Rehber EULA nedir?

Steam'de de kabul ettiğimiz bir içerik aslında bu, bir çok oyunda da giriş kısmında var. Daha çok korsan ve modlama önleme amacıyla yapılmış. Türkiye'de bir bayilikleri olmadığı için sallamaya gerek yok aslında, kişisel bilgilere ulaşabileceklerini ise sanmıyorum sonuçta gidip KYC yapmıyoruz bunlara. TR altyazı bile koymayan bir firma hangi yüzle bana dava açabilecek merak konusu.

Bu sözleşmelerin çıkış nedeni ise bunları şart koşmaları. Dijitalde aldığımız hiçbir ürün bizim değil, hatta fiziksel aldığınız konsol gibi şeyler de bizim değil, sıkı sıkı korunan ve güncelleme kestikleri anda çöp olan ürünler maalesef. Bu durum için genel bir yasa çıkartılmadığı sürece(Avrupa için) böyle devam edecektir.

kişisel bilgilere ulaşabileceklerini ise sanmıyorum

Ulaşabilmelerine izin veriyorsun. İzin istiyorlar bunun için. En azından Borderlands ve diğer 2K oyunları için böyle.

Borderlands EULA düzenlemesinden sonra bu konuyu açma ihtiyacı hissettim çünkü EULA'nın ne olduğunu bilmeyenler var. EULA (End User License Agreement), Son Kullanıcı Lisans Sözleşmesidir. Bu sözleşme, yazılım sahibinin kendisini yasal olarak garanti altına almasıdır, sözleşmedir. Yazılım sahibi, belli şartlar ve koşullar doğrultusunda size yazılımını sunar ve bunları onaylamanızı ister. Bunları onaylamasanız da yazılımı kullanamazsınız. Bu sözleşmede de kullanıcıya yazılımın nasıl kullanılabileceğini, yazılım sahibi olarak izin vermediklerini ve haklarının ne olduğunun açıklamasını yapar.

EULA'da yer alan temel özellikler nelerdir?

• Kullanım koşulları: Yazılımın hangi cihazlarda, kaç kişi tarafından ve hangi amaçla (kişisel/ticari) kullanılabileceğini belirtir.
  • Sınırlamalar: Oyun firmalarının en çok korktuğu korsan, kopyalama, dağıtma, tersine mühendislik işlemlerinin yasak olduğu ve yasal güvence altında, bunu ihlal edenlerin olası davayı kabul ettiğini söyler.
  • Lisans Türü: Yazılımın size satılmadığı ve sadece kullanım izninin verildiği belirtilir. Oyunu satın alınca oyunu kiralamış oluyorsunuz, satın almış olmuyorsunuz. İlerleyen zamanlarda lisans hakkının sizden alınabileceğini de belirtir ki Ubisoft bunu yaptı.
  • Sorumluluk reddi: Yazılım sahibi, yazılımı sunup geçer. Yazılımın kullanımından doğabilecek zararlar konusunda hiçbir sorumluluk kabul etmez. Sunar ve aradan çekilir.
  • Güncellemeler ve değişiklikler: Yazılımın veya şartların ileride değişebileceğini, güncellenebileceğini ve bunu kabul ederek onayladığınızı belirtebilir.
Sonuç olarak: A ya da B programı, oyununu yüklerken kabul ettiğiniz, ettiğimiz şartlar genel olarak bu. "Kabul ediyorum" butonuna bastığınız an, şartları kabul etmiş oluyorsunuz. Yazılım sahibinin sunduğu yazılımı, belirttiği şartlar doğrultusunda kullanacağınızı kabul etmiş oluyorsunuz. Herhangi bir maddeyi ihlal ederseniz de yazılım sahibi, yazılımınızı devre dışı bırakabilir ve hiçbir hak talep edemezsiniz. Okunmadan geçilen EULA şartlarının okunmasını tavsiye ediyorum çünkü yazılım, oyun sahipleri her türlü maddeyi ekleyerek kendilerini garanti altına alıyor ve Borderlands oyununun yapımcıları da oyunu oynayanların cihazlarını, yazılım casusu olarak kullanılmasının iznini istediler. Tepki görmesinin sebebi de bu oldu. Bir programı, oyunu kullanmadan önce EULA şartlarını okuyun. Ondan sonra ya kullanın ya da kullanmayın ama okuyun ve en önemlisi de kullanım hakkını kiraladığınızı unutmayın.
Twitch sayesinde öğrenmiştim zaten.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı