Epic Games, Apple'a Dava Açıyor

Epic'in bugün yayınladığı Fortnite güncellemesi ilginç bir özellik içeriyordu. Mobil platformlarda Fortnite'da oyun içi bir satın alma gerçekleştirmek istediğinizde bu işlemi Google Play Store veya App Store içerisinde gerçekleştirmeniz gerekiyor. Bu satın alımlardan tabii Google ve Apple da önemli bir pay alıyor (%30). Epic bunun önüne geçmek için bugün Fortnite'a doğrudan Epic sistemi üzerinden V-Bucks satın alma opsiyonu ekledi. Fiyatlandırma kendi sistemlerinde daha ucuz olduğundan dolayı, haliyle bu güncelleme tahmin edebileceğiniz gibi Apple'ı epey kızdırdı.

EfTUY_VXsAUHjT3.png

Haliyle Apple kendi payını alamayınca Fortnite’ı 3-4 saat sonra App Store’dan direkt kaldırdı. Ama Epic Games resmen 5000 IQ bir hamle yapıp bunun olacağını önceden ön görüp, önceden hazırlamış oldukları 64 sayfalık davayı, Apple, Fortnite'ı Store'dan kaldırdıktan hemen sonra açıyor.

EfVBQI8XsAADWlN.jpg

Bu davanın asıl büyük olayı ise bunu Epic Games Twitter hesabından değil, Fortnite Game Twitter hesabı üzerinden duyurmalarıydı. Yani Apple'a dava açtıklarını herkesin bilmesini istediler.

Son olarak da Apple’ın yıllar önce yaptığı ikonik 1984 reklamının Fortnite versiyonunu önceden yapıp #FreeFortnite etiketiyle beraber oyun içinde milyonlarca kişiye gösterdiler.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu davada hangi tarafın haklı olduğunu düşünüyorsanız yorumlarda belirtmeyi unutmayın. Herkese iyi sosyaller dilerim. :)

Son düzenleme:
Apple şirketinin bazı politikalarını beğenmesemde ki apple kullanıcısı değilim apple ı haklı buluyorum.
Tahminimce ikisinin mantıkları şöyle işliyor:
Apple: Ben tamamen kendim yaptığım bir üründe bir başkasının ürününü yayınlıyorum ve bunun için masraflarım var. Bu kişi bu masrafları ödemeli. Ayrıca benim ürünümü kullanan kişilerden para kazanıyor ve benim ürünüm sadece bana özel eğer ürünümün kullanıcılarından para kazanacak ise bana pay vermelidir.
Epic: Uygulamamı barındırması için ona ücret ödüyorum. Ayrıca benden kazandığım paramdan pay alıyor. Bu yüzden müşterilerimden daha yüksek ücret almam gerekiyor. Ama kendi ödeme sistemimi de yerleştirirsem şirkete pay vermeyeceğim için ücreti daha düşük tutabilirim.

Apple'ı haklı bulma sebeplerim:
1) Sanmıyorum ki apple telefonunu sırf fortnite oynamak için alan yoktur. Kaldı ki fortnite yok diye apple kullanmayı bırakacak insan sayısı milyonda bir falandır heralde.
2) Apple kullanıcıları sadece apple ın müşterileridir(kapalı kutu olmasından dolayı). Müşterisinden para kazanmak isteyen pay vermek zorundadır.
Şahsen ben bir soru bankası yayınlasam ve bu soru bankamdaki soruları kullanarak para kazanan birisi bana pay vermezse haksızlık olur.
Pay oranı yüksek ama muhtaç değil. Burda para kazanmaya muhtaç olan fortnite.

%30 komisyon konusunda Apple, bu yanlışı önce tartışıp sonra çözümü hukuki yollarda aramak yerine dikkatleri kendi üzerine çekip bunun üzerinden algı oluşturduğu içinde Epic Games haksız. Adeta bir siyasetçi gibi davranmışlar; "olan bir yanlışa işine yarayacağı zamana kadar göz yum, işine geldiği zaman karşı çık". Apple'da az değil. Bu komisyonların fişi yine kullanıcıya kesiliyor. Gerçi bağımsızlar neyse de büyük firmalar, Epic gibi, bu komisyonları kullanıcıya geçirmektense ya hepsini ya da bir kısmını yansıtmayabilirler. Uzun lafın kısası hiçbir tüccar alıcının elinde ki nasıra bakmıyor arkadaşlar...

Epic Games'ın yaptığı şuna benziyor:
Birinin dairesinde oturuyorsun ve ona hiç kira vermek istemiyorsun. Ev sahibi de buna itiraz edince ona dava açıyorsun 😂
10 IQ seviyesinde çocukca bir durum. Bu durumda Epic'i savunanların aklından da şüphe ederim..

Son düzenleme:
Epic haklı diyenler ne yaşıyor anlamadım. Apple sana diyor ki, sen App Store üzerinden her para kazandığında ben %30’unu alıyorum. Bunu kabul ederek o mağazada yerini alıyorsun. Kuralları yıkmaya çalışmak ne zaman güzel bir şey oldu? Kural kuraldır. Uymuyorsan pılını pırtını topla git derler adama. Kimse Fortnite’ı mağazaya zorla alıp para kesmedi.

Neden böyle düşündünüz apple sadece yayınlıyor oyunu kendileri yapmadı ya.
Şöyle düşünün, eğer App Store diye bir mağaza olmasaydı o oyun nerede yayınlanacaktı? İpler Apple’ın elinde. Haklı olarak Apple’ın elinde. Bu nasıl bir düşünce yapısı çözemedim. Belediyeden İzin almadan pazarda tezgah açamazsın. İzin aldığın sürece de para vermek zorundasın. Vermezsen yürü git derler. Aynı mantık.

Apple'ın haklı olduğunu düşündüm bir an sonra dedim ki; Bu olayda Apple haklı değildir. Apple ekosistemi başlı başına haksızdır. Resmen tekel Appstore. Başka bir yerden yükleme imkanı sunmuyor. İlla bütün satın alımlara sahipleniyor. Android öyle mi? Değil. Bu arada Fortnite'ı sadece iOS'a özel 60 FPS tasarlayan geliştiricilere de iyi kapak olsun. En güçlü cihazda bile 30 FPS limiti koyuyor Android'de. Anlaşmalı Samsung telefonlara 60 FPS getiriyor. Bunlar da az çakal değil.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Çok saçma. Sen o İphone’u, kapalı bir işletim sistemi kullanacağını bilerek alıyorsun. Kimse Epic’i, kapalı bir işletim sistemine oyun çıkaracaksın diye zorlamıyor. Bir markanın kendi işletim sistemini istediği gibi üretmesinden daha doğal bir şey asla olamaz.

Steam bu şekilde davranmaya devam ederse çok tokat yiyecek daha. Bütün oyun şirketleri Steam’den kurtulma peşinde. Aynı Apple gibi oyunlardan %30 komisyon alıyor. Adamlar KÂR yapmayı hedeflerken Steam’e adeta haraç ödüyor. AAA+ oyunların maksimum 60$ olduğu piyasada bunun 20 dolarını Steam çekiyor. Aynı Intel-Ryzen hikayesi gibi olacak böyle devam ederse.
Ben mi anlayamadım? O oyunların yayınlanması için nice paralar harcayan bir platform para kazanmadan mı iş yapsın? Yok böyle saçmalık.

Epic Games resmen bilişim sektörünün kan emici lobilerine racon kesmek için gelmiş. Önce Steam'e haddini bildirdi. Sıra ağa baba Apple'da. Hadi hayırlısı.
Şu, Steam bitti, Steam’e haddini bildirdi diyenler artık sıkmadı mı? 2-3 tane bedava oyunla veya Fortnite ile Steam bitmez. Bir kere, tarayıcıda kullanırmışçasına optimize edilmemiş o saçma arayüz beni kanser etmeye yeter de artar.

Son düzenleme:
Arkadaşlar bence olay burada %30 payımı verdin veya vermedin değil. Zaten bu Epic tarafından planlanmış bir hareket. 1984'de IBM'in tekelleşmesiyle Apple firması baş kaldırmıştır ve bu sayede günümüz durumuna gelmiştir. Fakat şu an Apple piyasada tekelleşmiş durumda, bu olaya da Epic el atmış durumda aynı Apple'ın 1984'de yaptığı gibi. Ama burada tek bir soru var ve bu soru kimin parası kimde kaldı değil, soru şu; acaba Epic Apple'ın durumuna düşecek mi ilerleyen vakitte ?

Arkadaşlar bence olay burada %30 payımı verdin veya vermedin değil. Zaten bu Epic tarafından planlanmış bir hareket. 1984'de IBM'in tekelleşmesiyle Apple firması baş kaldırmıştır ve bu sayede günümüz durumuna gelmiştir. Fakat şu an Apple piyasada tekelleşmiş durumda, bu olaya da Epic el atmış durumda aynı Apple'ın 1984'de yaptığı gibi. Ama burada tek bir soru var ve bu soru kimin parası kimde kalmış değil, soru şu; acaba Epic Apple'ın durumuna düşecek mi ilerleyen vakitte.
Apple tekelleşmiş mi? Apple tekelleşmiş ha? Tekelleşmek ne demek biliyor musunuz?
Apple her oyunu zorla kendi platformuna mı çıkarttırıyor veya para verip, sadece benim tabletlerime oyun çıkaracaksın mı diyor? Farkındaysanız, Apple telefon kullananların sayısı dünyada çok küçük bir kısım. Mesela eski zamanlardaki İntel’e tekel diyebiliriz ama buna asla. Her PC, parayla MacOS mi kullanıyor da tekel diyorsunuz?

Arkadaşlar bence olay burada %30 payımı verdin veya vermedin değil. Zaten bu Epic tarafından planlanmış bir hareket. 1984'de IBM'in tekelleşmesiyle Apple firması baş kaldırmıştır ve bu sayede günümüz durumuna gelmiştir. Fakat şu an Apple piyasada tekelleşmiş durumda, bu olaya da Epic el atmış durumda aynı Apple'ın 1984'de yaptığı gibi. Ama burada tek bir soru var ve bu soru kimin parası kimde kaldı değil, soru şu; acaba Epic Apple'ın durumuna düşecek mi ilerleyen vakitte ?
Asıl tekel Epic Games. Kendi marketine oyun çıkarırken 1 sene boyunca başka bir markete oyununuzu çıkarmayacağınızı kabul etmeniz gerekiyor.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı