kendi sistemlerinde daha ucuz olduğundan dolayı, haliyle bu güncelleme tahmin edebileceğiniz gibi Apple'ı epey kızdırdı.

EfTUY_VXsAUHjT3.png

Haliyle Apple kendi payını alamayınca Fortnite’ı 3-4 saat sonra App Store’dan direkt kaldırdı. Ama Epic Games resmen 5000 IQ bir hamle yapıp bunun olacağını önceden ön görüp, önceden hazırlamış oldukları 64 sayfalık davayı, Apple, Fortnite'ı Store'dan kaldırdıktan hemen sonra açıyor.

EfVBQI8XsAADWlN.jpg


Bu davanın asıl büyük olayı ise bunu Epic Games Twitter hesabından değil, Fortnite Game Twitter hesabı üzerinden duyurmalarıydı. Yani Apple'a dava açtıklarını herkesin bilmesini istediler.

Son olarak da Apple’ın yıllar önce yaptığı ikonik 1984 reklamının Fortnite versiyonunu önceden yapıp #FreeFortnite etiketiyle beraber oyun içinde milyonlarca kişiye gösterdiler.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.


Bu davada hangi tarafın haklı olduğunu düşünüyorsanız yorumlarda belirtmeyi unutmayın. Herkese iyi sosyaller dilerim. :)
 
Son düzenleme:
Bu sadece Apple üzerinde böyle değil. Bütün mağaza ve sanal marketler yüksek komisyonlar kesiyor. (Steam: 30% kesiyor, Google Play 30% kesiyor... )
Hocam Epic Games yanlış hatırlamıyorsam %12 komisyon kesiyordu, buna Unreal Engine'in %5 lik komisyonunu da katarsak %17 oluyor, diğer marketlerle arasında neredeyse iki kat fark var.
 
Hocam Epic Games yanlış hatırlamıyorsam %12 komisyon kesiyordu, buna Unreal Engine'nin %5 lik komisyonunu da katarsak %17 oluyor, diğer marketlerle arasında neredeyse iki kat fark var.
O Epic'in geliştirici kitlesi kazanmak için yaptığı bir jest. Epic, Steam kadar büyüdüğü zaman görürüz 12% mi kesiyor 30% mu?
 
Hafta başlarında Xbox game pass ve şimdi Fortnite engellemesiyle yükselen güçleri küçükken ezemedik şimdi sırası diyerek harekete geçen ama bizim Apple Arcade te çok daha güzel oyunlarımız onları oynayın açıklaması/dayatması ile monopoliliğini kanlı canlı gösterdiği için gözümde bitmiş firmadır.

Dava sonucunu fahri olarak EpicGames kazanmıştır.
 
O Epic'in geliştirici kitlesi kazanmak için yaptığı bir jest. Epic, Steam kadar büyüdüğü zaman görürüz 12% mi kesiyor 30% mu?
Epic, arayüz ve içerik kısmını değiştirmediği sürece Steam kadar kullanılmayacak, ama Steam kadar büyüyebilir. Şu son stream üzerinden oyun oynama mantığına Steam girecek gibi. Ya da EASports ile yaptıkları anlaşmaları diğer firmalara da yapcaklar. Epic Ubisoftla anlaştı. Rekabet oyunculara yarar. Bakalım büyümesini isterim ben de. Sadece şu başarımlar ve kart muhabbetlerine benzer oyuncuyu Epic üzerinden oyun oynatmaya yöneltmesi lazım. Benim oynayasım gelmiyor Epic'ten.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı