Fan hızı nasıl düşürülür?

hacker_127

Hectopat
Merhaba, Foxconn H67MP anakarta sahip i5 2400 desktop işlemci kullanıyorum, Gnu/Linux kullanmak istiyorum ama işlemcinin fanı aşırı bağırıyor.

Windows'ta çözümü buldum bir uygulama yardımı ile düşürüyorum lakin GNU'da yardımınıza ihtiyacım var.

Garuda Linux kullanacağım, sanırım "en iyi Arch tabanlı dağıtım için aday" gösterilmiş. Önceden aylarca kullanıp tek problem yaşamadığım tek dağıtım olmuştu.

şuradaki dokümanları ince istersen

Merhaba, Foxconn H67MP anakarta sahip i5 2400 desktop işlemci kullanıyorum, Gnu/Linux kullanmak istiyorum ama işlemcinin fanı aşırı bağırıyor.

Windows'ta çözümü buldum bir uygulama yardımı ile düşürüyorum lakin GNU'da yardımınıza ihtiyacım var.

Garuda Linux kullanacağım, sanırım "en iyi Arch tabanlı dağıtım için aday" gösterilmiş. Önceden aylarca kullanıp tek problem yaşamadığım tek dağıtım olmuştu.
Anakart içinde ayarları vardır genelde onun dışında lm-sensors için bir arayüz bulabilir ve onla kontrol edebilirsiniz.

Bunlar dışında Arch tabanlı bir şeyi başlangıç için şahsen önermem.

TLP diye bir uygulama vardı sanırsam onunla yapılabiliyor ama tam emin değilim. Yine de söylemek istedim.
TLP etmiyor hocam ya ve Power-profiles-daemon daha mantıklı, TLP bende destansı miktarlarda performans düşürüyor.

Edit: @hacker_127 Fanın sadece Linux'da mı bağırıyor yoksa genel mi? Eğer genelse cihazın bakım saati gelmiş demektir yok eğer genel değilse Ubuntu gibi içinde kapalı kaynak her şeyin zımbırtısı olan bir distro daha mantıklı olur.

Hepinize çok teşekkür ediyorum, başlangıç düzeyinde değilim , yıllardır Windows ile GNU arasında mekik dokuyorum, fanlar genel olarak bağırıyor, eski sisteme masraf yapmak istemiyorum ama sanırım fanın değişmesi isabetli olacak, im-sensors deneyeceğim, teşekkür ediyorum

Fan değiştirmeden önce sisteme genel bi bakım ve fanlara yağlama deneyebilirsiniz.
Fanı sökmeyi denedim lakin ortasında ne bir vida ne de boşluk vardı, işe yaramayacağına eminim, fan ile ses yanyana geldiği zaman değişim vakti gelmiş demektir, şu devirini düşürebilirsem eğer tadından yenmez Garuda.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı