Eski HDD'nin çalıştığı nasıl anlaşılır?

shaina

Hectopat
Daha fazla  
5-6 yıl önce bilgisayar mavi ekran verdi oyun oynarken. Bilgisayarcıya götürdüğümde HDD'de sıkıntı var dedi ve SSD taktı. O zaman 256 GB taktırmıştım ve hiçbir işime yaramıyor. O hard Disk'i de geri vermişti. SATA kablosu ile taksam çalışıp çalışmadığını anlayabilir miyim? İçinde Windows kurulu olması gerekiyor mu? Şu an kullandığım SSD takılıyken onu taksam bir problem yaratır mı, ya da SSD'yi söküp HDD'yi takıp denesem bir problem yaşatır mı?

Hocam direk takın çalışırsa biçimlendirin kullanın.

SATA'dan USB-A'ya dönüştüren harddisk kutuları oluyor, onunla deneyebilirsiniz. Ama bilgisayarın okuması/yazması çok yavaş oluyor, içinde mekanik disk olduğu için. Benim eski bilgisayarım öldüğünde HDD'sini dayıma vermiştim, o da bu bahsettiğim kutudan takıp, haricî olarak kullanmaya devam etmişti, ancak hiç kullanışlı değil. Kendisi de zaten sadece yedekleme amacıyla kullanıyordu, hâlâ duruyor mu bilemem. Kuvvetle muhtemel disk ömrünü çoktan tamamlamıştır.

HDD'te Windows kurulu olması gerekmez. Taktığında çalışırsa; Örnek SSD tek parça ve sadece C disk var. HDD çalışırsa yanına D disk veya birden fazla bölüm varsa D,E bölümleri eklenir. HDD içerisindeki dosyaları görebilirsin. Eğer virüs v.s. yoksa HDD'i biçimlendirmen gerekmez. SSD takılıyken HDD içinde bir sata kablosu varsa takabilirsin. Tabiki güç kaynağından gelen kablonunda olması gerekiyor. (ismi şu anda aklıma gelmiyor.) Eğer HDD'in çalışır ve SSD'yi de takarsan BIOS ayarlarından sıralama yaparak SSD veya HDD'ten çalıştırabilirsin. Yada boot sıralaması için kullanılan uygulamalar var. O uygulamalarla başlangıçta gelen boot sıralamasına göre seçim yaptığın diski çalıştırabilirsin. Yıllarca SSD ve HDD birlikte kullandım. Neden biçimlendirme tavsiye edildiğini de anlamadım...

Ayrıca şunu tavsiye edebilirim. SSD ve HDD'te de Windows bulunması Windows çökmelerinde işine yarar. Örnek; SSD'deki Windows çökerse HDD'teki Windows'tan başlatırsın ve SSD'deki verileri HDD'te yedekleyebilirsin v.b...

Tak. Disk yöneticisine gel orada gözüküyorsa çalışıyordur biçimlendir kullan.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı