Rica ederim hocam.
Evet fotoğrafta üst kısımda duran cihaz ONT cihazı. Alt taraftaki beyaz kutu ise fiber prizi. O çok güzel bir şey. Binadaki dağıtım kutusundan gelen fiber kablo o kutuya giriyor. Sonra o kutudan çıkan fiber patch cord dediğimiz her iki ucu da konnektörlü olan fiber kablo da ONT cihazına giriyor. (ONT'ye giren yeşil uçlu kablodan bahsediyorum.)
Yani fiber kablonun daire içindeki rotası için bir referans noktası oluşturuyor.
Şu videoda daha detaylı inceleyip anlayabilirsiniz:
Fiber patch cord dediğim kabloyu da şuradan inceleyebilirsiniz:
![]()
SC/UPC-SC/APC | Single Mode G657.A2 Simplex Patch Cord | 2.0mm | Single Mod Simpleks Patch Cord
SC (Square Connector) tip konnektörler 2.5 mm çaplı ferül yapısına sahiptir. PC, UPC ve APC kısaltmaları, konnektörlerin seramik ferülleri üzerindeki yüzey geometrilerinin fiziksel farklarını ifade eden tanımlamalardır. UPC (Ultra Physical Contact) konnektörün üzerindeki seramik ferül yapısının eksttelecom.samm.com
O fiber prizinin olması çok güzel bir şey dediğim gibi. Yarın bir gün ONT cihazını başka bir odaya taşımak istediğinizde yapmanız gereken tek şey daha uzun bir fiber patch cord alıp fiber prizinden odaya kadar çekmek. ONT'yi istediğiniz odaya rahatlıkla taşıyabilirsiniz yani. Her yerde rastlanmıyor bu uygulamalara. Şanslı azınlıkta olduğunuzu bilin.
Sağ olun hocam bilgiler için.
Bugün TT müdürlüğüne gittim cihazın resmini gösterdim onlar da aynen dediğiniz gibi FTTH bağlantı olduğunu ve bu bağlantıyla 1000 mbps alabileceğimi söylediler ama garip bir şekilde bulunduğum bölgeye 1000 mbps bağlantı sağlayamıyorlarmış. Yani biz 1000 mbps pakete geçirsek bile o hızı alamayabilirsiniz dediler. Sebebini de tatmin edecek şekilde açıklamadılar biraz geçiştirir gibi bu iş olmaza getirdiler lafı. Yapacak bir şey yok gibi görünüyor. İlerde bu durumu düzeltip kendileri arayana kadar bu işi rafa kaldırdım 100 mbps de işimi görüyor şu anda.