Evde Kendimiz Ekran Kartı, CPU ya da RAM Yapabilir miyiz?

1 metrenin milyarda biri küçüklükte üretim yapabilmek gerekiyor bunun için ve bu da hassas makineler gerektiriyor. Ama bundan daha da önemlisi, o çipleri tasarlayacak beyinler lazım. Çipleri tasarlayacak mühendislerin varsa, fabrikaya gerek yok. Tasarımlarını fabrikaya verirsin ve onlar da senin için üretirler.

Sana şu şirketlerin fabrikası yok desem?
  • Qualcomm
  • Broadcom
  • Nvidia
  • MediaTek
  • Apple
  • AMD
  • HiSilicon
  • Xilinx
  • Marvell
  • Unigroup
Ne yapacaksın? Elektronik Mühendisliği okuyacaksın.
O da yetmiyor. Onlarca firmanın satın aldığı yüzlerce patent ve lisans var. Mühendis ekibinle birlikte yapacağın tasarımın, daha önce yapılmış hiçbir tasarımla aynı olmaması da gerekiyor. Aksi takdirde yapsan bile örneğin; Nvidia, o çipi yıllar önce ben öyle tasarlamıştım veya o teknolojiyi ben geliştirdim. "Sen çalmışsın, benim haklarımı yiyorsun" deyip dava açabilir. Yani bütün tasarımları ve teknolojileri bilip, onlardan farklı yapılması gerekiyor. Yani; dadısının, dadısının, dadısı. :)

Youtube'da Ben Eater kanalını incelemenizi tavsiye ederim. Bilgisayar donanımlarının nasıl çalıştığı, işlemci ve ekran kartı mantığı gibi konuları kendi tasarladığı ürünlerle anlatıyor. Burada yapacağınız ekran kartı çok basit renkleri göstermek veya basit şekiller çizmek gibi işlemleri yapabilir ancak çalışma mantığını anlamak konusunda kesinlikle faydalı olacaktır.

Youtube'da Ben Eater kanalını incelemenizi tavsiye ederim. Bilgisayar donanımlarının nasıl çalıştığı, işlemci ve ekran kartı mantığı gibi konuları kendi tasarladığı ürünlerle anlatıyor. Burada yapacağınız ekran kartı çok basit renkleri göstermek veya basit şekiller çizmek gibi işlemleri yapabilir ancak çalışma mantığını anlamak konusunda kesinlikle faydalı olacaktır.
Teşekkür ederim.:)

Merhaba, başlıktan da anlaşılacağı üzere evde kendimiz bu tür donanımları yapabilir miyiz ve hangi malzemeler kullanılır?
(Merak ettiğim için soruyorum.)
Kendi ülkemiz bunu yapamıyor. Tek başınıza zor ama böyle şeylere adım atmak çok yararlı. Bir bakmışsın ülkemizde üretime geçmiş.

Yakışıklı prens, tabii ki yapabilirsin. FPGA geliştirme bordu alıp çip in içine CPU gömebilirsin. Bunu yapabilmek için Dijital Elektronik, VHDL gibi konuları bilmen gerekir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Elektronik Mühendisliğinden ziyade Computer Science :)
Hayır elektronik mühendisliği.

Bahsettiğimiz şeyler elektronik devreler, yongalar, tramsistörler, gömülü devreler.

Computer Science başka bir alan. Çünkü ekran kart demek yada işlemci demek sadece bilgisayar demek değil.

Hayır elektronik mühendisliği.

Bahsettiğimiz şeyler elektronik devreler, yongalar, tramsistörler, gömülü devreler.

Computer Science başka bir alan. Çünkü ekran kart demek yada işlemci demek sadece bilgisayar demek değil.
Bence Computer Science bölümünün dünya da nereye oturduğunu ya da tanımını ve benim bu konu özelinde neden bu bölüm ismini verdiğimle ilgi bağlantıyı iyi anlayamamışsınız biraz daha araştırmanızda ve düşünmenizde fayda var :)

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı