Eski sisteme 3080 takılır mı?

O zaman ben olsam,

-Ryzen 3 1600.
-3080 ASUS TUF.
-MSI B450A Pro Max anakart.
-EVGA1000GQ güç kaynağı.
-Corsair MP510 M.2
Elde DDR4 RAM vardır diye düşünüyorum.

Şu an için 4K ekran yoksa, DLDSR ile 1620p ya da DSR 2160P'de RTX 3080 ile birlikte bir işlemci ile yettiği kafar kullanılır. İstenilirse daha sonra 5000 serisi bir işlemci ile güncellenebilir.(5800x3D)
Evet bende bu şekilde bir kombinasyon düşündüm. Sadece CPU güçlendirmesi yaparak belki sorunu çözebilirim dedim. ryzen 5 5600 veya 5600x düşündüm. Uygun 3700 TL civarlarına sıfır mevcut. Bunu önerir misiniz? Yoksa değmez mi?

Bir diğer sorumda aslında internette araştırdım 2 gündür baya. İ7 4770K bence müthiş bir cpu, 2014 yazında almış olmama rağmen 1 gün teklemedi, 1 gün hata vermedi ve hala ilk günkü gibi müthiş çalışıyor. Aslında bu kadar sağlam ve kaliteli bir CPU'yu değiştirmek içimden gelmiyor. İnternette baktım ve 3080 ile İ7 4770K'yı deneyen çok olmuş ve darboğaz 1080p'de en çok olduğu, fakat 4K'da %10-%20 FPS kaybı olduğunu gördüm. Aslında bu şu an için masraf yapmaya değmez gibi geldi. Ancak benim monitörüm belirttiğim gibi 1080P. Dolayısı ile sistemi bozmadan 3080'i taksam. 4K olarak belirttiğimiz oyunun ayarlarından 4K seçilmesi midir sadece çözünürlüğün? Yoksa başka bir şey veya ayar daha yapmamız gerekiyor mu?

O zaman ben olsam,

-Ryzen 3 1600.
-3080 ASUS TUF.
-MSI B450A Pro Max anakart.
-EVGA1000GQ güç kaynağı.
-Corsair MP510 M.2
Elde DDR4 RAM vardır diye düşünüyorum.

Şu an için 4K ekran yoksa, DLDSR ile 1620p ya da DSR 2160P'de RTX 3080 ile birlikte bir işlemci ile yettiği kafar kullanılır. İstenilirse daha sonra 5000 serisi bir işlemci ile güncellenebilir.(5800x3D)
4K kullanabilir miyim? Çünkü oyunlarda 4770K ile denenmiş ve çokta bir sıkıntı olmadığı görülmüş. %20'ye kadar bir FPS kaybı oluyor sadece. Ama 1080P olarak kullanımda %50 fark var. Yani çözünürlük arttıkça FPS kaybı azalıyor.

Son düzenleme:
i7 4770K dönemi için harika bir işlemci olsa da günümüz için yetersiz tabii ancak size ek bir masraf yaptırmayacaksa RTX 3080 ile kullanılabilir.

Şöyle ki,

NVIDIA Denetim Masası'ndan 3D ayarlarda DSR seçeneği var oradan istediğiniz çözünürlüğü seçip onaylamanız oyunlarda açabilmeniz için yeterli olacak. Hem oyunlarda daha iyi bir görsel elde etmiş olursunuz. AA açısından büyük fark yaratmakta.

Bu şekilde darboğaz azaltılmış olur.

Gelelim AMD'nin AM4 platformuna. Burada 4770K gibi zamanla şaraplaşacak bir 5800x3D var. Bence dönemin 4770K'sı gibi ömürlü olacak. Bu nedenle AM4 platformuda değerlendirilebilir dedim. İleride böyle bir CPU değişimi yapılabilir.

İşlemci tavsiyesi için F/P olduğundan dolayı 5600, bence X'li modelinde aradaki maliyet farkına değmemekte. İkinci elde bulunabilirse ne ala, hatta hesaplı denk gelirse 5500 bile değerlendirilebilir. Daha sonra satılıp tekrar yükseltme yapılabilir.

En doğru tercih sizin için en uygun olan seçenek ve ona siz karar vereceksiniz. (kamyon arkası söz oldu :)

Hiç masraf yapmadan da kullanabilirsiniz.

i7 4770K dönemi için harika bir işlemci olsa da günümüz için yetersiz tabii ancak size ek bir masraf yaptırmayacaksa RTX 3080 ile kullanılabilir.

