Ethernet ile bağlantıda daha az upload almak

mi veya Cat-6 mı? Emin olm
Dostum yaşadığın sorun şu;
Senin modeminin ethernet portları 1Gbps, bu şu demek değil;
1Gbps download ve 1Gbps upload alabilirsin anlamına gelmiyor.
sen şuan max 950Mbps download / 50 Mpbs upload alabilirsin. 1000 Mpbs'a tamamlarsın yani.
Türkiye'de veya dünyada Net yani dedicate hatlar ev müşterilerine satılmadığı için internet hızları Best Effort mantığıyla çalışır. Daireye kadar giren fiber internetlerde bile bu durum geçerli. Senin modemine kadar 1050 Mpbs bant genişliği verilir, Modem download'a ağırlık verdiği için ilk 1000 üzerinden 930-940-950 mbps'ını sana aktarır o arada upload ile 1000'e tamamlar. Bu biraz network durumuyla da alakalı. Türktelekom tarafı ADSL/VDSL hatlarda hız profilleriyle oynayabiliyor, FTTH sistemlerde geçerli mi hatırlamıyorum. Bunu bölgedeki telekom müdürlüğün veya santralin yapabilir.
Eve arıza kaydı bırakırsın, gelen ekip kendi terminalinde düşürebilir yada kendi ofis kısmından arkadaşlarına düşürtebilirler.
Bu arada TT Network Managment Servis dediğimiz departman belli başlı vakitler de bu düşürülmüş hızları yukarı çıkartıyor. yani her seferinde tekrardan arıza bırakıp hızı düşürtmen lazım.
Sabit IP almamanı şiddetle tavsiye ediyorum, rastgele varyasyon bir bilgi bu. Sabit IP bantgenişliğine müdahale etmez, sadece sabit olmayan IP'ni sabit IP'ye çevrilme işlemi(NAT) sırasında maksimum BufferBloat'a takılırsın. Bu da günümüz şartlarında artık mikro saniye takılmalar ve hissetmezsin. UPLOAD'ını etkilemez. Gereksiz masraf yapmana gerek yok, harcadığın vakite değmez.
Hız testlerini genelde ISP'ye doğru yapmaya çalış. Başka bir sunucuya yaptığın hız testleri her zaman doğru sonuçlar vermeyebilir. Karşı sunucunun durumu, akıbeti de bu durumda etkileyen faktörlerdendir.

Best regards.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Değerli yorumunuz için teşekkür ederim evet bende sabit ip adresi konusunda şüpheliydim, TT ile görüştüm fakat hızınızı düşüremeyiz diyorlar sürekli. Elimde sanırım tek çözüm daha iyi bir modem almak ve mac klonlayarak ona kurmak olacak. Başka bir sunucuya test atarken dowloand düşük çıkıyor buda sanırım dediğiniz port çıkışındaki 1050 Mpbs olayına takılmadan uploadı düzgün verebiliyor.
 
Türkiye'de 1Gbps+ portu olan modem var mı araştırmadım. Varsa eğer alınıp Mac clone ile denenmesi lazım, olmazsa iade edersiniz
Ayrıca QoS üzerinden downloadı 50-100 Mbps kısıp denemeni rica ederim. Eğer cihazda bu özellik varsa tabii.
 
QoS menüsü var fakat hiç anlamadım çok karışık geldi değer vs verdim ama bişey değişmedi, başka bir hız sınırlayıcı ayarda bulamadım. Kneetic modemlere yönelebilirim. Annemlerin eve onu almıştım VDSL altyapıda istediğim gibi hız sınırı vs yapabiliyordum güzeldi.
 

Dosya Ekleri

  • 57282805-7a62-4bb7-87d7-b643816cf47c.jpg
    57 KB · Görüntüleme: 24
  • d72b5e1a-b8d8-470e-abd4-efb807a87ce9.jpg
    84,7 KB · Görüntüleme: 26
  • d685a670-6766-479e-a94e-6f9fe7e11a34.jpg
    77 KB · Görüntüleme: 15
  • e75989cf-a999-41cf-b300-a4047ede4547.jpg
    94,5 KB · Görüntüleme: 32
paylaştığınız ekran görüntülerinden de yapılabilir duruyor.
 
Merhaba, konu sahibi arkadaş Download ve Uploadı aynı anda kullandığını söyleseydi dediğiniz doğru olurdu. Hız testleri de önce Download ardından Upload hız testini yapar zaten. Anlatmaya çalıştıklarınızdan ziyade modemin ethernet portu ile ilgili kronik sıkıntılı olabileceğini düşündüm. Ayarlar ile ilgili bir fikrim yok.
 
Layer2 seviyesinde 1GBPS çalışan portun Layer3-4 seviyesinde hız ayrımı yapabileceğini zannetmiyorum hocam. Ayrıca arkadaşında download hızını düşük aldığı yerde upload'ı yüksek alması konuşulan case'i kanıtlar nitelikte. Zaten modemin hız testi sırasında açtığı session'ı portun hızına göre max belirlemişse eğer yine 1gbps'ı aşamayız.
Not: Hız testi sırasında bizler ilk önce download işleminin yapıldığını, sonra ikinci test olarak upload işleminin yapıldığını görüyoruz.
teste başladığımız sırada hem download hem upload işlemini aynı anda yapıp, sonuçları ayrı ayrıda gösteriyor olabilir.
 
Hız testleri indirme ve yükleme işlemini aynı anda yapmazlar. Bu şekilde yapılan bir test zaten sağlıklı sonuç vermeyecektir. Bazı hız testleri bu ikisini beraber test etme seçeneği koymuş olabilir. Bu olsa bile opsiyonel bir seçenek olacaktır. Varsayılan olamaz.

Test yapın. Canlı olarak Görev Yöneticisi'nden kullanılan ağ oranını takip edin. İnternet hız değerlerinizi biliyorsanız aradaki farkı anlayacaksınız.

Yukarıdaki yazdıklarım haricinde konu sahibinin problemi bence farklı bir şey.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…