Eski bilgisayardan yeni bilgisayara dosya aktarımı

EsatRS

Zeptopat
Katılım
26 Ocak 2023
Mesajlar
4
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba dostlar,
Eski bilgisayardan yeni bilgisayara bütün dosya ve ayarlarımı aktarabilecek bir program var mıdır? Image alma değil, Samsung telefonlardaki Smart Switch uygulamasının bilgisayar versiyonu gibi düşünün. Taşınabilir disk ile bu işlem bir hayli uzun sürer çünkü sadece 1 bilgisayarda aktarım yapmayacağım, 10'dan fazla bilgisayar yenisi ile değişecek ve bunun için bir yazılım arıyorum.
 
Almak istediklerinizi bir flash belleğin içine atın (resim, dosya vb.) Sonra yeni bilgisayara atarsınız.
 
Almak istediklerinizi bir flash belleğin içine atın (resim, dosya vb.) Sonra yeni bilgisayara atarsınız.
Dostum şirkette 2017 model öncesi notebooklar yenileri ile değişecek, kullanıcıların minimum 200-300 GB verisi var. Bu verileri taşınabilir bi harddiske aktarıp tekrardan yeni bilgisayara aktarmam 1-2 günümü alır. En az 10-15 kadar notebook değişimi yapacağım. Pratik bir uygulama var mıdır bu işlem için kullanabileceğim ?

Şimdiden teşekkürler
 
Benim aklıma ağ üzerinden dosya aktarımı geliyor, 30 portlu bir switch bulup 15 eski bilgisayarı switche bağlayıp -windows ise özellikle- 15 yeni bilgisayarıda diğer 15 porta bağlayıp, her eski bilgisayarda aktarılacak dosyaları içeren bir klasör hazırlayıp veya hazır olan klasörü direkt olarak eski bilgisayarda paylaşıma açıp, yeni bilgisayarlardan kendi dosyasını alacak olan her bilgisayara dosyalarını alacağı eski bilgisayarın ip adresini dosya gezginine girip, paylaşılan dosyaları eşzamanlı olarak yeni bilgisayara samba üzerinden alabilirsin. Eğer her bilgisayarın kendi ismi varsa ve onları ev ya da iş ağında olarak tanıtıp bağladıysan kendi isimleri de ağ paylaşımı merkezinden bulunabilir, tabi klasörleri paylaşacak şekilde ayarlayıp bakmak lazım.

Böyle yaparsan muhtemelen 30 bilgisayarı aynı anda fişe takıp iş yapman gerekecek ama istersen işi bölebilirsin. 30 portlu switch yoksa 5 portu bir switch ile iki çift bilgisayarı da aktarabilirsin. Ayrıca her portun 100Mbit olacağını varsayarsak ~10MB/s hızla 300GB veri her bilgisayar için bir 8 saat alabilir. Ama portlar gigabit ise çok daha kısa da sürebilir. Tabi denemeden bilmek zor. Eğer işletim sistemi linux ise benzeri bir şey ftp sunucusu açarak yapılabilir ama yazılımsal anlamda daha zahmetli olacaktır diye tahmin ediyorum. Umarım bu fikir faydalı olmuştur.

Not: Yapılacak işlemin güvenlik için kapalı bir ağda yapılması tavsiye edilir.
Eger bilgisayarlar kablosuz bağlantı yapacak ise oluşabilecek bağlantı sorunları işlemin yarım kalmasına neden olabilir veya birden fazla bilgisayar aynı kanaldaki tek bir yönlendiriciye yüklenerek yavaşlamalara neden olabilir, kablosuz aktarım için en azından 802.11ac 866Mbit/s tavsiye edilir. Bu öneride bulunan şahıs nitelikli bir bilgisayar uzmanı değildir. Mümkünse danışarak bu fikri sınayınız.
 
Son düzenleme:
Bilgisayardan bilgisayara bir dosya aktaracağım zaman her zaman bir e-posta platformu kullanırım. Dosyalarımı bir Gmail'e aktarıp diğer bilgisayarımdan indiririm.
 
Benim aklıma ağ üzerinden dosya aktarımı geliyor.
Yazdığım deli saçması açıklama için özür dilerim.
Dostum şirkette 2017 model öncesi notebooklar yenileri ile değişecek, kullanıcıların minimum 200-300 GB verisi var. Bu verileri taşınabilir bi harddiske aktarıp tekrardan yeni bilgisayara aktarmam 1-2 günümü alır.
Bu yüzden yerel ağdan atmak en mantıklısı geldi. Ve ekipman yeterli ise her bilgisayar çifti için eş zamanlı olarak aktarım yapılabilir. Windows bunu kendi yazılımıyla destekliyor.

Pratik bir uygulama var mıdır bu işlem için kullanabileceğim ?

Şimdiden teşekkürler
Şimdiye değin Windows üzerinde böyle bir yazılım duymadım ama böyle bir yazılım olsaydı muhtemelen "%userprofile%" klasörünü kopyalardı. En azından harici partitionlar ve "Program Files" gibi klasörler hariç neredeyse tüm kullanıcı tarafından oluşturulan dosyalar ilgili kullanıcının kendi klasöründe oluyor. Eğer dosyalar oturum açmadan harddiskten alınacaksa "/Users" klasörüne de bir bakılması lazım. Bir de varsa sertifikalar da ayrı kopyalanmalı.
Tabi başka varsa da bilmiyorum.

HDDleri klonlayacaksınız o zaman. En pratiği bu olurdu.
Bu gerçekten en mantıklısı, böylece işletim sistemi ve tüm programlar ve onların dosyaları da aktarılmış olurdu. Ama o zaman -eğer kuruluysa- yeni bilgisayardaki işletim sistemi ortadan kalkar ve onun yerine eski bilgisayardaki işletim sisteminin iki kopyası olmuş olur. Lisans sorunu ayrı bir dert dahası sürücü sorunları da oluşabilir.

Ağ ile dosya aktarımı hakkında Technopat üzerinde bazı konular gördüm. Başka forumlarda da olabilir.

Bu verileri taşınabilir bi harddiske aktarıp tekrardan yeni bilgisayara aktarmam 1-2 günümü alır.
Geç yazdığım için özür dilerim. Zaten iki gün geçmiş. Ama yine de forumda birileri benim deli saçması açıklamamı görüp çözüm aramaktan korkar diye bu mesajı yazıyorum. Umarım birilerinin işine yarar.
 

Geri
Yukarı