Şöyle ki,

NVIDIA Denetim Masası'ndan 3D ayarlarda DSR seçeneği var oradan istediğiniz çözünürlüğü seçip onaylamanız oyunlarda açabilmeniz için yeterli olacak. Hem oyunlarda daha iyi bir görsel elde etmiş olursunuz. AA açısından büyük fark yaratmakta.

Bu şekilde darboğaz azaltılmış olur.

Gelelim AMD'nin AM4 platformuna. Burada 4770K gibi zamanla şaraplaşacak bir 5800x3D var. Bence dönemin 4770K'sı gibi ömürlü olacak. Bu nedenle AM4 platformuda değerlendirilebilir dedim. İleride böyle bir CPU değişimi yapılabilir.

İşlemci tavsiyesi için F/P olduğundan dolayı 5600, bence X'li modelinde aradaki maliyet farkına değmemekte. İkinci elde bulunabilirse ne ala, hatta hesaplı denk gelirse 5500 bile değerlendirilebilir. Daha sonra satılıp tekrar yükseltme yapılabilir.

En doğru tercih sizin için en uygun olan seçenek ve ona siz karar vereceksiniz. (kamyon arkası söz oldu :)

Hiç masraf yapmadan da kullanabilirsiniz.
Teşekkürler bilgilendirme için.
Evet gerçekten bilgisayar hala sıfır takılma vs. her şeyi kaldırıyor. Oyunları bile yıllarca oynayabildim artık tabi oyunlara yetmemeye başladı 8 senenin sonunda. 8 sene boyunca kasayı bile açmadım öyle söyliyim:) ödenen her kuruşa değdi diyebilirim.

Evde hazırda elimde 2 adet am4 platformlu anakart var. Bunlardan birini kullanıp böyle bir sistem yapmak mantıklı mı peki sizce? En azından sadece işlemci ile tüm sistemi tekrardan kurmuş olurum.

Elimde mp510 ssd var, 3080 var, evga 1000gq veya cx750 corsair var ama sanırım 3080 olunca evgaya geçmem gerekebilir. Onun haricinde 2 adet ddr 4 8gb ram de mevcut. Belki ramleri güncelleyebilirim birde bütçeye göre. Bunları yapınca ekranı da değiştiresim geliyor ama 2.el benim ekranı satarsam o zaman düşünebilirim.

Bu 2 anakarttan biri üzerine böyle bir sistem mantıklı olur mu sizce?
MSI B450A Pro Max anakart
Prime A520ma anakart

i7 4770K sistemi Ryzen 5 1600'ü ve 3070 ti‘ı satıp yerine Ryzen 5 5600 almak mantıklı olabilir eğer biraz daha bütçeniz varsa 3080 ve PSU hariç her şeyi satıp DDR5 geçebilirsiniz.

i7 4770K sistemi Ryzen 5 1600'ü ve 3070 ti‘ı satıp yerine Ryzen 5 5600 almak mantıklı olabilir eğer biraz daha bütçeniz varsa 3080 ve PSU hariç her şeyi satıp DDR5 geçebilirsiniz.
Satıcam ama Sahibinden'den pek satılmıyor gördüğüm kadarıyla tek tek. Burada mı satmak lazım nerede satabilirim bunları en iyi?

Son düzenleme:
Merhaba.

Yıllar önce aldığımda iyi bir bilgisayardı, hala cayır cayır çalışıyor. Ama artık ekran kartının eskidiğini bildiğim için değiştirmeyi düşünüyorum. Elimde 1 adet 12 GB 3080 TUF, 1 adette 3070 Ti ROG STRIX var. Hala oyunları çalıştırsa da artık güncelleme vakti geldi. Çok para harcamak istemiyorum aslında. Ama bir anda değiştirmeye kalkarsamda işlemci, anakart, RAM dediğimde bir anda yine 15.000'lik oluyoruz:) minimum maliyetle maksimum ne yapabilirim sizce. Buna elimdeki 3080 veya 3070 Ti'ı takarsam sıkıntı olur mu? Aşağıda özelliklerini paylaşıyorum.

Şu anki bilgisayarımın özellikleri:
i7 4770K
GTX 780 DirectCU II
Z87-A anakart
2x8 DDR3 RAM
SSD
CX750 güç

Evde fazladan duran hiç kullanmadığım nerede ise sıfır sayılacak ürünler:
Ryzen 3 1600 var
3080 ASUS TUF
3070 Ti ROG
MSI B450A Pro Max anakart
Prime A520ma anakart
EVGA1000GQ güç kaynağı
Corsair MP510 M.2 RAM

Ne tavsiye edersiniz? Corsair RAM'i kullanmak istediğim için aslında anakartı değiştireyim diyordum. Onu değiştirince işlemci ve RAM'de bunu mecburen takip edecek gibi gözüküyor. Öyle olunca yine bayağı bir şey değiştirmiş oluyorum ama sizce en iyisi bu mudur? Genelde bilgisayarda Excel vs. işlerimi yapıyorum, internette surf yapıyorum ve oyun amaçlı kullanıyorum.

3080 ile kullanmak için en azından iyi bir CPU olarak ne önerirsiniz ve anakart? Fiyat performans olarak.
Daha önce aynı işlemi ve ekran kartını bir araya getirmeyi düşündüm hatta bununla alaklı konuda açtım. Yukarıda diğer arkadaşlarında dediği gibi 4K olarak çalıştırmadığın sürece darboğaz sorunu yaşayacaksınız. Yinede Ryzen 3 1600 yerine i7 4770K düzgün bir OC ile çok daha verimli çalışacaktır. Eski işlemci olmasına karşın yinede işi bitik değil.

Daha önce aynı işlemi ve ekran kartını bir araya getirmeyi düşündüm hatta bununla alaklı konuda açtım. Yukarıda diğer arkadaşlarında dediği gibi 4K olarak çalıştırmadığın sürece darboğaz sorunu yaşayacaksınız. Yinede Ryzen 3 1600 yerine i7 4770K düzgün bir OC ile çok daha verimli çalışacaktır. Eski işlemci olmasına karşın yinede işi bitik değil.
Kullandınız mı bu şekilde? Kullanmadıysanız hangi işlemci ile kurdunuz?

Kullandınız mı bu şekilde? Kullanmadıysanız hangi işlemci ile kurdunuz?
Ryzen 7 5800X'e geçerek RTX3080 kullandım halen daha kullanıyorum . O dönem forumdakiler pek olumlu yaklaşmadığı için i7 4770'i satıp birkaç ay daha bekleyip 5800X'e geçtim ama açıkçası pişman olmadım. Çünkü editör olarak kurgu yapmaya başladım iş olarak, sizde hak verirsiniz ki i7 4770 ile yoluma devam etmiş olsaydım şimdiki işimi yapamazdım her şeyde bir hayır varmış

O zaman istemeyerek i7'yi ve tümbileşenleri satıp yeni sisteme geçtim ama bugün bu sistem sayesinde ekmek kazanıyorum o yüzden iyiki geçmişim diyorum.✊✊

Teşekkürler bilgilendirme için.
Evet gerçekten bilgisayar hala sıfır takılma vs. her şeyi kaldırıyor. Oyunları bile yıllarca oynayabildim artık tabii oyunlara yetmemeye başladı 8 senenin sonunda. 8 sene boyunca kasayı bile açmadım öyle söyleyeyim:) ödenen her kuruşa değdi diyebilirim.

Evde hazırda elimde 2 adet AM4 platformlu anakart var. Bunlardan birini kullanıp böyle bir sistem yapmak mantıklı mı peki sizce? En azından sadece işlemci ile tüm sistemi tekrardan kurmuş olurum.

Elimde MP510 SSD var, 3080 var, EVGA 1000gq veya CX750 Corsair var ama sanırım 3080 olunca EVGA'ya geçmem gerekebilir. Onun haricinde 2 adet DDR 4 8 GB RAM de mevcut. Belki RAM'leri güncelleyebilirim bir de bütçeye göre. Bunları yapınca ekranı da değiştiresim geliyor ama 2.el benim ekranı satarsam o zaman düşünebilirim.

Bu 2 anakarttan biri üzerine böyle bir sistem mantıklı olur mu sizce?
MSI B450A Pro Max anakart.
Prime A520ma anakart.

Bence AM4 için yine masrafa gerek yok.

Anakart için MSI B450(ben A520 kullanıyorum ama B450 chipset daha iyidir.), çift slot toplamda 16 GB DDR4 RAM var (kaç MHz bilmiyoruz gerçi ama olmamasından iyidir). Ekran karti RTX 3080, işlemci şu anlık idare ettiği kadar ya da 5600 ile değiştirilebilir. Güç kaynağı için 1000'lik EVGA varmış zaten. 1080p monitörde var elde.

Ben olsam başta bunları değerlendirirdim. Ek olarak CPU soğutucusu stoksa 5600 ve üstü CPU güncellemelerinde yetersiz gelecektir ama yine de idare eder.

Ben 1080p monitördeyim hala, onu RTX 3070 ile DLDSR ile 1620P'de kullanıyorum. Şu an 2K veya 4K için masraf yapamam. Ama bu sahte çözünürlük iyileştirmesi bile fark yaratmakta. Yani bence 1080p monitörle gittiği kadar zorlanabilir :)

Technopat Haberler

Geri
Yukarı