Evimde 1000 MBPS altyapısı var mı?

AliMacid

Decapat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Intel® Tiger Lake Core™ i5-11400H 6C/12T; 12MB L3; 8GT/s; 2.7GHz > 4.5GHz; 45W; 10nm SuperFin
Nvidia GTX1650 4GB GDDR6 128-Bit DX12
15,6" FHD 1920x1080 144Hz Mat LED Ekran
8GB (1x8GB) DDR4 1.2V 3200MHz SODIMM
500GB CRUCIAL P2 PCIe M.2 2280 PCIe 3.0 x4 (Okuma: 2300 MB/s - Yazma: 940 MB/s)
3 Adet Disk Desteği (2x M.2 SSD + 1x 2.5" Disk)
RGB Tek Bölge Aydınlatmalı Klavye
Meslek
Öğrenci
İnternet Altyapı.png

Evimde ne kadarlık altyapı var nasıl öğrenebeilirim buradan öğrenebileceğim söylendi. Ama nasıl anlayacağımı bulamadım yardımcı olur musunuz? (sadece hızı değil nereden anlayacağımı da söylerseniz sevinirim.)

Sanırım var. Değişkenlik gösterebilir.

Bende de 100 Mbit gösteriyordu Turkcell'in kendi fiberi varmış arayıp konuştum. Aslında 1000 mbit olduğu ortaya çıktı. 100 yerine 200 Mbit'lik tarifeye geçmiştim.

Eki Görüntüle 1769125

Evimde ne kadarlık altyapı var nasıl öğrenebeilirim buradan öğrenebileceğim söylendi. Ama nasıl anlayacağımı bulamadım yardımcı olur musunuz? (sadece hızı değil nereden anlayacağımı da söylerseniz sevinirim.)
Bu görsel Göknet'in altyapı sorgulama servisine ait bir ekran görüntüsü. Göknet firması sadece TT altyapısından hizmet verdiği için altyapı sorgulaması da sadece TT altyapısını gösteriyor. Bu fotoğrafta "FTTX-V1 (GPON)" yazan ve yeşil renkle işaretlenmiş olan satır, adresinizde fiber altyapı olduğunu belirtiyor. Ancak çoğu arkadaşımızın yanılgıya düştüğü bir nokta var. Daha doğrusu göz ardı ettiği bir nokta var. Bu satırı yeşil görünce hemen 1000 Mbps alınabileceğini söylüyorlar. İlgili satırın yeşil renkte yanması o adreste 1000 Mbps hız alınabileceğinin net bir kanıtı değil. Şimdi biraz daha teknik detaya girmem lazım.

Fiber altyapının farklı türleri var:
1) FTTH dediğimiz eve kadar fiber
2) FTTB dediğimiz binaya kadar fiber

FTTB ifadesini de kendi içerisinde ikiye ayırabiliriz:
a) FTTB-DSL: binaya kadar fiber, dairelere çift telli bakır kablo yani DSL
b) FTTB-Eth: binaya kadar fiber, dairelere 8 telli bakır kablo (CAT kablo)

Şu an normalde TT altyapısında 100 Mbps üzeri hızlar sadece FTTH (eve kadar fiber) altyapıda sunuluyor. Altyapı sorgu servislerinde FTTB-Eth olan altyapı da sanki FTTH imiş gibi çıkıyor. Çünkü her ikisi de PON (passive optical network) şebekeye bağlı. Dolayısıyla sadece şu ekran görüntüsüyle altyapınızın 1000 Mbps destekleyip desteklemediğini kesin bir şekilde kestirmek mümkün değil.
Sizden başka fotoğraflar da isteyeceğim ki daha net konuşabileyim.

Eğer binanızda şunlara benzer bir cihaz varsa altyapınız FTTB-Eth dediğimiz türdendir ve 1000 Mbps desteklemez:

MDU.jpeg

MDU 2.jpeg

MDU.jpg

Yok bunlara benzer değil de şuna benzer bir dağıtım kutusu varsa altyapınız FTTH demektir ve 1000 Mbps destekler:

İç Mekan Dağıtım Kutusu.jpg

Bunun rengi siyah olmak zorunda değil, gri renkte olanı da var. Ayrıca şekli de bununla bire bir aynı olmaz zorunda değil, daha farklı şekillerde olanları da mevcut.

Binanızda bunlardan hangisi var? Binanızın zemin veya bodrum katına inip sağı solu dikkatlice inceleyin. Bunlara benzeyen şeylerin fotoğraflarını çekip burada paylaşın. Ben de sizin atacağınız fotoğraflara göre daha net konuşayım.

İlginç olan bir şey yok hocam. Atlantisnet, TT altyapısından en fazla 100 Mbps hız veriyor. Bendeki altyapı da TT'nin FTTH altyapısı. Atlantisnet sorgu sonucunda 100 Mbps çıktı. Aynı şekilde mesela Turknet sorgu sonucunda da 100 Mbps çıkıyor. Çünkü Turknet de TT altyapısından en fazla 100 Mbps veriyor şu an.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı