F35'lerde Tekrardan Üretim Başlangıcı

Bir şekilde multi role bir uçağa sahip olmamız gerekiyordu ve bir projeye katılacaktık. En mantıklısı da F-35 idi. ABD menşeili bir uçak her zaman avantajdır NATO ülkesi bir ülke için. Amerikalılar (sivilde Boeing'de de aynı) bu konuda çok titiz. Örneğin bakım hizmetleri, yedek parça hizmetleri, lojistik ağları bütün ülkelerden iyi ve müşterilerine en iyi desteği veren de yine kendileri. Özellikle bizim gibi tüm ordusunu ABD altyapılı oluşturmuş bir ülkeysek.

F-35'in mükemmel olmadığını, maliyetleri ve tonlarca sorununu ben de söylüyorum ama yapacak bir şey yok.

Bakalım S-400 için nasıl bir teklif yapacaklar. Rus HSS'lerinden korktuklarını da belli etmediler değil.

@Jira İhtiyacımız doğrultusunda EF değil de JSF daha mantıklıydı, bence bu haliyle bile her hava kuvvetine çok fazla harekat kabiliyeti sağlayabilecek bir uçak. Eğer lojistik sistemi kullanıcıları ABD'nin kölesi yapmayacak olsaydı ve maliyetleri de şimdikinden daha makul olsaydı bu geçerli. Bu uçakları almamız gerekiyor ama maliyetleri ilk verilen sipariş düzeyinde gelirse altından kalkılacak konumda olmamaya başladı. 2 ucu bir şeyli değnek durumu var biraz F-35 konusunda...

Eğer lojistik sistemi kullanıcıları ABD'nin kölesi yapmayacak olsaydı ve maliyetleri de şimdikinden daha makul olsaydı bu geçerli.
Çok şey istiyorsun ABD'den. F-35'den yıllarca kazanacakları ile kaç tane projeye girişecekler ben bile tahmin edemiyorum.

Şu anda Türkiye bir seçim yapmak zorunda. Kendi çıkarlarımızı batının çıkarlarının tarafında mı konumlandıracağız yoksa doğunun mu? Eğer batı çıkarlarının tarafında olacaksak F-35 şimdiki haliyle bile eskisi kadar fazla sayıda olmasa bile envanterde olsun isterim. Yalnız bu şekilde kendimizi içinde olduğumuz birlikten ve batıdan bu kadar uzaklaştırmaya devam edersek sonumuz İran gibi olacak, o durumda F-35'leri İran'ın F-14'leri kullandığı şekilde kullanma şansımız olmayacak. Uçağın kaportası hariç her şeyini elden geçirmek zorunda kalacağız ki o zaman kabiliyetlerinin hiçbir anlamı kalmayacak.

Ayrıca kendinize itiraf edin. Doğu bloğuna geçip Rusya-Çin-İran'daki insanlar gibi mi yaşamak istersiniz yoksa batı tarafındaki Fransa-İngiltere-ABD gibi mi? Ben sıradan bir insan olarak kesinlikle doğu bloğundaki tarzda bir hayat yaşamak istemem ki giderek o tarafın hayatını şu anda bile yaşamaya başlıyoruz...

Büyük ambargolar yersek tüm ülke çöküşe gider. THY'nin A330'u İran'da motor arızası verdi diye 1 ay ABD'ye yalvardılar TR'deki hazır motoru ve bakım ekibini İran'a götürebilmek için. Maksimum 3 günlük bakımı olan uçak 1 aydan fazla yattı ve acaba kaç bin dolar zarar ettirdi. İpler onların elinde.

Benim çok beklentim yok artık bu ülkeden. Kaybedecek, parayla satın alınamayacak değerlilerim olmasa durmazdım 1 saniye bile.

Benim çok beklentim yok artık bu ülkeden.
İşte Libya konusundaki fikrimin ana temeli de bu cümle. Bu kadar saçmalıklarla dolu politikaların takip edildiği, neresinden tutsalar ellerinde kaldığı, gerçekten bu konuda eğitim almış insanlar yerine bu konularla hiçbir alakası olmayan aile fertlerinin keyfiyetiyle yönetilen bir ülkeden bir başarı beklenmez. Yoksa ekonomik, politik ve yönetim düzeyimiz Almanya gibi olsa dış politikada istediğini elde edersin. Bizim durumumuzda masaya oturduğunda daha kendi dibindeki sorunları yıllardır halledemeyen, kendi kıyılarında kaynak arayışında bile destek bulamayan bir ülke olarak itibar görmezsin. Ekonomin bu durumdayken işini orduyla da çözemezsin...

Merkez Bankasının özerkliğini yok edip para basma yetkisi olan kamu bankasına çeviren bir ülkede ekonomik anlamda da iyi bir şey olmaz!

Meali siz parçaları verin biz size uçak vermeyelim.
Anlam verilemeyen bir yorum daha.

Parça üretimi yapıyoruz çünkü projeye hala dahiliz. Parça üretimi demek ''üretim'' demek. Para kazanıyoruz, istihdam sağlanıyor, Türk havacılık sanayisinin tecrübesi böyle büyük projelerde önemli görevler alarak büyüyor ve gelişiyor. Türk mühendisleri Avrupa'ya, ABD'ye kaptırmak yerine içimizde tutuyoruz. Bilmem anlayabiliyor musun bu cümleleri?

Önceki mesajlarda dedim, F-35 demek müthiş bir para kaynağı demek, ABD'ye tüm altyapısını bağlayan ve milyonlar akıtacak ülkeler demek. Satmak için sebepleri satmamalarından daha çok, kendinizi kandırmayın, bu tarz komik yorumlarlar da yapmayın bilgi sahibi olmadığınız konularda.

En çok almamızı istemeyen Yunanistan ve İsrail. Yunanlar tokatlanmaktan korkuyor, İsrail de Orta Doğu'da rakipsiz operasyon yapmak istiyor. Adları gibi biliyorlar Türkiye'nin F-35'leri alıp kendilerini zora sokacak işler yapacaklarını.

Her zaman olduğu gibi yine Tüm Dünya vs Türkler olarak ayrılmış durumdayız.

Son düzenleme:

Güzel yerlere değinilmiş son derece haklısın fakat yorumu dikkatli okumalısın ben cümlede ne bir para cümlesi ne de satış için bir şey yazmışım bu arada tabii ki para ile satacak kimse babasının hayrına parça vermiyor. Babasının hayrına iş yapan varsa etiketlesin bizde yararlanalım.

Her zaman olduğu gibi yine tüm dünya vs türkler olarak ayrılmış durumdayız.

Türkler tarihten çıkarılırsa ortada tarih kalmaz.
Prof. Fritz Neumark(Alman)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…