Yaklaşık 1-2 hafta önce arkadaşımla tartışmaya tutuştuk evrende sürekli bir düzen olduğunu iddia etti ben ise olmadığını. Evrenin kaotik bir yer olduğunu, entropinin geçici düzenler sağladığını ancak eninde sonunda bu düzenlerin yok olacağını (güneş sistemleri vs.) Ve entropinin galip geleceğini anlatmaya çalıştım ama anlamadı. Ben mi yanlış biliyorum? Evrende düzen var mıdır?
Hayatında duymadığı, okumadığı konular ve terimlerden bahsedince beni süslü cümleler kurmakla suçlayacak cemaat papağanları konuya damlayacağı için hiç uğraşasım gelmedi.
Daha önce birden fazla defa bu oldu. Şeyhinin bilmem nesini yemek ve içmekten beyni sulanmış cemaat abileri ne derse onlar için gerçek o nasılsa. Kendileri okumazlar, bir şey öğrenmek için çabalamazlar sadece papağan gibi tekrar ederler.
Kaostan doğan bir düzen var. Evren düzenli veya düzensiz diyemeyiz, bazı yerlerde düzen varken başka bir yere baktığımızda bir kaos görünebilir ancak genele baktığımızda kaosun hakim olduğunu söyleyebiliriz.
Düzen vardır. Ama kusursuz değildir.
Tanrı evreni matematik kuralları içindr yaratmıştır. Evren de altın kural vardır ve her şey matematiğe göre işler.
Evren matematik kurallarının dışına çıkamaz o yüzden düzen vardır diyebiliriz.
Düzen vardır. Ama kusursuz değildir.
Tanrı evreni matematik kuralları içindr yaratmıştır. Evren de altın kural vardır ve her şey matematiğe göre işler.
Evren matematik kurallarının dışına çıkamaz o yüzden düzen vardır diyebiliriz.
Bunu iddia eden insana "Entropi nedir" diye sorun.
Cevap veremezse tartismayin.
Bilimsel kontekste anlasilan "duzen" kavrami ike dincilerin agzindan dusmeyen "duzen" kavraminin hic alakasi yok.
Bilimsel yasalarin varligini duzen saniyorlar, o kadar.