EU4 nasıl öğrenilir?

Bahad128

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar, EU4 öğrenmek istiyorum. Yakın zamanda EU5 çıkacak diye duydum; ancak yine de EU4 oynama hevesimi karşılıksız bırakmak istemiyorum.

Bana iyi bir rehber lazım. YouTube'da bir sürü rehber gördüm. Ancak, yeni başlayan birinin anlayabileceğini asla düşünmediğim rehberlerle karşılaştım. Karşılaştığım videolar genelde şöyle: Önce sol üstten başlıyor, menüyü incelemeye. Dukat, manpower, stability vb. sırayla anlatıyor ne işe yaradıklarını, sonra geçiyor. Court, Trade, Diplomacy menülerini tek tek sırayla gösteriyor. Bu bana hiç verimli gelmiyor, aklıma kazınmıyor. Bunu kabullensem bile, bir şeyi anlatırken — mesela stability — o Stability'ye bağlı olarak değişen bir sürü, anlamadığım İngilizce oyun terimi söylüyor. Tamam, kabul ediyorum; EU4'te çoğu şey birbirine bağlı ve hiçbir şey anlatmadan geçilemez. Ancak en azından orada gördüğüm buffların, debuffların ne işe yaradığını söylese.

Ben bu tarz olmayan bir EU4 rehberi istiyorum. Eğer bir playlist şeklinde olursa iyi olur. Menü-menü değil de, mekanik-mekanik ilerlemesini istiyorum. Bir videoda Trade'yi anlatacak, bir mekanikte savaşı anlatacak, bir videoda kültürleri anlatacak vb.

Çok şey istemiş olabilirim, kusuruma bakmayın. Ancak eğer böyle bildiğiniz bir EU4 rehberi varsa, yazarsanız çok sevinirim.

Hocam bence sizin İngilizcenizi birazcık geliştirmeniz gerekiyor. İngilizcenizi geliştirirseniz çok keyif alırsınız oyundan. Ama vaktim yok İngilizce öğrenmeye diyorsanız açın çeviriyi tek tek çevirin hepsini. Hem İngilizcenizi geliştirirsiniz hem de oyunu öğrenmiş olursunuz. Ben açıkçası EU4'ü oynayarak öğrendim. Rehber videoları bana çok fazla bir şey katmadı.

Ek olarak türkçe yamalarda mevcut . Onları da yükleyebilirsiniz.

Ben hep İngilizce kaynaklara baktığım için size söyleyebileceğim bir rehber yok da, bence sizin Türk bir yayıncının oynanış videosunu izlemeniz daha mantıklı olur, başlarda onu taklit ederek oynamaya çalışırsınız. Yandan da yapay zeka açın anlamadığınız kısımları ona sorun, Paradox oyunlarının çok köklü wiki sayfaları olduğu için yapay zeka net bir şekilde sorularınıza cevap verebilir. Bir de detaylı şeyler için fareyi istediğiniz şeyin üstüne getirin, çoğu şeyde detay yazar. Yine de aklınıza takılan şeyler olursa burada da sorabilirsiniz tatmin edici cevaplar alırsınız.

Mesela stability hakkında bilmeniz gereken şeyleri özetleyim:
  • -3 ila +3 arasında olabilir.
  • Temel olarak 100 admin puan ile arttırılır ve +2 için 150, +3 için 200 puan ister.
  • 0'ın ne kadar üstünde olursa o kadar pozitif şey verir ama asıl önemli olan -'ye düştüğünde çok daha fazla şey götürür, o yüzden 0, tercihen en az +1 de durmalı sürekli.
  • Mevcut liderin ölmesi, ateşkes bozma veya rastgele birçok etkinlik ile azalabilir.
  • Ne verdiğini bilmenize gerek yok, sadece -'ye düşerse isyan riski artar bunu aklınızda tutsanız yeterli.

Bir de yenilmekten ve tekrar oynamaktan çekinmeyin, zorluğu kolaya alın. Ben kendim 100-150 saate kadar çok bocaladım, başka bir arkadaşım ise Osmanlı'yı alıp 10-15 yılda bütün ülkeyi işgal altına düşürdü mesela 😂.

Hocam bence sizin İngilizcenizi birazcık geliştirmeniz gerekiyor. İngilizcenizi geliştirirseniz çok keyif alırsınız oyundan. Ama vaktim yok İngilizce öğrenmeye diyorsanız açın çeviriyi tek tek çevirin hepsini. Hem İngilizcenizi geliştirirsiniz hem de oyunu öğrenmiş olursunuz. Ben açıkçası EU4'ü oynayarak öğrendim. Rehber videoları bana çok fazla bir şey katmadı.

Ek olarak türkçe yamalarda mevcut . Onları da yükleyebilirsiniz.
İngilizcem artık nasıl bir seviyedeyse gramerden anlaşılıyor ama, sanki sırf EU4 oynayamayayım diye özenle tasarlanmışım gibi, EU4'te geçen terimlerin çoğu vocabularyimde yok :D

3000 saat eu4 gameplayim var. İlk zamanlarda youtuber takip ederek öğrenmiştim, 3000 saatin sonunda hala takip ediyorum düzenli.
Ludi et historia
The red hawk
Laith
Zlewikk TV

gibi yayıncıları takip edip düzenli videolarını izleyin, rehber falan fasa fiso ben rehberlerden hiçbir şey öğrenemiyordum çünkü oturup ders çalışır gibi bir şey ezberlemek saçma.
Videoları izlerken öğrendiklerinizi kolay ülkeler oynayarak deneyin. Osmanlılar ve Castille en kolay ülkelerdir tam beginner seviyesidir. Özellikle Osmanlı çok kolay snowball olur, çok basittir. Dediğim kanalların bu ülkeler için olan videolarını izleyip taklit edin, neyin ne işe yaradığını öğrenirsiniz. İngilizce de yeterli seviyeyse zaten sorun olmayacaktır.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı