Rehber Falkon İnternet Tarayıcısı

Makaleler
27
Falkon.png

İnternet tarayıcısı alanında, kendi adını duyuramayan birçok tarayıcı bulunuyor. Bu taraycılardan birisi de Falkon'dur. Kendisi açık kaynak projesi ile geliştirilmeye devam etmektedir. Yakın zamanda kendisini sıklıkla kullandım ve kullanışlı bir tarayıcı olup olmadığı konusunda nihai bir sonuca ulaştım. Sonuca göz atmadan önce, tarayıcı hakkındaki tüm bilgilerine ve özelliklerine göz atabilirsiniz.
Falkon kelimesinin Türkçe anlamı doğan kuşudur.
İsmini doğan kuşundan almaktadır ama tarayıcının ilk ismi bu değildir. Tarayıcının ilk ismi, 2010 (geliştirilmeye başlandığı tarih) - 2017 yılları arasında QupZilla olarak geçiyordu. 2017 yılında bir masaüstü ortamı olan KDE'ye geçince Falkon adını aldı.
2019 yılında bir Linux dağıtımı olan OpenMandriva Lx, Mozilla Firefox yerine Falkon'u varsayılan tarayıcısı haline getirmeye başladı.

Hakkındaki bilgileri öğrendikten sonra tarayıcının kurulumuna geçebiliriz.

1. Kurulum ekranımızın en başındayken, Next (İleri) tuşuna basarak tarayıcımızın kurulumuna başlayabiliriz.
    Kurulum 01.png
  2. Next (İleri) butonuna basmamızın ardından bizleri, GNU Genel Kamu Lisansı karşılamaktadır. I Agree (Kabul Ediyorum) diyerek devam edebilirsiniz.
    Kurulum 02.png

3. Standart veya taşınabilir kurulum seçenekleri arasından, istediğiniz kurulum tipini seçebilirsiniz.
    Kurulum 03.png
  4. Tarayıcınız içerisinde eklenecek olan bileşenleri, isteğinize göre ayarlayarak kuruluma devam edebilirsiniz.
    Kurulum 04.png
  5. Tarayıcınızın hangi dosya üzerine kurulması gerektiğini seçerek devam etmeniz gerekmektedir.
    Kurulum 05.png
  6. Hangi dosya üzerine kurulacağını seçtikten sonra, indirmeniz için onay vermeniz gerekmektedir.
    Kurulum 06.png
  7. Install (Yükle) butonuna bastıktan sonra tarayıcınız indirilmeye başlayacaktır. Bunun ardından tarayıcınıza giriş yapabilirsiniz.
    Kurulum 07.png
Tarayıcımızın kurulumunu bitirdikten sonra karşımıza varsayılan olarak gelen bir ana pencere karşılıyor. Oldukça sade ve biraz da olsa eski bir arayüze sahip olduğu görülüyor.

Falkon Ana Menu.png

Tarayıcının ayarlarına göz atmak için sağ üstteki yatay üç çizgiye tıklayarak, Seçenekler bölümüne gelmeniz gerekmektedir.

Falkon Secenekler.png

Ana sayfanızı ve tarayıcıda giriş yaptığınız profili ayarlayabilirsiniz.

Falkon Genel.png
İstediğiniz OS arayüzünü ve sekme ayarlarını değiştirebilme imkanınız bulunuyor.

Falkon Gorunum.png

Falkon Gorunum Gelismis.png
Sekmelerinizi daha ayrıntılı bir biçimde değiştirebilirsiniz. Adres çubuğunuzun ayarlarını da seçebilme imkanınız bulunuyor.

Falkon Sekmeler.png

Falkon Sekmeler Adres.png
Bir geliştirici değilseniz, buradaki ayarlar ile değişiklikler yapmanızı önermiyorum.

Falkon Gezinme.png

Falkon Gezinme Yerel.png

Falkon Gezinme Proxy.png
İnternet sayfalarında gezinirken, kullanmakta olduğunuz yazı tipinizi değiştirebilirsiniz.

