F35'lerde Tekrardan Üretim Başlangıcı

F35 er ya da geç gelecek. Bunu herkes biliyor. Bölgede tek basina F35'e sahip olmak isteyen Israil ve ABD uzatmalarina rağmen gelecek.

F35'e sahip bir ülke tüm lojistigini ABD'ye yaslayacak. F35 ABD için çok büyük gelir kaynağı olacak, yabana atılamayacak kadar.

Son düzenleme:
Libya'da işimiz ne?
Buyur Libya'da ki işimiz,
mavi-vatan-e1587567023480.jpeg

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Eğer o S-400'leri almasaydık 12 yıl boyunca projenin geliştirme ve üretimindeki ülkelerden biri olarak ne Yunanistan ne de İsrail lobisinin faaliyetleri işe yaramayacaktı. Şu anda o uçakları almaya başlamıştık bile... Kendinizi kandırmayın böyle diyerek. Zaten alamayacaktık denilen uçaklar bizim için ilk partisi çoktan üretime girmiş, ihracat versiyonu olarak bazı özellikleri kırpılmış şekilde teslimata yetiştirilmeye çalışılıyordu. Şimdi bizim uçakları ABD'nin alması onların çok işine gelen bir şey olmadı ki. O uçakları kendisine ait diğer F-35A'lar ile aynı duruma getirene kadar fazladan bir sürü masrafa girdiler.
İstersen 800 yıl proje ortağı ol lobi yine bir şekilde buna engel olacaktı.S-400'de üzerine bal,kaymak oldu.
Çin ve ABD HSS vermeyince mecburen S-400 seçildi doğru yada yanlış bir karar olduğu tartışılır.Yunanistan S-300 alırken Türkiye de Çin ile know-how ile birlikte ortak üretim yapacaktık ancak anlaşma iptal oldu.Hava savunma silahlarının irtifa ve kabiliyetleri farklıdır. Hepsine birden ihtiyaç vardır.Yanı başımızdaki komşularımız HSS alırken bizim elimizde hiç bir şey yoktu.Ya tekrar ABD kapısına gidip bir kaç yıl daha sürünecektik yada Rusyadan sistemi hemen alacaktık.S-400 de çöp bir sistem değil kendi ağ entegre sistemi ile birlikte sipariş verildi zaten hiç bir HSS %100 başarı ile hedefi vurmaz Hisar-A,Hisar-0,S-400 şeklinde bir basamak kurar ve düşmanı vuramasan bile baskı altına alırısın.
S-400 acil bir ihtiyaç idi alındı.Bu sistem NATO'ya entegre edilmeyecek diye ''çöp'' bir sistem değil.
Bende S-400 alınmasına karşıyım ancak bu durumda da bu bir ihtiyaçtı ha yine bence büyük oranda siyasi bir hamle.
-
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Son düzenleme:
@KazımS Bir kere ilk görseldeki Ege Denizi hayalini bir köşeye bırakmak lazım. Zamanında birkaç kayalık önemli değil diyen zihniyet sayesinde, üstüne karasuları Ege'de 3 mil olduğu zaman Yunanistan'ın tuzağına düşüp onlarla birlikte 6 mile çıkardığımızda o hayal bitti. Yunanistan'ın izni olmadan uluslararası sulara nereden geçeceksin? Sen Yunan tuzağına düşüp Ege karasularını 6 mile çıkardığında o yollara çıkan tüm yollar Yunanistan karasuları içine girdi. Eskiden 2 Yunan adası arasında 6 milden fazla bir mesafe olduğundan aradan geçebiliyordun, şu anda 12 milden uzun bir mesafe gerekiyor ki uluslararası sulara direkt erişimin olsun. Öyle bir yer var mı? O tuzağa düştüğümüzde, Yunanistan biz karasularımızı 6 mile çıkarıyoruz dediklerinde buna karşı çıkıp mücadele etmek yerine biz de 6 mil yapıyor o zaman dediğinde o iş bitti. Artık onun dönüşü yok.

Gelelim Akdeniz'e, daha 13. mildeki sondaj çalışmaları için uluslararası politikada meşru bir hak kazanmakla uğraşırken o görselde Girit'in bile güneyindeki alanlarda hak elde etmek için mi Libya'ya gittik? :D O görsel Ege Denizi hariç haklı olduğumuz ve hakkımızı almamız gereken alanlar ama bunun Libya ile mantıklı hiçbir bağlantısını göremiyorum. Fransa 2 bin km öteden gelip karasularımızın hemen dışında çalışma yapıyor, biz yapmak istediğimizde sorun yaşıyoruz ve bunu aşmak için politik faaliyetler yürütülmesi gerekirken İnönü döneminden sonra politikanın ne olduğundan haberi olmayan dış politikamız gene işi zorlayarak yapabileceğini zannediyor. Böyle giderse bu haklı olduğumuz konudan da havamızı alacağız, çoğunuz farkında değilsiniz.

Libya üzerindeki politik oyunda ne zaman istediğimizi alabilirdik hiç düşündünüz mü? Yunanistan'ın tüm anlaşmaları hiçe sayarak yaptığı Ege politikasında kendi hakkımızı koruyup istediğimizi aldıktan sonra. Güney doğu bölgesinde terör gruplarının desteklenmesini tamamen durdurmayı başardığında. 2 bin km öteden gelip sondaj yapan Fransız gemilerinden daha çok hakkın olduğunu kamuoyuna gösterebildikten sonra Libya'da işimiz olurdu. Şu anda olacak şey daha önce onlarca defa tekrarlananla aynı. Şehitler veriyoruz, büyük sıkıntılar yaşıyoruz ve sonucu gene hava olacak.

Söylesenize, Suriye'de onlarca askerimizin kanıyla aldığımız şehirler şu anda kimlerin elinde? O ele geçirdiğimiz alanları Rusya-Suriye ve terör örgütlerine kendi elleriyle veren ülke kim tahmin edin...

Bunları da geçtim bu ülkede hâlâ medyaya açıklaması söylenenlerle yapılan haberleri referans olarak gösterebiliyorsunuz ya, gerçekten çok iyi niyetlisiniz. Kızamıyorum da, iyi niyetiniz için ben de üzülüyorum ve keşke diyorum ama yıllardır yapılan her şeyin nasıl aleyhimize olduğu ortadayken güvenmeyi seçmek gibi hata yapıyorsunuz.

S-400 acil bir ihtiyaç idi alındı. Bu sistem NATO'ya entegre edilmeyecek diye ''çöp'' bir sistem değil.
Ben de S-400 alınmasına karşıyım ancak bu durumda da bu bir ihtiyaçtı, ha yine bence büyük oranda siyasi bir hamle.
Evet, acil ihtiyacımızı kullanabileceğimiz en son sistemi alarak kapattık. :D İçinde füze bile olmayan aktif radarlı boş Patriot bataryaları bile Rusya'ya karşı daha tehditkar olur. Yunanistan'a kilit atacakmışız, her yıl onlarca defa yaşanan bir olayda biz hiç kilit atmıyor muyduk onlara bu kadar süredir? İt dalaşlarında pilotlar bile durumun saçmalığının farkındalar, birbirine saldıramayacak durumdaki 2 aynı birlik içindeki platformun karşılaşmasında ne gibi bir tehdit görecek taraflar? Sözde it dalaşlarında harici yakıt tanklarını bile bırakmıyor taraflar, o kadar saldırılamayacağından eminler.

Son düzenleme:
Bunları da geçtim bu ülkede hâlâ medyaya açıklaması söylenenlerle yapılan haberleri referans olarak gösterebiliyorsunuz ya, gerçekten çok iyi niyetlisiniz. Kızamıyorum da, iyi niyetiniz için ben de üzülüyorum ve keşke diyorum ama yıllardır yapılan her şeyin nasıl aleyhimize olduğu ortadayken güvenmeyi seçmek gibi hata yapıyorsunuz.

Evet, acil ihtiyacımızı kullanabileceğimiz en son sistemi alarak kapattık. :D İçinde füze bile olmayan aktif radarlı boş Patriot bataryaları bile Rusya'ya karşı daha tehditkar olur.

S-400, Patriot vb hava savunma sistemlerin yetenekleri ve kullanım yerleri çok farklıdır. Hv.Svn. tek sistem ile olamaz kademeli bir düzen olur, hedef her noktada baskı altına alınmaya çalışılır. %100 başarıda olmaz.
-
Ne haber izliyorum ne başka bir şey her şeyin farkındayım.Cem Gürdenizi dinleyin yeter nerede çıktığına bakmayın.
Mavi vatan ve Yunanistan Talepleri:Ege Sorunları
Kitaplarını okusanız her şeyin ne olduğunu zaten çok iyi anlarsınız.
Haksısınız demiyorum bu arada.Yanlış anlamayın.

@KazımS Savunma sistemleri hakkındaki temel bilgilere girmeye gerek yok, daha önceki tartışmalarda çoğu kişinin gördüğü üzere askeri alanlarda çok uzun yıllardır araştırmalar yapmayı seven biriyim. Sorun S-400'lerin kapasitesi değil, ben de bu düzeyde sistemlerle korunan ülkede yaşamak isterdim. Sorun şurada:

1- Bizim ana düşmanımız ve bölgesel tehdidimiz Rusya. Bu sistemler Rusya tarafından yapıldı ve ne kendilerine ne de müttefiklerine karşı kullanmamamız için her türlü önlemi 2017 yılında anlaşma imzalandığı anda aldılar.

2- Bu sistemi NATO ülkelerine karşı zaten kullanamayız, ne yapacağız? İçinde olduğun birliğin ülkelerinden birine mi saldıracaksın? Öyle bir şeyin affı yok zaten, birlikten atılıp bütün birliğin üstümüzden geçmesini izleriz birkaç ayda...

3- Biz NATO'ya Rusların bizi tehdit etmesi ve topraklarımızı istemesi yüzünden girdik. Hatta bu çaresizliğimizi fark eden NATO bizi Kore Savaşının için soktu, bir sürü şehit vermek zorunda kaldık ve birliğe öyle girebildik. NATO'nun kurulmasındaki ana etken millet Ruslar, eski Sovyetler şimdiki Rusya. Biz ne yaptık? Bizim yana yakıla NATO'ya yanlamamıza neden olan ülke ile birlikte şimdi tam onların istediği gibi ortalığı karıştıran bir hamle yaptık. Kullanım alanımız olamayacak bir sisteme milyarlar verdik, üstüne 12 yıldır içinde olduğumuz ve milyarlar harcadığımız projeden kovulduk. NATO'da daha da yalnızlaştık ve Rusya'nın hayal edebileceğinden bile çok daha büyük bir hata yaptık.

Konu haklı olmak ya da haksız olmak değil, keşke haksız çıksam. Yalnız geçmişte yapılanlar gelecekte yapılacakların habercisidir. Bu gerçeği görmek için millet olarak daha kaç defa posta koyup üstüne daha da dibe batıp batışımız dursun diye sayısız taviz vermemiz gerekiyor? Bu arada yarısı subay olan bir aileden geliyorum, bahsettiğin kişiyi gayet iyi tanırım. Kendisi de eminim ki Ege konusunda şu anda yapılan bu son hatalardan itibaren hukuki gücümüzün tamamen kaybolduğunun farkındadır.

12 yıldır içinde olduğumuz ve milyarlar harcadığımız projeden kovulduk.

Yanlış. :D

Kovulmak demek çok ağır olur. Bize F-35 vermemeyi ceza kesmek için ve İsrail'in gücünü rakipsizleştirmek için istiyorlar ama ekonomik anlamda da satmak istiyorlar. Aslında bu süreçte en az ABD bize zarar verdi, en çok onlar gibi yansıtılsa da. ABD F-35 seve seve verir çünkü F-35 alan bir ülke minimum 35 yıl ABD'ye bel bağlayacak, ağzına bakacak, milyonlar akıtacak.

ABD diyecek ki bu uçağın ulusal bakımı geldi, gönderin Avrupa'ya. (Para)
ABD diyecek ki bu uçağa şunları, bunları takabilirsin. (Para)
ABD diyecek ki bu lojistik desteği sağlıyorum, karşlılığını alırım. (Para)
ABD diyecek ki bu kadar bu kadar yedek parçayı depolamak, almak zorundasın. (Para)
ABD diyecek ki gönder bakımcılarını, pilotlarını eğitim zamanı. (Para)

Kısacası vermek istiyorlar ve projedeki üretim yüzdemizi de kaybetmek istemiyorlar ancak bu restten de kolayca sıyrılmamızı istemiyorlar, bedel ödetmek istiyorlar. Bedelini ödeyeceğiz ve alacağız.

