Rehber Ethernet kablosu önemli mi? Hız testi ve bazı bilgiler

Son zamanlarda internet âleminde sıklıkla denk geldiğim bir mevzu var. Kullanıcılar, internet kablolarına bazen gerekenden çok daha büyük bütçeler ayırıyorlar ama aslında bu kadar bütçe ayırmalarına gerek olmayabiliyor. Uzun zamandır yapmak istediğim ucuz kablo ile hız testini nihayet artık fiber internete kavuştuğum için yapabildim ve bu yazımda sizlerle bildiklerimi paylaşmak istiyorum.

Bazı kullanıcılar internet kablosu almak için öneri istiyorlar ve onlara ihtiyaçları için abartı seviyede olan, fiyatı yüksek kablolar öneriliyor. Bu önerileri kesinlikle tümden yanlış bulmuyorum ama örneğin salondaki modemden odasına kadar kablolu internet taşımak isteyen 60-70 Mbps hıza sahip VDSL kullanıcısı biri için belki de pahalı bir Ethernet kablosuna ihtiyaç olmayabileceğini anlatmak için bu yazıyı yazıyorum.

1000 Mbps olan internet bağlantısı ile iki farklı hız testi gerçekleştirdim. İlk test için çoğu modemin ve yönlendiricinin içerisinden çıkan meşhur kısa CAT5E kabloları kullandım. İkinci test için ise bir mahalle bilgisayarcısından almış olduğum, metre hesabı olarak bilgisayarcı tarafından kesilen ve elle RJ45 uç çakılan, "Gabble" markalı bir CAT6 kablo kullandım. İki testi de sizlerle paylaşmak istiyorum.

Hız testleri

Bu, internet ilk kurulduğunda sağlayıcı tarafından sağlanan kısa CAT5E Ethernet kablosu ile yapılan hız testi:

(Speedtest by Ookla - The Global Broadband Speed Test)

Bu ise 10 metrelik, bilgisayarcıdan alınan "Gabble" markalı CAT6 kablo ile yapılan hız testi:

(Speedtest by Ookla - The Global Broadband Speed Test)

İlk kablo ile 943.00 Mbps indirme (Download), 74.85 Mbps ise karşıya yükleme (Upload) hızı elde etmişiz. İkinci kablo ile ise 942.71 Mbps indirme (Download), 68.81 Mbps karşıya yükleme (Upload) hızı elde etmişiz. Görüldüğü üzere iki kablo arasında önemsenecek bir hız farkı yaşanmıyor. Zaten ikisi de aman aman üst düzey kablolar değil. Upload hızımın her zaman stabil olmadığını, bazen 100'leri geçip bazen ise 50-60 civarlarında seyrettiğini belirtmek isterim. Yani her yaptığım hız testinde değişkenlik gösteriyor.

Madem öyle, o zaman niye pahalı kablolar var?

Bu testlerden "Pahalı kablolar önemsizdir, her zaman en ucuz olanı alıp geçin." gibi bir anlam kesinlikle çıkartmayın. Çünkü her Ethernet kablosunun kullanım alanı aynı değildir. Ucuz olan kablolar genelde bükülme ve ezilme gibi olaylara karşın çok daha dayanıksız oluyor. İçlerindeki bakır kalitesi de daha düşük olabiliyor. Kablonun özellikle kapı veya halı altlarından geçeceği veya dış mekanda kullanılacağı gibi senaryolarda ucuz kablolar pek uzun ömürlü olmuyor. Eğer "Benim kablom sabit duracak, duvardan ya da kablo kanalında geçireceğim, ayak altında dolanmayacak ve kar, kış, yağmur, güneş görmeyecek, yani iç mekanda kullanılacak." diyorsanız ucuz kablolarda da problem yaşama ihtimaliniz çok düşük. Aldığınız kablonun CAT5E ve üstü olmasına önem gösterin. Tavsiyem CAT6 olsun. Mutlaka içinde 8 pin olsun, bazı dandik kablolarda 4 pin kullanılıyor ve bu da 100 Mbps hızdan fazla alamamanıza sebep olabilir!

Dış mekan için, yani evin dış yüzeyinden çekilecek tesisatlarda klasik Ethernet kablolarını kullanmayın. Dış ortam koşullarına dayanıklı, yatılımı olan Ethernet kablolarını tercih edin. Normal kablolar dış ortamda kullanıldığında zamanla dış korumada çatlama ve yırtılma meydana gelip sorun çıkartabiliyor.

İlave not

Her kablonun kullanım alanı aynı değildir. Ben, gündelik bir kullanıcı olarak ev içi şartlardaki kullanımları baz alarak bu yazıyı hazırladım. Daha farklı kullanım senaryoları için (örneğin hosting, sunucu vb. gibi) daha kaliteli, yalıtımlı kablolara ister istemez ihtiyaç oluyor. Normal bir ev kullanıcısı olarak yüksek ihtimalle alabileceğiniz maksimum hız 1000 Mbps civarlarında olacaktır ve bunun için kablolara servet yatırmanıza kesinlikle gerek yok. CAT7, CAT8 derken kablolara gerçekten uçuk fiyatlar veren kişilere denk geldim, yapmayın. İlla kaliteli ama abartı olmayan bir şey istiyorum derseniz hoşuma giden bir kabloyu bırakacağım ama bunun yerine kullanım senaryonuza göre mahallenizdeki bir elektrikçiden ya da bilgisayarcıdan metre hesabı kestirerek alabileceğiniz bir CAT6 kablo da yüksek ihtimalle işinizi görecektir.

Burada geçen hiçbir marka ile bir problemim, bir sponsorluğum ya da anlaşmam bulunmamaktadır. Elimde olan ya da görüp, duyup beğendiğim ürünlerdir. Hepinize iyi günler dilerim

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…