Çözüldü Excalibur G770 FPS düşüşü

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Jumrow

Hectopat
Daha fazla  
Meslek
Elektrik-Elektronik Mühendisi
Merhabalar, Casper Excalibur G770 Gaming laptop sahibiyim. Uzun süreli oyun oynarken bir şey fark ettim. Laptop şarjda iken ve yüksek gereksinimli oyunlar oynarken normal olarak pil değeri düşüyor. Fakat %55 ve altına indiğinde oyun oynanmaz bir hal alıyor ve sürekli FPS droplar yemeye başlıyorum. FPS değerleri bir oyunu akıcı oynatmaya yeter fakat görüntü sanki 5-10 FPS gibi. BIOS'da "battery Boost" diye bir seçenek var ve bunu kapatırsam böyle bir sorun kalmayacağını söylediler. Kapattığımda ise oyunlar hangi ayarı yaparsam yapayım, şarj değeri fark etmeksizin FPS droplardan dolayı oynanmıyor. Bu özellik açıkken kullanamaz mısın diyeceksiniz fakat ben çok uzun süreler oyun oynayan birisiyim ve şarj değerinin %55'lere düşmesi 2 saat alıyor ve çok can sıkıcı bir durum. Benim düşüncem bilmediğim bir ayar olduğu veya sistemin pili şarj etmek için voltaj değerlerini düşürdüğü. Ben kendimce dikey senkronizasyon ve FPS değeri sabitlemeyle bu sorunu çözdüm fakat bu sefer de sabitlediğim FPS değeri 2-3 arası düşüyor ve drop yiyorum. 10-20-100-200 hangi değer olursa olsun aynı şey oluyor. Format at, yeniden başlat vs. gibi mesajlar atacaksanız konuyu şimdiden kapatın. Çözümü var mıdır bilmiyorum ama yardımcı olursanız çok sevinirim. Tüm driverlar ve sistem güncel. Sistem özelliklerim ve ekran görüntüleri aşağıdaki gibidir:

battery Boost açıkken:

bilgisayar boştayken:

battery Boost kapalıyken:

Boştayken:

Güç seçenekleri:

Turbo Boost kapalı veya açık hiçbir şey değişmiyor. Güç seçeneklerindeki diğer ayarlar da buna dahil.

• Intel i5-11400h
  • NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti.
  • Crucial DDR4 Dual 16 GB 3200 MHz.
  • Crucial M.2 500 GB SSD.
  • ekran: FHD IPS 144Hz 15.6"
  • BIOS: Casper CP171.
  • ekran kartı driver sürümü: 511.65

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Yeni gelen BIOS güncellemesiyle Battery Boost saçmalığı kaldırıldı. Artık kapalıyken normal FPS değerleri alabilirsiniz. Uzun süreli yaptığım oyun testlerinde 5-6 adet FPS drop yedim onun dışında herhangi bir sorun yaşamadım. Pilinizin değeri oyun oynadığınız süre boyunca sabit kalıyor. Hala stabil değil ama bir nebze kullanılabilir bir hal almış durumda. Üst FPS sınırlarında düşüş var. Bunun da sebebi güç değerlerini birazcık kısmışlar.
BIOS Güncellemesi
i7 11800h RTX 3050'ye 120W adaptör vermişler oyun bir süreden sonra kasıyor batery Boost diye bir özelik var o da yetersiz kalıyor.

Bana da ilk başlarda 90W vermişlerdi değişim yapılınca 120W verdiler sorunum yine çözülmedi. Touchpad sorunu da var bende. Battery Boost sorununu çözer fakat şarja takılı olmasına rağmen şarjın 1 buçuk saatte yüzde 50'ye düşer. Sana tavsiyem direkt iade et ve MSI al kafan rahat olsun, sonra gelip bana teşekkür edersin.

Anladığım kadarıyla bu olayın kısa özeti tam olarak şu;
G770 serisinin varsayılan konfigurasyonu 1650 ve daha düşük seviyeli bir işlemciydi(şu an 11.nesil aşağısı takılmıyor.)Buradaki sorun tam olarak siz 3050 Ti'da kullansanız 1650 de kullansanız anakart aynı anakart olduğu için her türlü 120 wattlık bir şarj aleti veriliyor. Bazı arkadaşlara 230 watt şarj aleti ile deneseniz bile anakart yüzünden maksimum 120 watt güç çekileceği söylenmiş. Kısacası siz konfigüre ederek laptopu yükselttikçe performans artışı beklerken şarj aleti yetersiz gelmeye başladığı için performans sorunları yaşıyoruz.
Bazı arkadaşlar bu sorunun anakartın Casper eli altından çıkması yüzünden olduğunu söylemiş fakat bu konu hakkında bilgim yok. Arkadaşın dediği gibi laptop alıncaksa biraz fazla verip MSI, Acer, Lenovo, Dell gibi markaları tercih etmekki böyle sorunlar başımızı ağrıtmasın.

Her şeyi anlıyorum da ürünün 120W olduğunu ısrarla hiçbir yerde belirtmiyorlar. Fiyatta da en ufak bir geri adım yok. Hatta diğer markalara göre casper çöpü daha pahalı. Elimden geldiğince duyurmaya çalışıyorum insanlar düşmesin tuzağa diye fakat ya yorumlarım siliniyor ya da sitelerden ban yiyorum sebepsiz. Trendyol yorumumu en aşağı çekecek kadar çaresiz kalmışlar yazık.

Merhabalar, yaklaşık 3 aydır g7770 kullanıcıyısım biosu en son güncel olan versiyonu 191 ile güncelledim fakat battery boost kapalıykende açıkkende Valorant gibi oyunlarda bile orta grafiklerde 100 fps geçmiyor format atmayı denedim fakat gene düzelen bir durum yok maalesef.Müşteri hizmetlerine ulaştığımda internet kaynaklı gibi alakasız ve umursamaz cevaplarla geçiştirdiler.bu durum gerçekten can sıkmaya başladı.Bazı arkadaşlar adaptör kaynaklı olduğunu söylemişler.Kullandığım adaptörün fotoğrafını ekliyorum.Yardımcı olursanız sevinirim.

Dosya Ekleri

• B77ED63E-1398-418F-96AE-96840D56E806.jpeg
    95,8 KB · Görüntüleme: 52
Maalesef herhangi radikal bir çözümü yok. Undervolt etmeyi deneyebilirsin fakat bu da pek işe yarıyor denilemez. Undervolt sonrası hafif fps düşüşü olabiliyor fakat en azından sinir krizleri geçirmeden oyun oynanabilir hale geliyor.

An itibarıyla sorunu çözdüm sanırım.Nvidia Experience üzerinden ayarlara göz atıyordum.Battery boost ve Whisper ayarlarını kapalı konuma getirdim.Şuan 90 100 fps aldığım Valorant bile 220 fps e çıkmış bulunmakta.Ayrıca biosta battery boost açık

Dostum selam "battery boost" bios'dan açık ama bu pil süresini bitirebilir ben kapalı konuma getirdim çünkü açık olunca pil aşağı iniyor oyundayken %50 kasmaya başlıyor eğerki kapalı tutarsan bir nebze daha iyi oluyor %75 vs

Çok ilginç o ayarlar bende de kapalı ama 120fps i geçmiyor valo. Battery Boost kapalı tabi o açıkken 1 saatten fazla oyun oynayamıyorum.

Çok ilginç o ayarlar bende de kapalı ama 120fps i geçmiyor valo. Battery Boost kapalı tabi o açıkken 1 saatten fazla oyun oynayamıyorum.
Öyle bir bilgisayar ki nükleer reaktör gibi ısı üretiyor. Sanırsın işlemci füzyon yapıyor içinde. Laptoplarda termal macunun kuruması ve akmasına çözüm olarak çıkarılan Honeywell termal ped aldım ve uyguladım. İki günde akıtıp bitirmiş. Bu bilgisayara hangi cesaretle bu paraları istiyorlar, şerefleri nasıl müsaade ediyor anlayamıyorum. Orada çalışanlar çoluğumdan çocuğumdan çıkar diye düşünmüyor mu acaba?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…