Libya'da işimiz ne? Önce bana bunu bir açıklar mısın? Sınır komşumuz mu? Hayır.

Bunu demeni beklemezdim. ABD'nin, Rusların, Avrupalısın, Çin'in (onların da sınırları yok) ne işi varsa bizim de o kadar işimiz var. Zaten ordu girmek istedi, siyasi bir karar denemez. Doğu Akdeniz'de donanma ve hava birlikte çalışıyor, yeni sistemler deneniyor. Hepsi sınır ötesi harekat alanında tecrübe olarak hanemize yazılıyor!

Son düzenleme:
Bizim için hayati öneme sahip olan 'Mavi Vatan' doktrini dedikten sonra zaten geriye bir şey kalmıyor. Her yıl kanayan yaramız, enerji kaynaklı cari açığımızı kapatmamız için yürüttüğümüz stratejik bir faliyete adam gelmiş Libya'da ne işimiz var diyor. 10 yaşında çocuklarla bu konuları tartışıyoruz, biyografiye fake bilgiler giriyor hepsi. Her şeyi geçtim, Vatiyye askeri hava üssü, Misrata askeri limanına sahip olacağız yani Akdeniz'de daha çok söz sahibi ve stratejik güç elde edeceğiz. Bununla bitmiyor, bölgede yalnızız ve kendimize müttefik yaratıyoruz. Libya'lı gençler daha dün Türkiye Milli Savunma üniversitesine eğitim görmeye geldiler. Bu ne demek oluyor? Türk ordusu ne biliyorsa Libya ordusu ve Libya özel kuvvetleride bizim ayarımıza denk bir seviyede eğitilmiş olacak. Bölgede aktif bir savaşın yürüdüğünü ele alırsak, büyük tecrübe kazanmış bir ülke ordusu ile müttefik olacaksın. Bunları eğitiyorsun, inşaat, enerji, askeri müttefiklik, stratejik üsler, caydırıcılık gibi bir sürü fayda sağlıyoruz. Macron'un ödü kopuyor, Yunan politikacıları her gün başka ülkeye ziyaret edip orada ağlıyorlar ve stratejik tavizler veriyorlar. Bölgede Rusların olması sayesinde uzun batı bloğundan bize karşı ses çıkmıyor. Sadece petrol ve gaz değil, çok fazla kritik değere sahip bulunmayan elementlerde Libya topraklarında mevcut. Bu maddeler uçak, elektronik vb. üretimlerde kullanılıyor. Neyi kime anlatıyorsam bilmiyorum. Sirte'yi almayı başarısak, oradaki bütün petrol rezervlerinin ruhsatı TPAO'ya verildiğini düşünün, bizim için ne kadar büyük başarı ve fayda olur bunun neyini anlatayım beyni olan anlar zaten.

Öncelikle Captain SAS arkadaşımızı kınıyorum. Gayet normal Homo sapiens türünden, Kuzey Avrupa ortalamaları cüssesinde, karbon tabanlı bir canlıyım. Boyum 5 metre değil elimde de 3 metrelik sopa yok. Seni kınıyorum.

Libya konusuna gelelim, bizim kadar diğer ülkelerin de Libya'da işi yok. Yalnız arada şöyle bir fark var, onlar politik güçleri çok üst düzeyde olan, geçmişteki ittifaklarından dolayı her durumda destekçi bulabilen, ekonomik olarak bizden kat kat daha güçlü ve yıllardır bu alanlarda hadsizce müdahalelerde bulunan güç odaklarının tarafları olarak bunu kamuoyu yadırgamaz. Biz ise daha Ege'deki adalarımıza bile el konulmasına engel olamayan, güney doğu topraklarına yuvalanan terör örgütünü yıllardır yok edemeyen, uluslararası sularda kıyılarımızdan sadece 13 mil ötedeki sularda haklı kaynak arama faaliyetimize bile 2 bin km öteden gelip katılabilen Fransa kadar bile politik destek sağlayamayan, İnönü döneminden beri dış politika denince error 404 veren politikacıların dış politikada yaptıkları saçmalıklarla imajı tamamen yerle bir olan bir durumdayız. Onlar ile bizim durumumuz aynı mı? Değil.

Diyorsunuz Libya'da herkes kadar bizim de işimiz var, sen kendine dış politikada destek bulamadıktan sonra Libya'dan ne elde edebileceksin? Orada 1. Dünya Savaşı sırasında İngilizlerin Fransızları ve Anzakları ortada bırakması gibi bizi ortada bıraktıklarında hakkını nasıl savunacaksın? Bu ekonomiyle bunu silahlarla yaparız dersen balyozu kafana öyle bir indirirler ki toparlanman için nesillerin geleceğini çalarsın. Yıllardır kendi sınırlarımızda, kendi karasularımızda 6-12 milin ötesindeki sorunlarımızı bile çözemiyorken Libya'da istediğimizi elde edebileceğimizi mi düşünüyorsunuz? Bu konuda geri adım atmıyorum, işinize gelmeyen bir şey denildiğini her gördüğünüzde de troll demekten vazgeçin. Bu konuda benim hükümete, dış politikamıza ve stratejilerine, ekonomiye %0.000000001 bile güvenim yok. Suriye'de nasıl askerlerin kanıyla aldığımız yerleri masada gene verdiysek Libya'da da farklısı olmayacak.

Ayrıca daha kendi dış borçlarının "faizini" bile ödeyemeyen iflas etmiş bir ekonomiyle savaşın ekonomisini nasıl karşılayacaksın? Sanki Ege'de zamanında haksızca Yunanistan'a verilmiş dibimizdeki adalar sorununu çözebilmişiz, terör sorunumuzu bitirebilmişiz gibi bu kadar kırılgan bir ekonomik durumla savaş ve askeri operasyon yanlısı olmak iyi bir şey değil. Size söyleyeyim, bunun sonucunda nasıl 4 yıldır yokuş aşağı gidiyorsak o gidişat daha da hızlanarak devam edecek. Bu kadar hatanın arka arkaya yapıldığı dönemde hâlâ yapılan bir şeyin istediğiniz sonucu verebileceğine inanmanızı da iyi niyetinize veriyorum.

Kovulmak demek çok ağır olur. Bize F-35 vermemeyi ceza kesmek için ve İsrail'in gücünü rakipsizleştirmek için istiyorlar ama ekonomik anlamda da satmak istiyorlar. Aslında bu süreçte en az ABD bize zarar verdi, en çok onlar gibi yansıtılsa da. ABD F-35 seve seve verir çünkü F-35 alan bir ülke minimum 35 yıl ABD'ye bel bağlayacak, ağzına bakacak, milyonlar akıtacak.
JSF projesinin yanlısı olmadığımı daha önce de söyledim. Uçak istenildiği kadar iyi kabiliyetlere sahip değil, maliyetleri yüksek ve lojistik ağ ile birlikte İsrail ve İngiltere hariç her kullanıcısı ABD'nin ağzının içine bakmak zorunda kalacak. Yalnız bu gelişme sürecinde de üretim sürecinde de 12 yıldır payımız olan bir projeden kovulduğumuz gerçeğini değiştirmiyor. F-35'ler bir gün gelir mi? Bence gelme ihtimalleri yüksek ama bu olduğunda bilin ki ABD'ye uçsuz bucaksız tavizler vermişizdir. Koyduğumuz 1 posta karşılığında zaten bir sürü postayı yedik, daha ne kadarını da bize yedireceklerini göreceğiz.

Son düzenleme:
Her uçak siparişiden kâr ediyoruz. Parçalardan aynı şekilde büyük paralar kazanıyoruz. Bence bu imzalanan anlaşma bizim için harika oldu. Ve ben hâlâ f-35'lerin bize geleceğine inanıyorum. Ama eğer f-35'ler gelmedi. İsveç'in jas-39 Gripen uçağı hem maliyeti hem bakım kolaylığı ile iyi bir alternatif olabilir.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı