Ethernet kablosu önerisi

Biraz araştırdım sanırım CAT seviyesi ne kadar yüksek olursa sunacağı hız da o kadar yüksek oluyormuş. Açıkçası bilmem gereken detaylara girerseniz sevinirim öğrenmek lazım böyle şeyleri. Kablonun kalın mı olması iyidir ince mi?

(İki kez gitti pardon)

Arkadaşlar son olarak, modem kutusundan çıkan ethernet kablosu kaliteli oluyor mu?
Fiyatına göre belki, üstünde özellikleri yazması lazım. Eğer yazmıyorsa uçuna bak, 8 tane ayrı kablo varsa işini görür ama dediğim gibi kablonun ucunu çok kıracağın için ucuz bir şey al. CAT seviyesi yüksekliği senin ev içi ağının yani iki bilgisayarın arasında veri iletimi yaparsan işe yarar. Sen buraya kablo önerisi ile geldiğin için muhtemelen ev içi ağını kullanmıyorsun bile. speedtest.net 'da yaptığın hız testi 800 üzerinde ise CAT6 değilse CAT5e al. Ethernet over twisted pair - Wikipedia

Fiyatına göre belki, üstünde özellikleri yazması lazım. Eğer yazmıyorsa uçuna bak, 8 tane ayrı kablo varsa işini görür ama dediğim gibi kablonun ucunu çok kıracağın için ucuz bir şey al. CAT seviyesi yüksekliği senin ev içi ağının yani iki bilgisayarın arasında veri iletimi yaparsan işe yarar. Sen buraya kablo önerisi ile geldiğin için muhtemelen ev içi ağını kullanmıyorsun bile. speedtest.net'da yaptığın hız testi 800 üzerinde ise CAT6 değilse CAT5e al. Ethernet over twisted pair - Wikipedia
Ev içi dediğin ağ nedir? Wi-Fi kullanıyorum hiçbir kablo bağlamadan laptop üzerinden bağlanıyorum. Kablo önerisinden çok hem bilgi almak için de açtım konuyu. İki bilgisayar derken anlamadım, bu kabloyu almamdaki sebep modemden laptopa bağlayacak olmam ve normal bağlanmaya kıyasla bilgisayarda daha yüksek hız elde edecek olmamdır.

Kablo önerisinden çok hem bilgi almak için de açtım konuyu.
Al sana bilgi:

Öncelikle benim bu mesajımı lütfen oku, modemin aslında ne olduğunu anlatım.
Ev içi dediğin ağ nedir?
Modemden(!) sonraki bağlı olan tüm cihazlar ev içi internet ağıdır. Örnek olarak benim dış internet(uydurma kısaltma DI) bağlantı hızım 50Mbps ama iç internet(uydurma kısaltma II) bağlantı hızım 1Gbps. DI speedtest.net 'de gözüken, internet servis sağlayıcının(ISS-ISP) sana sattığı hızdır. DI ile Youtube izler, Wikipedia okur, Counter Strike 'ı farklı şehirdeki arkadaşınla oynarsın.
İki bilgisayar derken anlamadım
II ile bilgisayardaki video/dizi/filmi salondaki akıllı televizyondan izlersin, veri yedeklemek için veya 3. şahsın aynı veri üzerinde çalışması için asıl bilgisayarından diğer bilgisayarına veri gönderirsin, Counter Strike 'ı aynı yerde özel odada arkadaşlarınla oynarsın,IP kamera ile güvenlik kamera sistemi kurarsın.
bu kabloyu almamdaki sebep modemden laptopa bağlayacak olmam ve normal bağlanmaya kıyasla bilgisayarda daha yüksek hız elde edecek olmamdır.
Kablosuz sistemler(Wi-fi) tabiatı gereği dış etkenlerden her zaman etkilenirler(konu uzamasın diye burayı boş bırakıyorum). Normal kablodan farklı olarak Wi-fi'da sürekli aynı hız ve tepki süresi alamama ve fiziksel olarak kötü niyetli kişinin bağlanmasını engel olamama durumu var, bu yüzden hep kablo ile bağlantı öneriliyor.
Yukarıda belirtiğim gibi II'da yüksek veri transferi yapmayacaksan kaliteli kabloya gerek yok. Çünkü 2000'ler sonrası en adi kablo(CAT5e) bile 100 metre için 1 Gbps hız iddia ediyor. Cihazlara takılan RJ45 soketi çok kolay eskiyor, kırılıyor. Bu sebeplerden ötürü ucuz olmasını öneriyorum.

Başka sorun varsa sor onuda cevaplayım.

Al sana bilgi:

Öncelikle benim bu mesajımı lütfen oku, modemin aslında ne olduğunu anlatım.

Modemden(!) sonraki bağlı olan tüm cihazlar ev içi internet ağıdır. Örnek olarak benim dış internet(uydurma kısaltma DI) bağlantı hızım 50Mbps ama iç internet(uydurma kısaltma II) bağlantı hızım 1Gbps. DI speedtest.net 'de gözüken, internet servis sağlayıcının(ISS-ISP) sana sattığı hızdır. DI ile Youtube izler, Wikipedia okur, Counter Strike 'ı farklı şehirdeki arkadaşınla oynarsın.

II ile bilgisayardaki video/dizi/filmi salondaki akıllı televizyondan izlersin, veri yedeklemek için veya 3. şahsın aynı veri üzerinde çalışması için asıl bilgisayarından diğer bilgisayarına veri gönderirsin, Counter Strike 'ı aynı yerde özel odada arkadaşlarınla oynarsın,IP kamera ile güvenlik kamera sistemi kurarsın.

Kablosuz sistemler(Wi-fi) tabiatı gereği dış etkenlerden her zaman etkilenirler(konu uzamasın diye burayı boş bırakıyorum). Normal kablodan farklı olarak Wi-fi'da sürekli aynı hız ve tepki süresi alamama ve fiziksel olarak kötü niyetli kişinin bağlanmasını engel olamama durumu var, bu yüzden hep kablo ile bağlantı öneriliyor.
Yukarıda belirtiğim gibi II'da yüksek veri transferi yapmayacaksan kaliteli kabloya gerek yok. Çünkü 2000'ler sonrası en adi kablo(CAT5e) bile 100 metre için 1 Gbps hız iddia ediyor. Cihazlara takılan RJ45 soketi çok kolay eskiyor, kırılıyor. Bu sebeplerden ötürü ucuz olmasını öneriyorum.

Başka sorun varsa sor onuda cevaplayım.
Biraz karışık yazmışsın hocam tam olarak anlayamadım o yüzden. Neyse kısa tutalım anladığım şu, Kablolu bağlantı kablosuz bağlantıya kıyasla daha güvenli ve hızlıdır.

Konunun anlaşılır olması için biraz daha açacağım. Azerbaycan'da yaşıyorum, buradaki internet Citynet. şu anda 100mbps hızım var, ancak son zamanlarda oyunlarda takılma sorunu oluyor internet ile alakalı, o yüzden de internetimi başka bir sağlayıcı ile değiştireceğim Alacağım hız yine 100mbps olacak aşağı yukarı. artı olarak kaliteli bir modem almayı düşünüyoruz tabii kaliteli bir modem 100mbps'yi katlayabilir mi bilmiyorum ancak az da olsa hız yükseliyor diye biliyorum.

Birde soket hızlı eskiyor ve kırılıyor demişsin. bu durumda her seferinde kablo mu değiştirmem gerekecek?

Son düzenleme:
Biraz karışık yazmışsın hocam tam olarak anlayamadım o yüzden.
Hangi kısımlar?
Alacağım hız yine 100mbps olacak aşağı yukarı. artı olarak kaliteli bir modem almayı düşünüyoruz tabii kaliteli bir modem 100mbps'yi katlayabilir mi bilmiyorum ancak az da olsa hız yükseliyor diye biliyorum.
Bu kısım birazcık şansa bakıyor. Türkiye'de İSS değiştirsem bazen hiç, bazen çok büyük faydası oluyor. Hızınızı 100'den 150 hiçbir modem çıkarmaz ama tepki süresi kısaltabilir(bu iyi birşey).
Birde soket hızlı eskiyor ve kırılıyor demişsin. bu durumda her seferinde kablo mu değiştirmem gerekecek?
Benim de laptobum var ve neredeyse her 2 günde bir kabloyu sökmem gerekiyor, 6 ay sonra kablonun ucundaki tırnak kırılıyor. Tırnak kırılınca kablonun ucunu kesiyor, yeni soket takıyorum; galiba bunu yapa yapa yarım metre kablo harcamış olmam lazım. Bütün konuşmalarımızdan anladığım kadarıyla kablo ucuna soket takamayacağını tahmin ettiğim için ucuz öneriyorum. Ben soket takmasını bilmesem sırf kaliteli kablo diye 6 ayda bir kalitesiz kablodan 4-5 kat pahalı kablo almam gerekecekti.

Hangi kısımlar?

Bu kısım birazcık şansa bakıyor. Türkiye'de İSS değiştirsem bazen hiç, bazen çok büyük faydası oluyor. Hızınızı 100'den 150 hiçbir modem çıkarmaz ama tepki süresi kısaltabilir(bu iyi birşey).

Benim de laptobum var ve neredeyse her 2 günde bir kabloyu sökmem gerekiyor, 6 ay sonra kablonun ucundaki tırnak kırılıyor. Tırnak kırılınca kablonun ucunu kesiyor, yeni soket takıyorum; galiba bunu yapa yapa yarım metre kablo harcamış olmam lazım. Bütün konuşmalarımızdan anladığım kadarıyla kablo ucuna soket takamayacağını tahmin ettiğim için ucuz öneriyorum. Ben soket takmasını bilmesem sırf kaliteli kablo diye 6 ayda bir kalitesiz kablodan 4-5 kat pahalı kablo almam gerekecekti.
Dediğim gibi benim amacım kabloyu modemden bilgisayara getirip takmak. Bir de bir arkadaş bana ucu şöyle olanları önerdi. birinci çabuk kırılabiliyormuş, ikinciyi tercih et dedi.
1729800567792.png

Dediğim gibi benim amacım kabloyu modemden bilgisayara getirip takmak. Bir de bir arkadaş bana ucu şöyle olanları önerdi. birinci çabuk kırılabiliyormuş, ikinciyi tercih et dedi.Eki Görüntüle 2336685
1. resimde plastik tırnak arkasına bir şey takılır ve ucunu kırarabilir ama iki resimde de çok fazla tak çıkar yapmaktan yine plastik tırnak kırılır. Ben olsam 2. gibi olandan alırım.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı