Bilmediğin oyunlar hakkında yorum yapma demene güldüm. 1000 saat HOI4, 200 saat EU4 oynadım.
Biliyorken neden bilmiyormuş gibi her şeyin mekânik eklediğini ima eder gibi 250 dolar verilmesi gerektiğini belirttin? Yoksa ben mi mesajını yanlış okudum? Hiç zannetmiyorum ama senbilirsin.
Türkiye'de herkes tek bir oyuna yüzlerce dolar verebilir. Boş DLC'leri çıkartsan bile sadece oyuna içerik getiren DLC'ler yine 150 dolar yapıyordur en az.
Verebilir, vermeyede bilir. Ayrıca %75 dönemsel indirimleri unutmayalım lütfen, Steam Kış, Yaz, Tarih festivalleri.
Sonra DLC olarak eklemek için bildiğin boş bir şekilde çıkıyor oyun. Bunu eleştirince de ben sunçlu oluyorum. Oyun mekaniğini para ile satıyor bu adamlar.
Oyun mekaniğini para ile satmıyorlar, aksine firma bu oyunu geliştirip mekanikleri eklemek ve daha iyi hale getirmek için kiraladığı geliştirici ekibin parasını ödeyip senin daha fazla sevdiğin oyunda vakit geçirebilmen için destek olmanı bekliyor. Her şey karşılıklıdır ve bedava diye bir şey yoktur heleki güzel şeyleri ücretsiz kimse kimseye vermez.
Adamların kiraladıkları insanlar var ve bu insanlar hayatlarını idame ettirmek için bu işi yapıyorlar ve firmalarda bu adamlara para ödeyebilmek için gelire ihtiyacı var. EU4 çıkalı aşağı yukarı 9 sene oluyor ve halen daha büyük güncelleme geliyor. Peki soruyorum bu firma 9 sene içerisinde bu oyunu geliştiren ekip için parayı nereden kazanacak? Veya şey mi olmasına istersin Ubisoft? Her sene aynı assassins creed oyunu veya Activion? Her sene daha kötü bir COD oyunu.
Sen HOI4 DLCsi gelince vay be ne güzel mekanik getirmişler çok eĝlenceli diyorsun. 7 8 sene önce çıkış yapmış her sene satış rekoru yapmayan ve her yıl satışı azalan bir oyun için ücretsiz bir DLC mi bekliyorsun?
Bunları oyuna eklemek çok mu zor şimdi?
Zor veya değil, muhtemelen zordur çünkü -bu kısım benim şahsi düşüncem- bu tarz oyunlar birden fazla mikro işlem ve hesaplama barındırıyor. Bu tarz şeylerde işlemciyi gayet yoran şeyler ki zamanında en iyi örneği Rollercoster Tycoon tarzı oyunlar çalıştırması çok sıkıntıydı ki RCT bu sorunu çözdü. Şimdi EU4 içinde böyle avrupada oyunun başında kafadan 100 110 tane ülke var (hiç saymadım tahmini rakam söylüyorum) yeni bir mekanik eklerken sorun çıkmaması için adamların hesaplama ve çalışma yapması gerekiyor peki bu zamanı nereden kazanıyorlar?
Kimin hayatından vakit gidiyor? Bence bu geliştirmeler için senin hayatından vakit gitmiyordur diye düşünüyorum.
Kaldıki EU4 1700lü yıllara gelince i5 11400f ve 16GB ramde WC denediğinde kasmaya başlıyor. (Çok güçlü bir sistemim yok ancak oyunun çıkışından 6 7 yıl sonraki teknoloji) bunları hangi ekip optimize etmek için nereden para alacak?
Ayrıca birde proje deadlinelarını unutmayalım adamların bir vakti var ve o süreye kadar oyunu yetiştirmeleri gerekli ve optimizasyonsuz olmaması lazım gibi gibi faktörlerde bulunuyor.
Base oyunda olması gereken oyun mekanikleri bunlar.
Vallaha hocam, çok daha iyisini çok daha ucuza mâl eder yapar seninde gözüne soka soka pazarlarım diyorsan ben buradayım. Paradox'u nasıl destekleyip savunuyorsam yaptığın gün seninde biçtiğin parayı verip değerlendirip ona göre etrafta yorumumu yaparım.
Ama iyisi ve kötüsü ile başarısız deneyimler edinerek geliştiriciliğin nasıl bir şey olduğuna dair yorum yapmam gerekirse bu tarz büyük ölçekli yönetim oyunlarını dehşet detaylı mekanikler ile 2 3 yıl içinde ucuz bir fiyata yapamazsın. Yaptın diyelim optimizasyon?
Bunları da satın aldım haberiniz olsun.
Alıp almaman umrumda bile değil, ne kadar para verdiğinde umrumda değil. Istersen her şeyi al 500 dolar ver yine umrumda değil.
Savunulan şeyin doğru olmadığını belirtmeye çalışıyorum. Bir türk bu tarz bir oyun yapsa forumlarda DLC crackleme muhabbeti yapsa savaş çıkar, "hain seni", "köstek olma destek ol", "sana yapılsa hoşuna gider mi?" Gibi ihtamlar her zaman olur. Bu yüzden kendi toplumumuzdan çıkan nasıl böyle korunuyorsa, -bence- başka ülkelerin yaptıklarıda bu şekilde korunmalı.
Düşüncelerinizi kınıyor ve hiç hoş bulmuyorum. Bu oyunları yapan ekiplerinde bir maaşı ve hayatı var.
Sana bir soru. Elden Ring DLCsi çıkıyor, peki Bandai Namco çok mu zordu da ek hikâyeyi base game'e ekleyemedi? Sonuçta hikâyenin devamı, base gamede olması lazım değil mi?