Falkon Yazı.png
Tarayıcının kendi içerisinde sunduğu klavye kısayollarını etkinleştirebilir veya devre dışı bırakabilirsiniz.

Falkon Klavye.png
İnternet sitelerinden indireceğiniz dosyaların varsayılan konumunu değiştirebilirsiniz veya harici bir indirme yöneticisini kullanarak indirme işlemlerinizi yapabilirsiniz.

Falkon İndirmeler.png
Kendi içerisinde sunduğu parola yöneticisini, isteğe bağlı olarak kullanabilirsiniz.

Falkon Parola.png
Kullanış biçiminize göre değişiklikler yapabilirsiniz.

Falkon Gizlilik.png

Fallkon Bildirimler.png

Falkon Yazım Denetimi.png
Bu kısımda sadece tarayıcının sunduğu eklentileri kullanabiliyorsunuz. Harici bir mağazadan ekleme yapmanıza olanak sağlamamaktadır.

Falkon Eklentiler.png
Dil, tarayıcı kimliği yetkisi, arama motoru ve kullanılmakta olan protokolleri düzenleyebilirsiniz.

Falkon Diger.png
Ayarlar kısmında kullanıcıya sunulan fazla bir özellik olmadığını görebilirsiniz. Ayarlarda sevdiğim şeyler; tarayıcının görünümünü az da olsa değiştirebilme imkanımız, harici bir indirme yöneticisi ile olan senkronizasyon desteği ve eklenti özelliği diyebilirim.

Tarayıcı içerisinde vsarsayılan olarak DuckDuckGo arama motoru gelmektedir. İsteğinize göre arama motorunuzu değiştirebilirsiniz.

Falkon Arama Motoru.png

Arama motorunu değiştirmemizin ardından yan tarafta bizleri reklam engelleme eklentisi karşılıyor. İnternetteki çoğu bilindik sitelerde (YouTube ve haber siteleri) fazla bir şekilde reklamlar ile karşılaşmadım. Bu yönünü gayet beğendim.

Adblock.png

Reklam engelleyicisinin içerisinde EasyList ve NoCoinList filtrelerini içeriyor. İsteğe göre filtre eklenebilme seçeneği sunuyor.
Adblock 02.png

Adblock 03.png

Adblock 04.png
Reklam engelleyicisini YouTube ve Technopat sitelerinde test ettim. Özellikle YouTube üzerinde reklamlara rastlayamadım ama Technopat içerisinde (üye olmadan) reklamları engelleyememektedir.

YouTube Test.png

Sonuca gelecek olursak; bilmediğiniz internet tarayıcılarından birini denemek istiyorsanız, Falkon'a şans vermeniz gerekmektedir. Tarayıcı içerisinde akıcı kaydırma (Windows üzerinde çok kötü bir yavaşlığı var) özelliği Linux platformlarında güzel olabilir ama Windows üzerinde kötü bir deneyim bırakıyor. Hız açısından çok şey vaat etmiyor ve tasarım konusunda hayal kırıklığı yaratabiliyor.

Son düzenleme:
Güzel bir yazı olmuş elinize sağlık. Hafif bir program anladığım kadarıyla. Bir ara benim patatesi elektriğe bağlarsam indirip Chrome ile farkına bakabilirim :)
Teşekkür ederim. Popüler tarayıcılar arasında ayrım yapacak olursak, içerisinde eklenen çok fazla özellik olmadığından çoğu sistemde hafif çalışacaktır ama yine de kaynak kullanımında ortalama değerlere sahip olacaktır. Örneğin iki sekme açk olduğunda 250 - 300 MB civarına çıkabiliyor.

Falkon kaynak.png

Tarayıcıyı Windows üzerinde çalıştırmak çok sorunlu gibi oluyor. Özellikle içerisinde bulunan akıcı kaydırma özelliği çok uğraştırıcı ve hantal bir özelliktir. Hız konusunda da popüler tarayıcılar ile yarışamıyor. Eğer farklı tarayıcılar denemek istiyorsan, bir şans verebilirsin ama gündelik olarak kullanılabilecek bir tarayıcı olduğunu düşünmüyorum.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı