Eskiden mi sistem almak zordu yoksa şimdi mi?

Bence Asgari ücretli ailenin içerisinde alma düşüncesine kalan herkes için her zaman zordu. Eskiden GTX 900 serisi karta sahip olmak lükstü Şimdi de RTX 40 serisi karta sahip almak lüks. (En üst düzey adına konuşuyorum) Birde herkesin cihazdan beklediği performans günümüzde değişti.

Arkadaşlar sizce eskiden mi insanların kaliteli bir sisteme sahip olması daha zordu yoksa şimdi mi? Eskiden kastettiğim bir 10 sene öncesi.

Şimdi koyu muhalif arkadaşlar gene linçler beni ama, biz dün arkadaşlarla oturduk ve bu konuyu konuştuk gerçekten bu konuda eskidende alamıyormuşuz şimdi de yani hep kötüymüş Türk ekonomisi hatta 10 sene önce daha zordu Türkiye'de böyle sistem dizmek vs.

şuan 1-2 asgari ücrete 13400f ve 4060 tarzı sistem alır geçersin önceden 2010 lu yıllarda 2500 civarına i7 661(çift çekirdek) 5770 sistem topladığımı hatırlıyorum yani ortanın altı bir sistem di far cry 2 de ultrada 20 fps vs bile vermiyordu tabi o zamanlar iyi iyi diyordukda :) Ha bunun teknolojiyle alakası var şöyle düşün 2015 de 144 hz monitörler 300 dolara yakın parayken bugünlerde o paraya 2k 240hz bile bulabilirsin bu bir nevi teknolojinin tıkanmasıyla alakalı. Yani 2018 sonlarında i7 9700k 2080ti dizen biri 5-6 sene geçse bile çoğu oyunu şuan gene ultra da takır takır oynayabilir ama aynısını 2010da dizen biri 2016-2017 yılında yapamaz. Ekonomik olarak kötü ama seçenek olarak iyi bir zamandayız

Son düzenleme:
Eskiden şöyle kolaydı; ne RGB vardı ne böyle bol çeşit işlemciler, ekran kartları vsvs vardı. Şimdi bir anakartın bir sürü modeli var. Sabahtan beri karşılaştırma sitelerinde hangisinde ne özellik var diye bakmaktan gözler gitti :)

1699221071154.png

İlk bilgisayarımı lise yıllarında almıştım. HDD 2gbydi. O sorunlu çıktığı için 8gb olanla değiştirmeye gitmiştim. Satan eleman 8gbyi nasıl dolduracaksın demişti :D. Yıl 1998-1999

Alım gücü devreye giriyor burada. 2016'dan örnek vereceğim çünkü 2016 ya gelindiğinde ekonominin berbatlığı, halkın cebine ciddi yansıma yapıldığı zamanlardı.
1500 liraya GTA V açan sistem dizerdin. Asgari 1647 liraydı. Yani bir genç 1 ayda sistemini diziyordu. Bir de o zamanlar marka takıntılığına rağmen ve yeni çıkan ekran kartına göre (RX460 çıkış yılı 2016) 1500'e sistem dizilirdi. 2016'dan önceki yılları düşün, vatanın cennet olduğu yıllar.

Günümüze bakalım şimdi, asgari 11,400 lira. Yeni nesil 4090'lı sistem 113 bin lira (GameGaraj'a baktım çünkü kampanyalar, indirimler bitince diğer sitelere nazaran, GameGaraj'dan sistem almak daha uyguna geliyor). Genç arkadaşımız 10 ayda sistemini almaktadır. Sistemde INNO3D ekran kartlı, BIOSTAR'lı, çöp kasa markalı sistem. Ha dur daha bitmedi. Taksitle almak isterse 1 ay daha çalışmak zorunda, eğer 10 aya kadar para biriktireyim derse 1 yılı tamamlaması gerekiyor. Yani anlayacağın yanlış zamanda doğduk.

Şu an 1-2 asgari ücrete 13400F ve 4060 tarzı sistem alır geçersin önceden 2010'lu yıllarda 2500 civarına i7 661(çift çekirdek) 5770 sistem topladığımı hatırlıyorum yani ortanın altı bir sistem di Far Cry 2 de ultrada 20 FPS vs bile vermiyordu tabii o zamanlar iyi iyi diyordukda :)

Bu hiçbir harcama yapmadığınız halde. O zamanlar cips 1 2 liraydı ev kirasını ödeyince üste para kalıyordu.

Alım gücü devreye giriyor burada. 2016'dan örnek vereceğim çünkü 2016 ya gelindiğinde ekonominin berbatlığı, halkın cebine ciddi yansıma yapıldığı zamanlardı.
1500 liraya GTA V açan sistem dizerdin. Asgari 1647 liraydı. Yani bir genç 1 ayda sistemini diziyordu. Bir de o zamanlar marka takıntılığına rağmen ve yeni çıkan ekran kartına göre (RX460 çıkış yılı 2016) 1500'e sistem dizilirdi. 2016'dan önceki yılları düşün, vatanın cennet olduğu yıllar.

Günümüze bakalım şimdi, asgari 11,400 lira. Yeni nesil 4090'lı sistem 113 bin lira (GameGaraj'a baktım çünkü kampanyalar, indirimler bitince diğer sitelere nazaran, GameGaraj'dan sistem almak daha uyguna geliyor). Genç arkadaşımız 10 ayda sistemini almaktadır. Sistemde INNO3D ekran kartlı, BIOSTAR'lı, çöp kasa markalı sistem. Ha dur daha bitmedi. Taksitle almak isterse 1 ay daha çalışmak zorunda, eğer 10 aya kadar para biriktireyim derse 1 yılı tamamlaması gerekiyor. Yani anlayacağın yanlış zamanda doğduk.
Hocam peki ya 4090 almak istemezsen? Orta segment 1080P olsa?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı