İşin içinde bir ticaret var.
Dolayısı ile de bu tür detaylı işleri yapan ücretsiz uygulama bulsanız bile kayıt sayısı sorunu ile karşılaşabilirsiniz.
İlk yapmanız gereken,
Mevcut uygulamada yaptığınız tüm işlemleri sırası ile yazmak.
İşlerinizi büyütme veya genişletme/detaylandırma planınız var ise bunları da ayrı bir liste olarak yazmanız.
Verilerin güvenliği için bazı sabit tanımların mutlaka tek noktadan yapılması ve standart şablonlar dahilinde olması gerekir (müşteri hesap kartı açılışı gibi).
Çalışanların yaşı bir nebze önemli. Ama ben görüyorum ki benden yaş olarak çok büyük olmasına rağmen WhatsApp'ın tüm özelliklerini bilen - hiç kullanmadığım uygulamalar ile işlemler yapanlar var. Şahsen ben WhatsApp'ı eski SMS yerine kullanıyorum.
Yani ilgisini çekmesi veya çalışma standardı olarak hedeflediğiniz uygulamaya girilecek verilerin zorunluluğu.
Birçok çalışan eskiden söz ile yapılan ve hata olduğu durumda inkar ile isbatı mümkün olmayan işlemlerin yerine, kendi hatası çok belli olan bu tür yazılımları kullanmayı sevmez. Nereden biliyorum, 20 yılı aşkın uygulama kurulum - eğitim işlemleri yaptım.
Bir yazılımın başarısını, patronun çalışanlarına karşı baskın olması ve çalışanlarının hedeflediği sonucu verecek yazılımda sorun çıktığında öğrenme konusunda inat edenler ile yolunu ayırması ile başarıya çıkar.
Piyasada bulut sistem diye tabir ettiğiniz Online işlemleri yapabilen çok fazla yazılım var. Bunların bir kısmı basit özelliklere sahip iken, bazılarında detaylı veri girişi gerekir.
Projelerin başarısını, sizin baskın tavrınız ile değişkendir.
Yazılımlar ve özellikleri detay veri girişini değiştirir.
Mutlaka piyasada hazır bir şekilde sizin iş kolunuza hitap eden bir uygulama vardır. Yoksa da çok kısa sürede kodlanır. Sorun o değil. Sorun sizin hedefiniz nedir ve tablet satın alıp, sonra müşteri yanında doğru veri girişi yapıldığını veya eksik veri girilmeden işlem bitirilmesine izin vermemeniz konusundaki kurallarda ne kadar esnek olduğunuz ile ilgili.
Geçenlerde 80 tablosu olan bir dB tasarladım. Bu DB'nin 56 adet tablosu sabit tanımları ilgilendiriyordu. Yani tek kişi tarafından yapılması gereken tanımlar. Geri kalan tabloların bir kısmı log tablosu ve güvenlik tabloları derken, aktif kullanıcıları ilgilendiren tablo sayısı 15'e iniyordu. Ama yaptığım database yapısında ekranda kullanıcı sabit tanımlardan sürekli seçim yapması gerekiyor ki, çok esnek rapor analiz sonuçları alınabilsin.
Öncelik siz belirttiğim şekilde, mevcut Excel de neler var liste olarak yazın. Çıkan hataları da not edin.
Hedeflediğiniz rapor ve veri girişlerini de ayrı kayıt edin.
Kar zarar dengesi merkezi kısımda sizin tarafınızdan şu şekilde hesaplanır.
A çalışanının satışlarını ve bu satış işlemi sonucunda brüt ve net karı belirlersiniz. Daha sonra A çalışanı için yaptığınız maaş - ve değişken giderleri de hesabına eklersiniz. Ve ikisi arasında çıkan farkı size listeler.
Ama şu bir piyasa gerçeğidir. A çalışanı 12 ay ve 52 hafta içinde her zaman karlı işlem yapan çalışan olamaz. Bu imkansız. Bu sadece A çalışanı için geçerli bir durum değildir. Sizin A çalışanına satış yapması için verdiğiniz ürünün 52 haftalık dönemde sirkülasyonu ile ilgilidir. Grip ilacı satıyor ise A çalışanı, Temmuz ve Ağustos ayında karlı işlem yapmasını beklemeniz hata olur. Satışların hepsi her zaman kısa vadede karlı işlem olmaz. Kısa dönemsel satış analizleri her zaman şeffaf rapor sunmaz. Bir ürünün satışı ile son kullanıcı tarafından tüketim süresi de önemlidir. Dolayısı ile 5 kg'lık paketler halinde grip ilacı satmak isterseniz bu satış oranınızı düşürür. Dolayısı ile grip ilaçlarını daha küçük paketler halinde satarak hem raf ömrünü hem de satış sürkülasyon sürelerini değiştirirsiniz. Bazen zarar erme sebebi sizin satış politika/şekliniz ile alakalıdır.
Bunları yazılı olarak siz listeleyin.
Mevcut durum ve istekleriniz ile hedefledikleriniz arasındaki organizasyon farkını hayalen oluşturduktan sonra bir yazılım arayışına çıkmanız en doğrusu olacaktır.