Evde sunucu kurmak için ne kadar masraf yapılmalı?

467742

Hectopat
Makaleler
1
Selam. Evimde dışarıya açabileceğim bir sunucu kurmak istiyorum. İçinde web uygulamaları olacak. Elimde eski bir laptop var (Asus N61VG). Herhangi bir aparatı yok.

1. Neler satın almalıyım?
2. Elektrik olarak ne kadara patlar?
3. Sunucuya Debian 12 kuracağım, güvenlik vs. için neler kurmalıyım?

Sonuç olarak ne kadar harcamam lazım?

Selam. Evimde dışarıya açabileceğim bir sunucu kurmak istiyorum. İçinde web uygulamaları olacak. Elimde eski bir laptop var (Asus N61VG). Herhangi bir aparatı yok.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Ben bunu izledim ancak ben herşeyi elle kuracağım ve CasaOS varsayılan olarak dışarı açmamayı hedefliyor yani güvenlik için ayarları elle yapmam lazım.

Ve diğer sorularım da çok önemli benim için.

Selam. Evimde dışarıya açabileceğim bir sunucu kurmak istiyorum. İçinde web uygulamaları olacak. Elimde eski bir laptop var (ASUS N61VG). Herhangi bir aparatı yok.

Raspberry Pi satın alabilirsin veya hosting sitelerinden kiralayabilirsin onun dışında kiralama yaparsan elektrik olarak bir şey değişmez zaten local olarak değil adamların şifrelenmiş sunucularında çalışmış oluyorsun Debian 12 kullanılıyor genelde fakat sen başka bir dağıtımda kurabilirsin.

Raspberry Pi satın alabilirsin veya hosting sitelerinden kiralayabilirsin onun dışında kiralama yaparsan elektrik olarak bir şey değişmez zaten local olarak değil adamların şifrelenmiş sunucularında çalışmış oluyorsun Debian 12 kullanılıyor genelde fakat sen başka bir dağıtımda kurabilirsin.
Ben evde kurmak istiyorum dedim sunucu kiralamak istemiyorum.

Neden Raspberry Pi? Laptop ile olmuyor mu?
Raspberry şart değil tabiyki hatta laptop daha performanslı olur. Ben olsam 4-5 bin civarında ikinci el sunucu alırım ama sen elinde duran laptobu kullanmak istiyorsun sanırım. 1 tane sabit ip alsan gerisi laptopdan halledebilirsin. Örneğin web siteleri yayınlamak istiyorsan arayüz olmadan centos işletim sistemi kurup içine ücretsiz olarak plesk panel kurabilirsin. Plesk normalde ücretli ancak 14 gün ücretsiz sürümünü sürekli yenileyerek kullanabiliyorlar sanırım. Ayrıca bazı sitelerde 1-2 dolara da lisans veriliyor. Plesk zorunlu değil tabi ücretsiz web panellerde var onlarıda deneyebilirsin. Panel kurulumundan sonrası siteni oraya eklemek ve ip adresine göre özel nameservarlar oluşturup domainini bu ns'lere yönlendirmek olacaktır. Ayrıca tek işletim sistemi kullanmak zorunda da değilsin. ESXİ ile birden fazla sanallaştırma yapabilirsin. ESXİ sistemi yormaz bir usb belleğe bile kurup çalıştırabilirsiniz.

Laptop veya Raspberry ile profesyonel bir iş tabiyki yapamazsınız. Demek istediğim bir server gibi olmaz. Parçalar 24 saat çalışmak için üretilmemiş. Çift güç kaynağı v.s yok. Ancak iş görür mü evet görür. Veri kaybını göz önünde bulundur.

Laptop ile de yapabilirsin fakat yine yapman için arayüze ihtiyacın var attığım videoda da ondan bahsediyordu fakat izledim dediğin için söylemek istemedim.
Dostum arayuze ihtiyacim yok ki docker ile falanda uygulamalarimi kuracak bilgiye sahibim zaten.

Raspberry şart değil tabiyki hatta laptop daha performanslı olur. Ben olsam 4-5 bin civarında ikinci el sunucu alırım ama sen elinde duran laptobu kullanmak istiyorsun sanırım. 1 tane sabit ip alsan gerisi laptopdan halledebilirsin. Örneğin web siteleri yayınlamak istiyorsan arayüz olmadan centos işletim sistemi kurup içine ücretsiz olarak plesk panel kurabilirsin. Plesk normalde ücretli ancak 14 gün ücretsiz sürümünü sürekli yenileyerek kullanabiliyorlar sanırım. Ayrıca bazı sitelerde 1-2 dolara da lisans veriliyor. Plesk zorunlu değil tabi ücretsiz web panellerde var onlarıda deneyebilirsin. Panel kurulumundan sonrası siteni oraya eklemek ve ip adresine göre özel nameservarlar oluşturup domainini bu ns'lere yönlendirmek olacaktır. Ayrıca tek işletim sistemi kullanmak zorunda da değilsin. ESXİ ile birden fazla sanallaştırma yapabilirsin. ESXİ sistemi yormaz bir usb belleğe bile kurup çalıştırabilirsiniz.

Laptop veya Raspberry ile profesyonel bir iş tabiyki yapamazsınız. Demek istediğim bir server gibi olmaz. Parçalar 24 saat çalışmak için üretilmemiş. Çift güç kaynağı v.s yok. Ancak iş görür mü evet görür. Veri kaybını göz önünde bulundur.
1 tane sabit ip alsan gerisi laptopdan halledebilirsin.
sabit ip yerine cloudflare tunnels olabilir mi peki?

centos işletim sistemi kurup
acikcasi planimda debian 12 kurmak var.

Ayrıca tek işletim sistemi kullanmak zorunda da değilsin. ESXİ ile birden fazla sanallaştırma yapabilirsin. ESXİ sistemi yormaz bir usb belleğe bile kurup çalıştırabilirsiniz.
acikcasi planimda onun yerine docker kurmak var.

Eksiklerim:
- Sogutucu

asus n61vg icin yeterli bir sogutucu onerir misiniz? bir de evimde ufak bir pervane var serinleten seviyede o is gorur mu acaba? gecen b*me gelmisti de. (marka ismini sansurledim sorun olmasin diye)

ve 7/24 laptop acik tutsam sorun olur mu? veya sadece sabahlari acik tutsam sorun olur mu? ne kadar patlar elektrik?

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı