İnceleme Evolution Recon Superlite Airsoft Oyuncağı

Oyuncağı birkaç gündür kullanıyorum, hem kendi deneyimlerimi hem de araştırıp bulduğum bilgileri başlıklar halinde burada dilim döndüğünce anlatmaya çalışacağım, keyifli okumalar :)

1.) Airsoft Tüfek Kategorileri;

NOT: FPS(Feet Per Second) oyuncağın gücünü belirtmek için kullanılan ölçü birimidir. Mesafeyi doğrudan etkilemez.

1.1.) AEG (Automatic Electric Gun): Bu kategorideki tüfeklerin hepsi elektrikle çalışan tüfeklerdir genellikle 2S(7.4V) ve 3S(11.1V) pillerle beraber kullanılırlar. Bu tüfeklerin mantığını açıklamamız gerekirse kısaca pil motoru besler, motor pistonu geri çeker ve serbest bırakır, serbest bıraktığı zaman pistonun içindeki hava BB (Plastik Boncuk) iletilir ve namludan atılır. AEG oyuncaklar genellikle bütçesi kısıtlı olan ve yeni başlayan oyunculara önerilir, bakım masrafı çok azdır ve arıza çıkartma olasılığı diğer kategorilere kıyasla azdır.

1.2.) GBB (Gas Blow Back): Bu kategoride tabancalar ve tüfekler bulunur. Genellikle "Green Gas" olarak bildiğimiz fakat bir sürü çeşidi olan, içeriğinde propan gazı ve silikon yağı bulunan yüksek basınçlı gazlar ile çalışırlar. Bakım masrafları AEG oyuncaklara göre daha fazladır, arıza riski de keza AEG tüfeklerden fazladır. Bunlara rağmen tercih edilmesinin en büyük sebebi gerçeğe en yakın deneyimi yaşatmalarıdır.

1.3.) HPA (High Power System): Bu kategorideki oyuncaklar sıkıştırılmış hava ile çalışır. Hava tankı ve regülatör yardımıyla sabit ve ayarlanabilir FPS sunar. Kurulumu ve taşıması zahmetlidir, keza maliyeti de en yüksek olan kategoridir ancak tepki süresi ve performansı oldukça yüksektir. Genellikle tercih edilmez.

1.4.) Spring: En temel airsoft oyuncaklarıdır, yayı kurduktan sonra tetik ile serbest bırakırsınız ve pistonda sıkıştırılan gaz BB'ye iletilir daha sonra da namludan atılır. Genellikle keskin nişancı türü oyuncaklarda kullanılır. Bu kategorideki oyuncakları küçükken bakkalardan aldığımız ucuz tabancalardan da hatırlarsınız :)

2.) Airsoft Oyunlarında BB Tercihi;

2.1.) 0.20gr BB:
Daha çok tabancalarda tercih edilir, diğer gramajlarla karşılaştırıldığında rüzgardan en çok etkilenen gramajdır. FPS ölçülerinde referans olarak alınır.

2.2.) 0.25gr BB: Genellikle AEG oyuncaklarda tercih edilir, 0.20gr'a göre rüzgardan daha az etkilenir ve uzun mesafelerde daha iyi grupman sağlar.

2.3.) 0.28-0.36gr BB: Modifiyeli AEG(İç parçaları güçlendirilmiş), DMR(Designated Marksman Rifle(Modifiyeli ve uzun mesafeler için optimize edilmiş AEG oyuncakları denilebilir) ve HPA oyuncaklarında kullanılır. Daha yüksek menzil ve isabet oranı bu gramajın avantajlarındandır.

2.4.) 0.40gr ve üzeri BB: Kurmalı keskin nişancı(Spring) türü oyuncaklarda kullanılır. Uzun mesafelerde çok stabil atış yapılabilir.

Not: BB seçiminde cihazınızın FPS değerleri önemlidir. Gramaj arttıkça FPS değerinin de artması gerekmektedir. Örnek olarak bu konudaki oyuncak şu anki haliyle 320 FPS değerlerini verebiliyor ve 0.25 gram BB kullanıyor, Spring türü oyuncaklar ise 500+FPS değerleri verebildiği için 0.40gram ve üzeri BB kullanıyor.

3.) Şarjör Çeşitleri;

Low-Cap Şarjörler:
30-60 BB kapasitesine sahip olan şarjör türleridir. Kurma kolu kullanmazlar. Daha çok gerçekçilik arayanlar tarafından tercih edilir.

Mid-Cap Şarjörler: 100-160 BB kapasitesine sahip olan şarjör türleridir. Kurma kolu kullanmazlar, koşarken ses yapmazlar. Bildiğim kadarıyla en çok tercih edilen şarjör türüdür.

High-Cap Şarjörler: 300-600 BB kapasitesine sahip olan şarjör türleridir. Kurmak gerekir. Hareket ederken ses çıkartırlar ve sürekli beslemek gerekir, yani 300 BB'yi tek kurmada atamazsınız. Ben tek kurmada en fazla 35 BB attım. Airsoft maçlarında tercih edilmezler.

4.) Evolution Recon Superlite Tan;
-
Burada teorik bilgilere girip sizi sıkmak istemiyorum bu sebepten dolayı olabildiğince kendi deneyimlerimi aktarmaya çalışacağım. Görünüş olarak gerçekten diyecek hiçbir şey yok zaten alırken de çok beğenerek almıştım. Beni şaşırtan kısım rengi oldu, sitede görünen açık tan renginden çok gölgede haki, ışıkta da koyu bir bej rengi var fakat bence rengi çok hoş. Oyuncak stok olarak 320 FPS olarak geliyor, bu da önceki incelememde yer verdiğim Glock 17 ile aynı güçteler demek. Ben bilerek yay değişimi yapmadım, şu anlık bu şekilde güzel. Eğer yay değişimi yapacak olursanız 380-400 FPS aralığına geliyor ve yakın mesafede kullanmanız yasak oluyor. Namlunun ucunda ses arttırıcı özellikte olan susturucu görünümünde bir parça var, videolardan anlaşılmıyor fakat gerçekten farkedilebilecek bir ses değişimi oluyor oyuncakta. Ağırlık olarak bence tatmin ediyor(sitede verilen bilgilere göre 2,3 kg), oyunlarda nasıl olur bilemiyorum hala oyuna katılma şansım olmadı maalesef. Pili taktığımda dipçik kısmını tamamen kapatamıyorum kablolardan dolayı alacak olanların aklında bulunmalı bence. Oyuncak T-Plug olarak geliyor bu da bence güzel bir artı.
IMG-20250508-WA0018.jpg
IMG-20250508-WA0020.jpg
IMG-20250508-WA0011.jpg

4.1.) High-Cap Şarjör: Açıkçası bu durumu hiç sevmedim, sürekli kurmak gerekiyor gerçekçilik sıfır. Ek olarak mid-cap şarjörleri de ucuz değil. 1 tane high-cap yerine 2 tane mid-cap verseler çok güzel olurdu.
IMG-20250508-WA0023.jpg
IMG-20250508-WA0022.jpg

4.2.) Poligun 2S(7.2V) 2500mAh Pil: Oyuncağın yanında hediye olarak veriliyor. Li-Po(Lityum-Polimer) değil de Li-Ion(Lityum-İyon) pil gönderiyorlar. Sevindiğim bir durum oldu çünkü Li-Po pillerin riskleri daha fazla. Fakat nedense daha çok tercih edilen pil çeşidi Li-Po oluyor. mAh değeri hakkında bir şey diyemeyeceğim fakat yaklaşık 4000 BB kadar atabiliyormuş öyle deniyor, bu da bir oyun gününü çok rahat karşılayacağı anlamına gelir. Ek olarak pil T-Plug olarak geliyor bu da Mini Tamiya girişlere göre daha sağlıklı ve hızlı iletim sağlıyor.
IMG-20250508-WA0025.jpg

Oyuncağı yaklaşık olarak 13000Tl'ye aldım. Merak edenler için kutu açılımı videosunu buraya bırakacağım. Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkürler.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı