Eski monitörün floresanını LED ile değiştirmek

Makaleler
1
Arkadaşlar selamlar. Yaklaşık 3-4 ay önce babamın eski monitörünün floresanını değiştirdim ve yerine şerit LED yaptım. Beslemeyi dışarıdan adaptör ile yapıyorum ama kablo kalabalığı olmaya başladı. Hele ben bu monitörü Raspberry Pi için ve Iot projelerinde kullanıyorum. Aklıma söktüğüm floresanların soketlerine LED'leri bağlamak geldi. Ama elimde alet olmadığı için oradan kaç Volt kaç amper çıkıyor bilmiyorum. Bu konuda bilgisi olan var mı?

Videoda kontrol devreli LED kullanılıyor. Dilerseniz google'a monitör LED lambası yazarak, ürün muadillerini görebilirsiniz.
Video içeriğinde açıklayıcı bir şekilde anlatım mevcut.

Videoya göz atabilirsin

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Merhaba. Malesef inverterli CCFL ler (soğuk katotlu flüoresan lambaları) ile şerid LED'lerin sürücüleri ve çalışma voltajları birbirlerinden çok farklıdır, LED şerid voltajının (12 volt) CCFL'lerin tek tek lamba soketlerine uyumu son durumda söz konusu değildir. 120-240 mA akımla ve 80-200 volttan daha aşağıda (ayni neon gösterge ampülleri gibi) bu lambalar çalışamaz diye de biliyorum, birinin AC çalışma frekansı çok yüksektir, diğerinin ise salt 12 volt DC akımla yani 0 frekansta çok daha düşük DC'lerle sınırlı akım/voltlarla ve şerid LED iç sürücüsüyle çalışması söz konusudur, yani biri diğerinin yerine muadil olarak soket tarafında kesinlikle kullanılamaz.

Bu kablo kalabalığını mümkünse azaltıp sadeleştirmeye, adaptörü içeriye sığabiliyorsa veya sıkışmıyorsa içeri almaya çalışın. Kolay gelsin.

800px-Cold_Cathode_Fluorescent_Lamp.jpg

Resimde soğuk katotlu flüoresan ampüllerinin LCD'lerdeki arka aydınlatma (backslight) uygulaması görülüyor. Monitörün besleme katındaki çıkış voltajlarını PSU çıkışındakiler gibi bir mutimetreyle ölçüp görebilirsiniz, ancak bu LCD besleme katının verebileceği ekstra amper bu fazladan iç beslemeye uygun olabilir mi, asıl bunu araştırmak veya devre şemasından, ticari satıcısından, teknik bilgi olarak ayrıca bunu öğrenebilmek gerekir. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Videoda kontrol devreli LED kullanılıyor. Dilerseniz google'a monitör LED lambası yazarak, ürün muadillerini görebilirsiniz.
Video içeriğinde açıklayıcı bir şekilde anlatım mevcut.

Videoya göz atabilirsin

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Çok teşekkür ederim ama ben elimdeki ledi kullanmak istiyorum. Yine de teşekkür ederim fikir verdiğiniz için.

Merhaba. Malesef inverterli CCFL ler (soğuk katotlu flüoresan lambaları) ile şerid LED'lerin sürücüleri ve çalışma voltajları birbirlerinden çok farklıdır, LED şerid voltajının (12 volt) CCFL'lerin tek tek lamba soketlerine uyumu son durumda söz konusu değildir. 120-240 mA akımla ve 80-200 volttan daha aşağıda (ayni neon gösterge ampülleri gibi) bu lambalar çalışamaz diye de biliyorum, birinin AC çalışma frekansı çok yüksektir, diğerinin ise salt 12 volt DC akımla yani 0 frekansta çok daha düşük DC'lerle sınırlı akım/voltlarla ve şerid LED iç sürücüsüyle çalışması söz konusudur, yani biri diğerinin yerine muadil olarak soket tarafında kesinlikle kullanılamaz.

Bu kablo kalabalığını mümkünse azaltıp sadeleştirmeye, adaptörü içeriye sığabiliyorsa veya sıkışmıyorsa içeri almaya çalışın. Kolay gelsin.

Eki Görüntüle 729229

Resimde soğuk katotlu flüoresan ampüllerinin LCD'lerdeki arka aydınlatma (backslight) uygulaması görülüyor. Monitörün besleme katındaki çıkış voltajlarını PSU çıkışındakiler gibi bir mutimetreyle ölçüp görebilirsiniz, ancak bu LCD besleme katının verebileceği ekstra amper bu fazladan iç beslemeye uygun olabilir mi, asıl bunu araştırmak veya devre şemasından, ticari satıcısından, teknik bilgi olarak ayrıca bunu öğrenebilmek gerekir. Kolay gelsin.
Anlatım için size de teşekkür ederim. Benim kullandığım sistemde sadece altta ve üstte şerit led var. Ama adaptörü monitörün içine saklamak mantıklı geldi. Monitörün güç aldığı yerden adaptör devresine güç verirsem olur aslında.

Ama bütün fikirleri değerlendireceğim. Herkese teşekkür ederim.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı