Evde sunucu kurmak

Furkan242

Hectopat
Arkadaşlar ben de TurkNet 1Gbps download ve upload var. Donanımın eşit olduğunu varsayarsak veri merkezlerindekiyle aynı performansı mı alırım?

Son düzenleyen: Moderatör:
Statik IP aldıktan sonra stabilite dışında çok bir fark olmaz.

Sunucularda ekstra parayı stabilite garantisi için ödüyorsunuz, evde internetin ve elektriğin kopmayacağı garantisi yok.
Bunlar da düzgün bir yerde yaşıyorsanız çok dert etmeniz gereken şeyler değil açıkçası.

Başka bir fark ise sunucularda 1 Gbps tamamen size ayrılmış, evde ise paylaşımlı.
Yani bulunduğunuz bölgede çok fazla yük olursa 1 Gbps alabilmeniz garanti değil.

Arkadaşlar ben de TurkNet 1Gbps download ve upload var. Donanımın eşit olduğunu varsayarsak veri merkezlerindekiyle aynı performansı mı alırım?
Bendeki dandik 8GB notebook ve 80Mbps/8Mbps ile veri merkezindeki Gbps 16gb Xeon VDSden 5-10 kat daha iyi performans alıyorum. Neden? Çünkü bendeki fiziksel makina ve CPUnun gömme GPU özelliği var. Veri merkezindeki makinalar teoride şıkır şıkır ama paylaşımlı kaynakları, bir sürü sanal CPU, sanal disk, sanal LAN, herşey sanal... Ve de GPU yok... Anca Web server çalıştırmaya yarayan dandik makinalar çoğu.. Yani ne demek istiyorum? Grafik arabirim kullanan uygulamalara veri merkezindeki sanal oyuncaklar olmaz... Gerçek makina lazım. Küçük olsun ama gerçek olsun.
Elektrik kesintisi, internet yedeği vs ayrı sorun tabi. İkinci İnternet ve ciddi bir UPS ve jeneratöre ihtiyacın var.

Statik IP aldıktan sonra stabilite dışında çok bir fark olmaz.

Sunucularda ekstra parayı stabilite garantisi için ödüyorsunuz, evde internetin ve elektriğin kopmayacağı garantisi yok.
Bunlar da düzgün bir yerde yaşıyorsanız çok dert etmeniz gereken şeyler değil açıkçası.

Başka bir fark ise sunucularda 1 Gbps tamamen size ayrılmış, evde ise paylaşımlı.
Yani bulunduğunuz bölgede çok fazla yük olursa 1 Gbps alabilmeniz garanti değil.

Evde Minecraft sunucusu açma gibi bir planım var. Dedicated dandik 32 GB RAM'li Ryzen 5 5600 için istenilen rakamlar KDV ile beraber aylık 3bin TLleri buluyor. 1Gbps altyapım var fakat korkum DDoS koruması gibi nedenler. TCP Shield bildiğim tek site. Burası işimi görür mü veya önerebileceğin bir yer var mıdır acaba?

Bendeki dandik 8GB notebook ve 80Mbps/8Mbps ile veri merkezindeki Gbps 16gb Xeon VDSden 5-10 kat daha iyi performans alıyorum. Neden? Çünkü bendeki fiziksel makina ve CPUnun gömme GPU özelliği var. Veri merkezindeki makinalar teoride şıkır şıkır ama paylaşımlı kaynakları, bir sürü sanal CPU, sanal disk, sanal LAN, herşey sanal... Ve de GPU yok... Anca Web server çalıştırmaya yarayan dandik makinalar çoğu.. Yani ne demek istiyorum? Grafik arabirim kullanan uygulamalara veri merkezindeki sanal oyuncaklar olmaz... Gerçek makina lazım. Küçük olsun ama gerçek olsun.
Elektrik kesintisi, internet yedeği vs ayrı sorun tabi. İkinci İnternet ve ciddi bir UPS ve jeneratöre ihtiyacın var.
Veri merkezindeki Xeonlu fiziksel sunucu, aynı anda 50 tane sanal + bir sürü container çalıştırabiliyor. Senin notebook da onu yapamaz. Kullanım amacı farklı.

sunucularda 1 Gbps tamamen size ayrılmış
Bu tamamen doğru bir bilgi değil. Tüm sağlayıcılar size her zaman tüm interneti kullanma garantisi vermez. Hatta çoğu vermez. Sürekli belirli bir internet kullanımı yaparsanız internet hızınızı düşürürler. Eğer bunun olmasını istemiyorsanız daha yüksek miktarlarla daha yüksek paketler almak zorunda kalırsınız. Örneğin 200 liraya sanal sunucu yerine 3000 liraya fiziksel sunucu alırsanız sürekli 250-300 Mbps kullanıma izin verebilirler ancak sürekli 1 Gbps kullanım için ek Gbps başına para alır çoğu firma.

Veri merkezindeki makinalar teoride şıkır şıkır ama paylaşımlı kaynakları, bir sürü sanal CPU, sanal disk, sanal LAN, herşey sanal... Ve de GPU yok... Anca Web server çalıştırmaya yarayan dandik makinalar çoğu..
Zaten sanal sunucular bu tür işler için kullanılıyor. "Dandik makinalar çoğu" dediğin kısmı da anlamadım. Düzgün bir sağlayıcıdan düzgün kaynaklara sahip bir makine aldıktan sonra gayet çoğu işine yetecek bir makineye sahip olursun. Özellikle Minecraft'ta bir sunucu açmak istiyosan zaten 16-32 GB RAM'e sahip R9 7950X3D işlemcili bir sanal makine hayli hayli yeter(plugin, modlara, sürüme ve işletim sistemine bağlı olarak değişiklik gösterir). GPU'lu makine kiralayabiliyorsun ayrıca.

Evde Minecraft sunucusu açma gibi bir planım var.

Unut bence o planı çünkü sürekli DDoS yersin, engelleyemezsin. Botları engelleyemezsin. Bir sağlayıcıda olan firewall ve DDoS koruması avantajlarına erişemezsin.

Dedicated dandik 32 GB RAM'li Ryzen 5 5600 için istenilen rakamlar KDV ile beraber aylık 3bin tlleri buluyor.

Dedicated için mevspace ya da hetzner öneririm. Hetzner biraz daha pahalı çünkü hem vat alıyor hem kurulum ücreti var ancak mevspace hem daha ucuz hem de vat almıyor Türkiye'den. Yine de lokasyon konusuna dikkat etmeni isterim çünkü mevspace makineleri Polonya'dayken Hetzner'de birçok lokasyon var ve bir Minecraft sunucusu için oyuncu kitlene bağlı olarak lokasyon çok önemlidir.
Hetzner:-

1744646266889.png

Mevspace:

1744646274265.png

Son düzenleme:
Bu tamamen doğru bir bilgi değil. Tüm sağlayıcılar size her zaman tüm interneti kullanma garantisi vermez. Hatta çoğu vermez. Sürekli belirli bir internet kullanımı yaparsanız internet hızınızı düşürürler. Eğer bunun olmasını istemiyorsanız daha yüksek miktarlarla daha yüksek paketler almak zorunda kalırsınız. Örneğin 200 liraya sanal sunucu yerine 3000 liraya fiziksel sunucu alırsanız sürekli 250-300 Mbps kullanıma izin verebilirler ancak sürekli 1 Gbps kullanım için ek Gbps başına para alır çoğu firma.

Zaten sanal sunucular bu tür işler için kullanılıyor. "dandik makinelar çoğu" dediğin kısmı da anlamadım. Düzgün bir sağlayıcıdan düzgün kaynaklara sahip bir makine aldıktan sonra gayet çoğu işine yetecek bir makineye sahip olursun. Özellikle Minecraft'ta bir sunucu açmak istiyorsan zaten 16-32 GB RAM'e sahip R9 7950x3D işlemcili bir sanal makine hayli hayli yeter(plugin, modlara, sürüme ve işletim sistemine bağlı olarak değişiklik gösterir). GPU'lu makine kiralayabiliyorsun ayrıca.

Unut bence o planı çünkü sürekli DDoS yersin, engelleyemezsin. Botları engelleyemezsin. Bir sağlayıcıda olan firewall ve DDoS koruması avantajlarına erişemezsin.

Dedicated için mevspace ya da hetzner öneririm. Hetzner biraz daha pahalı çünkü hem vat alıyor hem kurulum ücreti var ancak mevspace hem daha ucuz hem de vat almıyor Türkiye'den. Yine de lokasyon konusuna dikkat etmeni isterim çünkü mevspace makineleri Polonya'dayken Hetzner'de birçok lokasyon var ve bir Minecraft sunucusu için oyuncu kitlene bağlı olarak lokasyon çok önemlidir.
Hetzner:-

Eki Görüntüle 2469831

Mevspace:

Eki Görüntüle 2469832

Bot muhabbetini engellerim fakat networku ne kadar kısıtlayabilir onu düşünüyorum. Koruma olarak TR veya yurt dışı velocity duracak bir sunucu olacak. Domain vs. oraya bağlı fakat ana sunucu burada olacak. Tek giriş olarak da o makinenin ipsine izin vermeyi düşünüyorum. Eskiden Keyubu'da yurt dışını direk kapatırdık. Gerekli olan yerlerin iplerine izin verirdik. Arada sorun çıkarırdı lisans sistemi olan pluginlerde vs. ama genel olarak iş yapıyordu. Açıkçası denemek istiyorum. Ryzen 9 7900X gibi bir işlemci ile makine kurmam takdirinde aylık 3500 lira sadece barındırma maaliyeti çıkarıldı. Direk olarak dedicated kiralamanın fiyatını siz düşünün.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı