Erasmus için seçilecek ülkeler nasıldır?

yagiz.ben1

Femtopat
Daha fazla  
Öncelikle merhaba, ben bilgisayar mühendisliği 1. sınıf öğrencisiyim ve erasmusa liseden beri bir merakım vardı. Bu yüzden başvuru yaptım ancak üniversiteler hakkında veyahut ülkeler hakkında en ufak bir bilgiye sahip değilim. Yalnızca eğitimi ve dilleri hakkında üstünkörü bilgilere sahibim.
Aşağıda yazdığım üniversiteler veya Ülke/Şehir hakkında bilgisi olan iyi kötü ne seçmeliyim yardımcı olabilecek birisi var mı? Eğitimin yanı sıra eğlence, kültürel, insanların kafasını da önemsiyorum.

Üniversiteler.

- Avrupa üniversitesi-Makedonya cumhuriyeti (kuzey Makedonya)​

- Oradea üniversitesi (Romanya)​

- Split üniversitesi (Hırvatistan)​

- Technical university of cluj-napoca (Romanya)​

- Burgaz free üniversitesi (Bulgaristan)​

- University of stavanger (Norveç)​

Not: Şu anlık ilk 3 listem şu şekildedir ( ayrıca bahsettiğim gibi herhangi bir bilgim yok yalnızca ufak bilgimle seçtim)

1. University of stavanger (sebebi bariz şekilde 1. sınıf ülke olması fakat ülkenin fazla pahalı olduğunu duydum onun dışı bir bilgim yok)
2. Burgaz free üniversitesi (konum olarak çok tatil beldesi olması denize de yakın ülke de bildiğim kadarıyla kötü değil diye seçtim)
3. Split üniversitesi ( tamamen Hırvatistan'ın yaşam kalite indeksini yüksek olarak gördüğüm için seçtim.)

Ayrıca son düzenleme 5 Marta kadar yapılıyor ben Erasmus hakkında çok geç bilgi öğrendim. Söylenileceği falan söylenmişti ama resmen peşine düşmezsek gizli kalıyormuş.

Not 2: yazım denetimi bastım ama başlık nasıl değişti onu anlamadım öyle bişey yazmadığıma eminim "Erasmus için ülkeler hakkında fikrim yok." tarzı bişey yazmıştım ama ne oldu anlamadım.

1. University of Stavanger (Norveç)

Artıları:

• Eğitim Kalitesi: Norveç’in en iyi teknik üniversitelerinden biri. Akademik açıdan çok iyi bir tercih olur.
  • Yaşam Kalitesi: Norveç dünyanın en yüksek yaşam standartlarına sahip ülkelerinden biri.
  • İngilizce Kullanımı: Halkın büyük çoğunluğu akıcı İngilizce konuşuyor.
  • Doğa ve Manzara: Muhteşem doğal güzellikleri ve doğa aktiviteleriyle ünlü.
Eksileri:

• Pahalılık: Avrupa’nın en pahalı ülkelerinden biri. Konaklama, yemek ve ulaşım gibi temel giderler çok yüksek olabilir. Erasmus hibesi yetmeyebilir.
  • Soğuk İklim: Eğer soğuk havadan hoşlanmıyorsan alışman zor olabilir.
📌 Kimler için uygun? Eğitim ve araştırma odaklı biriysen, doğayla iç içe bir yaşamı seviyorsan ve bütçeni iyi ayarlayabiliyorsan harika bir seçenek.

2. Burgaz Free Üniversitesi (Bulgaristan)

Artıları:

• Konum: Burgaz, Bulgaristan’ın Karadeniz kıyısında bir şehir ve turistik bir bölge. Tatil beldesi havası var.
  • Maliyet: Bulgaristan, Avrupa içinde nispeten ucuz bir ülke. Yaşam maliyetleri Norveç’e kıyasla çok daha uygun olur.
  • İklim: Deniz kenarında olması nedeniyle ılıman bir iklimi var.
Eksileri:

• Eğitim Kalitesi: Listedeki en güçlü üniversitelerden biri değil. Bilgisayar mühendisliği açısından akademik olarak tatmin edici olmayabilir.
  • İngilizce Seviyesi: Halkın çoğu İngilizce bilmiyor, yerel dilde iletişim kurmak zor olabilir.
📌 Kimler için uygun? Eğer daha sosyal, eğlenceye önem veren ve düşük maliyetli bir yer arıyorsan ideal olabilir. Akademik beklentin yüksek değilse iyi bir seçim olabilir.

3. Split Üniversitesi (Hırvatistan)

Artıları:

• Yaşam Kalitesi: Hırvatistan, Avrupa’da yaşam kalitesi yüksek ülkelerden biri. Split ise özellikle Adriyatik kıyısında turistik bir şehir.
  • İklim: Akdeniz iklimi var, Türkiye’nin sahil bölgelerine benziyor.
  • Kültür: Avrupa kültürüyle harmanlanmış, tarihi dokusu olan bir şehir.
Eksileri:

• Maliyet: Norveç kadar olmasa da Hırvatistan, Balkan ülkeleri içinde daha pahalı bir ülke.
  • Üniversite Seviyesi: Teknik eğitim açısından çok üst düzeyde bir okul değil.
📌 Kimler için uygun? Hem eğlence hem eğitim dengesini bulmak isteyenler için güzel bir seçim olabilir.

4. Technical University of Cluj-Napoca (Romanya)

Artıları:

• Eğitim Kalitesi: Romanya’nın en iyi teknik üniversitelerinden biri.
  • Yaşam Maliyeti: Romanya genel olarak ekonomik bir ülke, bütçen açısından uygun olabilir.
  • Öğrenci Şehri: Cluj-Napoca, Romanya’nın en popüler öğrenci şehirlerinden biri.
Eksileri:

• İklim: Kışları oldukça soğuk olabilir.
  • Dil: İngilizce konuşma oranı bazı bölgelere göre daha düşük olabilir.
📌 Kimler için uygun? Eğitim açısından güçlü bir seçenek arayanlar için ideal olabilir.

5. Oradea Üniversitesi (Romanya)

Artıları:

• Yaşam Maliyeti: Uygun fiyatlı bir şehir ve ülke.
  • Kültür: Romanya, hem Avrupa hem de Doğu Avrupa kültürünü barındıran ilginç bir ülke.
Eksileri:

• Üniversite Seviyesi: Teknik açıdan Cluj-Napoca kadar güçlü bir okul değil.
  • Eğlence ve Sosyal Hayat: Cluj-Napoca kadar öğrenci dostu ve eğlenceli bir şehir olmayabilir.
📌 Kimler için uygun? Orta seviyede bir deneyim arayanlar için olabilir, ama daha iyi alternatifler mevcut.

6. Avrupa Üniversitesi – Kuzey Makedonya

Artıları:

• Ucuz Yaşam: Balkanların en ekonomik ülkelerinden biri.
  • Türk Kültürü: Osmanlı geçmişi nedeniyle Türk kültürüne aşina bir yer.
  • Daha Kolay Uyum Sağlama: Kültürel olarak Türkiye’ye benziyor.
Eksileri:

• Eğitim Kalitesi: Listedeki en zayıf akademik seviyeye sahip okul olabilir.
  • Dil Bariyeri: İngilizce seviyesi düşük olabilir.
📌 Kimler için uygun? Maddi olarak sıkıntı çekmeden sosyal bir deneyim yaşamak isteyenler için olabilir, ancak eğitim açısından en güçlü seçenek değil.

Sonuç: Hangisini Seçmelisin?

Eğitim, sosyal hayat ve bütçeyi dengelemek önemli. Kendi önceliklerine göre şu şekilde bir sıralama yapabilirim:

1️⃣ Eğitim Önceliğinse: University of Stavanger > Technical University of Cluj-Napoca > Split Üniversitesi
2️⃣ Sosyal Hayat ve Eğlence Önemliyse: Split Üniversitesi > Burgaz Free Üniversitesi > Cluj-Napoca
3️⃣ Bütçen Kısıtlıysa: Cluj-Napoca > Burgaz Free Üniversitesi > Oradea Üniversitesi
4️⃣ Denge Arıyorsan (Eğitim + Sosyal Yaşam): Split Üniversitesi > Cluj-Napoca > University of Stavanger

Kaynak: GPT 😄

1. University of Stavanger (Norveç)

Artıları:

• Eğitim Kalitesi: Norveç’in en iyi teknik üniversitelerinden biri. Akademik açıdan çok iyi bir tercih olur.
  • Yaşam Kalitesi: Norveç dünyanın en yüksek yaşam standartlarına sahip ülkelerinden biri.
  • İngilizce Kullanımı: Halkın büyük çoğunluğu akıcı İngilizce konuşuyor.
  • Doğa ve Manzara: Muhteşem doğal güzellikleri ve doğa aktiviteleriyle ünlü.
Eksileri:

• Pahalılık: Avrupa’nın en pahalı ülkelerinden biri. Konaklama, yemek ve ulaşım gibi temel giderler çok yüksek olabilir. Erasmus hibesi yetmeyebilir.
  • Soğuk İklim: Eğer soğuk havadan hoşlanmıyorsan alışman zor olabilir.
📌 Kimler için uygun? Eğitim ve araştırma odaklı biriysen, doğayla iç içe bir yaşamı seviyorsan ve bütçeni iyi ayarlayabiliyorsan harika bir seçenek.

2. Burgaz Free Üniversitesi (Bulgaristan)

Artıları:

• Konum: Burgaz, Bulgaristan’ın Karadeniz kıyısında bir şehir ve turistik bir bölge. Tatil beldesi havası var.
  • Maliyet: Bulgaristan, Avrupa içinde nispeten ucuz bir ülke. Yaşam maliyetleri Norveç’e kıyasla çok daha uygun olur.
  • İklim: Deniz kenarında olması nedeniyle ılıman bir iklimi var.
Eksileri:

• Eğitim Kalitesi: Listedeki en güçlü üniversitelerden biri değil. Bilgisayar mühendisliği açısından akademik olarak tatmin edici olmayabilir.
  • İngilizce Seviyesi: Halkın çoğu İngilizce bilmiyor, yerel dilde iletişim kurmak zor olabilir.
📌 Kimler için uygun? Eğer daha sosyal, eğlenceye önem veren ve düşük maliyetli bir yer arıyorsan ideal olabilir. Akademik beklentin yüksek değilse iyi bir seçim olabilir.

3. Split Üniversitesi (Hırvatistan)

Artıları:

• Yaşam Kalitesi: Hırvatistan, Avrupa’da yaşam kalitesi yüksek ülkelerden biri. Split ise özellikle Adriyatik kıyısında turistik bir şehir.
  • İklim: Akdeniz iklimi var, Türkiye’nin sahil bölgelerine benziyor.
  • Kültür: Avrupa kültürüyle harmanlanmış, tarihi dokusu olan bir şehir.
Eksileri:

• Maliyet: Norveç kadar olmasa da Hırvatistan, Balkan ülkeleri içinde daha pahalı bir ülke.
  • Üniversite Seviyesi: Teknik eğitim açısından çok üst düzeyde bir okul değil.
📌 Kimler için uygun? Hem eğlence hem eğitim dengesini bulmak isteyenler için güzel bir seçim olabilir.

4. Technical University of Cluj-Napoca (Romanya)

Artıları:

• Eğitim Kalitesi: Romanya’nın en iyi teknik üniversitelerinden biri.
  • Yaşam Maliyeti: Romanya genel olarak ekonomik bir ülke, bütçen açısından uygun olabilir.
  • Öğrenci Şehri: Cluj-Napoca, Romanya’nın en popüler öğrenci şehirlerinden biri.
Eksileri:

• İklim: Kışları oldukça soğuk olabilir.
  • Dil: İngilizce konuşma oranı bazı bölgelere göre daha düşük olabilir.
📌 Kimler için uygun? Eğitim açısından güçlü bir seçenek arayanlar için ideal olabilir.

5. Oradea Üniversitesi (Romanya)

Artıları:

• Yaşam Maliyeti: Uygun fiyatlı bir şehir ve ülke.
  • Kültür: Romanya, hem Avrupa hem de Doğu Avrupa kültürünü barındıran ilginç bir ülke.
Eksileri:

• Üniversite Seviyesi: Teknik açıdan Cluj-Napoca kadar güçlü bir okul değil.
  • Eğlence ve Sosyal Hayat: Cluj-Napoca kadar öğrenci dostu ve eğlenceli bir şehir olmayabilir.
📌 Kimler için uygun? Orta seviyede bir deneyim arayanlar için olabilir, ama daha iyi alternatifler mevcut.

6. Avrupa Üniversitesi – Kuzey Makedonya

Artıları:

• Ucuz Yaşam: Balkanların en ekonomik ülkelerinden biri.
  • Türk Kültürü: Osmanlı geçmişi nedeniyle Türk kültürüne aşina bir yer.
  • Daha Kolay Uyum Sağlama: Kültürel olarak Türkiye’ye benziyor.
Eksileri:

• Eğitim Kalitesi: Listedeki en zayıf akademik seviyeye sahip okul olabilir.
  • Dil Bariyeri: İngilizce seviyesi düşük olabilir.
📌 Kimler için uygun? Maddi olarak sıkıntı çekmeden sosyal bir deneyim yaşamak isteyenler için olabilir, ancak eğitim açısından en güçlü seçenek değil.

Sonuç: Hangisini Seçmelisin?

Eğitim, sosyal hayat ve bütçeyi dengelemek önemli. Kendi önceliklerine göre şu şekilde bir sıralama yapabilirim:

1️⃣ Eğitim Önceliğinse: University of Stavanger > Technical University of Cluj-Napoca > Split Üniversitesi
2️⃣ Sosyal Hayat ve Eğlence Önemliyse: Split Üniversitesi > Burgaz Free Üniversitesi > Cluj-Napoca
3️⃣ Bütçen Kısıtlıysa: Cluj-Napoca > Burgaz Free Üniversitesi > Oradea Üniversitesi
4️⃣ Denge Arıyorsan (Eğitim + Sosyal Yaşam): Split Üniversitesi > Cluj-Napoca > University of Stavanger

Kaynak: GPT 😄
Emeğin için teşekkür ederim bilgisayar mühendisi olduğum halde anlık erasmus hayalinden gptyi unutmuşum :D. Normalde Romanya'ya karşı istemsiz önyargım var neden bilmiyorum(gerçekten sebebini isteseniz söyleyemem çünkü yok) ama Gpt bu kadar övdüğü için istemsiz alasım geldi. Onun dışı Avrupa üniversitesi ve Oradea'yı eledim yani aslında seçmem gereken bu 4 üniversiteden 3'ü yani bundan sonra 4 üni hakkında bilgi toplamam vs lazım. İçimde çok garip bir heyecan hissi de var. Bu işin sonu muhtemelen seçilmemem, torpilli biri gitmesi ve moralim bozulması gibi duruyor ama hayırlısı diyelim.

O kadar kasma kendini üniversite çok güzel bir süreç kendini geliştirmen açısından önüne türlü fırsatlar gelecek. Şimdi olmazsa seneye yada sonraki sene hatta okulun uzadığında bile erasmus hakkını kullanabilirsin. Olabildiğince her fırsatı değerlendirmeye projelere katılmaya ve kontaklarını arttırmaya çalış.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı