Evdeki altyapı FTTH mi?

Negann

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar merhaba, site içerisinde müstakil ve yeni sayılabilecek bir evde oturuyorum. Bulunduğum bölgeye yaklaşık 3 yıl önce Türk Telekom fiber altyapısı geldi. Şu anda 100 Mbps internet kullanıyorum fakat 1000 Mbps geçmek istiyorum, bunun için de bildiğim kadarıyla altyapının FTTH türünde olması gerekiyormuş. Türk Telekom müşteri hizmetlerini aradığımda altyapımın 1000 Mbps desteklemediğini söylediler ama evimin içerisinde görseldeki GPON cihazı mevcut. Bu cihaz olduğunda altyapım FTTH olmuyor mu? Açıkçası müşteri temsilcilerinin doğru bilgi verdiğini düşünmüyorum çünkü evimin bir sokak üstündeki altyapı durumunu kontrol etmelerini istediğimde orada herhangi bir bina bulunmadığını söylediler fakat o sokakta yaklaşık 500 kişinin yaşadığı bir apart yerleşkesi var. bir ekip yollayıp altyapı durumunu kontrol edebilir misiniz diye sordum onu da yapamıyoruz dediler. Sizce ne yapmalıyım? Eğer bu GPON cihazı varsa altyapı kesinlikle FTTH fiberdir ve 1000 Mbps alabilirsin derseniz bulunduğum bölgedeki TT müdürlüğüne gidip durumu anlatacağım.

Görsel yükleyemiyorum nedense, bahsettiğim cihaz bu konudakinin aynısı.
https://www.technopat.net/sosyal/eklenti/1646913305338-png.1327579/

Son düzenleyen: Moderatör:
Evet görseldeki cihaz ONT (optical network terminal) dediğimiz cihaz. Yani altyapınız FTTH. Dolayısıyla 1000 Mbps'e kadar hız alabilirsiniz problem olmaz.

Evet görseldeki cihaz ONT (optical network terminal) dediğimiz cihaz. Yani altyapınız FTTH. Dolayısıyla 1000 Mbps'e kadar hız alabilirsiniz problem olmaz.
Peki FTTH olduğu halde 1000 mbps vermelerini engelleyen bir durum olabilir mi sizce? Yoksa sadece sistemlerinde hata var da o yüzden mi görmüyorlar. Bu arada şunu da belirteyim, interneti ilk aldığımız zamanlarda bir kampanya yapmışlardı müşterilerine 2x hız veriyorlardı. O zaman internet hızımı 200 mbps yaptılar. Eğer altyapım desteklemeseydi bunu da yapamamaları gerekmiyor muydu?

Online sitesinden başvuru yapmayı deneyin. Başvurunuzun akabininde işlemleri tamamlamak için sizi arayacaklardır. İşemler sorunsuz ilerlerse sorununuz çözülmüş olur; yok hayır tamamlanamazsa evinizde ONT cihazınızın olduğundan ve dairinize kadar fiber kablonun geldiğinden bahsedin. Muhtemelen yardımcı olacaklardır. Olmadıkları taktirde evinizdeki ONT cihazınızın, dairenize kadar gelen fiber kablonun ve binanızdaki kutunun resimleri çekip bölgenizdeki Türk Telekom müdürlüğüne başvurun. Muhtemelen onlar sorununuzu çözeceklerdir.

O yolu da denemiştim. Hatta 1 ay önce kendileri arayıp 1000 mbps geçmek ister misiniz diye sordular, evet dedim daha sonra tekrar arayıp kusura bakmayın altyapınız 1000 mbps desteklemiyormuş dediler. Bu ONT cihazı nedir ne değildir bilgim olmadığından o zaman birşey dememiştim. Belki cihazdan bahsetsem gelip kontrol ederlerdi. Neyse artık müşteri hizmetlerini aramayacağım çünkü eve kadar fiber altyapım olduğunu söylememe rağmen, maalesef sistemden kontrol ettiğimizde altyapınız uygun gözükmüyor diyorlar. Yarın TT müdürlüğüne cihazın resmi ile gidip soracağım.

FTTH olmasına rağmen 1000 Mbps'i vermelerini engelleyen bir şey olduğunu sanmıyorum. Bazen nadiren de olsa bölgedeki yoğunluktan dolayı kapasite problemi yaşanabiliyor ve bu hızları vermeyebiliyorlar ama dediğim gibi nadiren gerçekleşiyor bu.
Dediğiniz gibi en fazla 100 Mbps destekliyor olsaydı 200 de veremezlerdi. Müdürlüğe giderseniz çözüme ulaşırsınız muhtemelen.

Tamamdır hocam teşekkür ederim.

Bu arada şu an resim yükleyebiliyorum, cihaz bu sarı kablo takılı olan. Birde yanındaki kutu var onun ne olduğunu bilmiyorum.

Dosya Ekleri

• gpon.jpg
    122,3 KB · Görüntüleme: 36

Bu arada şu an resim yükleyebiliyorum, cihaz bu sarı kablo takılı olan. Birde yanındaki kutu var onun ne olduğunu bilmiyorum.
Sarı kablonun bir ucuda o beyaz kutuya bağlı sanırım. O beyaz kutuda dışardan gelen gri fiber kabloyu toplayıp sonlandırmışlar öyle düşünebilirsiniz. Altyapı FTTH arkadaşlarında dediği gibi istediğiniz hızı alabilirsiniz.

Sağ olun hocam aklımda bir şüphe kalmadı artık. O zaman sabah bunların resmi ile beraber gideyim TT müdürlüğüne.

Rica ederim hocam.
Evet fotoğrafta üst kısımda duran cihaz ONT cihazı. Alt taraftaki beyaz kutu ise fiber prizi. O çok güzel bir şey. Binadaki dağıtım kutusundan gelen fiber kablo o kutuya giriyor. Sonra o kutudan çıkan fiber patch cord dediğimiz her iki ucu da konnektörlü olan fiber kablo da ONT cihazına giriyor. (ONT'ye giren yeşil uçlu kablodan bahsediyorum.)
Yani fiber kablonun daire içindeki rotası için bir referans noktası oluşturuyor.
Şu videoda daha detaylı inceleyip anlayabilirsiniz:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Fiber patch cord dediğim kabloyu da şuradan inceleyebilirsiniz:

O fiber prizinin olması çok güzel bir şey dediğim gibi. Yarın bir gün ONT cihazını başka bir odaya taşımak istediğinizde yapmanız gereken tek şey daha uzun bir fiber patch cord alıp fiber prizinden odaya kadar çekmek. ONT'yi istediğiniz odaya rahatlıkla taşıyabilirsiniz yani. Her yerde rastlanmıyor bu uygulamalara. Şanslı azınlıkta olduğunuzu bilin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…