Er mi yoksa Yedek astsubay mı?

contezuma

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar an itibari ile e-devlet üzerinden askerlik işlemlerimi tamamlamaya çalışıyorum, 2 yıllık bilgisayar programcılığı bölümünden mezun oldum (myo).
Fakat bu konuyu anlamadım. Yedek astsubay nedir, kaç ay yapılır seçmeli miyim? Yoksa seçmemelimiyim 0 bilgi sahibiyim, ince ayrıntısına kadar anlatırsanız sevinirim. Formlarda kaba taslak anladığım kadarı ile sanırım 12 ay + para veriyorlarmış, eğer seçmezsem 6 ay yapıp para almıyor muşum? Doğru mudur bu?
Ek Açıklama 2020-08-06 115423.jpg

Yedek Astsubay, Astsubay Astçavuş (Asb.Açvş.), Türk Silahlı Kuvvetleri'nde en alt "Astsubay" rütbesidir. Üniversitelerin önlisans programlarından mezun olanlar veya isteğe bağlı olarak lisans mezunu insanların da başvuru yapabildiği, zorunlu askerlik hizmetini yerine getirirken kısa süreliğine rütbeli olduğu, toplamda 12 ay tamamlandıktan sonra sona eren bir rütbedir. Benzeri yedek subay yani asteğmen sistemidir. Kişiler kıta görevlerini tamamlayıp, gerekli başarıyı gösterdikleri taktirde muvazzaf -askerliği meslek edinen personellere verilen isim- "Astsubay Çavuş" rütbesini almak için mülakatlara, spor, sağlık, konuşma (pelteklik, kekemelik gibi rahatsızlıkların saptanabilmesi için) denetlemesine ve 6 ay ile daha uzun süreli de olabilen çeşitli eğitimlere girer ve sonunda muvazzaf astsubay çavuş olurlar. Astsubay Astçavuş:10 hafta (70 gün) temel eğitim, 9.5 ay kıta görevini tamamlamış olur. Kıtada astsubay maaşı alır, kışladan dışarıda ev tutup kalırlar. Sabah 08.00'da mesai başlar ve akşam 17.00-17.30 arasında biter, doğu görevlerinde 7/24 esasına göre çalışır. Servis sabahları alır akşam da bırakır. Hafta sonları tatildir. Ayda en az 4 kere 24 saat nöbet tutar sonra da kaldığı yerden mesaiye devam eder. Bazı bölümlerde tutulan 24 saate karşılık 24 saat istirahat verilir ama çoğunlukla istirahat olmayan yerlerde nöbet tutulur.

Kaynaça Yedek astsubay - Vikipedi

NE KADAR ASKER HARÇLIĞI VERİLİR?
Asker harçlığı 1111 sayılı Askerlik Kanunu kapsamında, askerlere temel ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için verilmektedir. Askerlik yapılan bölgeye ve askerlik zamanına göre değişiklik gösteren harçlıklar 2018 yılında 100 ile 250 TL arasında değişmekteydi.

Doğu bölgesinde görev yapan erbaşlar: 220 TL
Normal görev kapsamındaki askerler: 110 TL
Normal görev tanımında olan onbaşı maaşı: 130 TL olarak verilmekteydi.
2019 yılına ait maaş ve harçlıklarına ait net bir rakam henüz ortaya çıkmamışken sözleşmeli er ve erbaşların maaş düzenlemesi şu şekilde olacaktır.
Batı bölgelerinde görev yapan askerler 3.750 TL civarında
Doğu bölgelerinde görev yapan askerler de 4000-4500 TL civarında maaş alacaklar.

Kaynakça Askerlik harçlığı nedir? Ne kadar askerlik harçlığı verilir?.

2507301_a023c972336fe23bd087bf64e3d5fd4a.jpg

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı