Fan kontrolcü almalı mıyım?

Makaleler
7
Daha fazla  
MSI Z97I Mini-ITX anakart üzerine kurulu bir sistemim var. Anakart üzerinde iki adet 4 pin fan girişi var. Biri işlemci fanı için, diğeri de sistem fanı için.
Kasa olarak Corsair Obsidian 250D kullanıyorum, haliyle o da küçük bir kasa, işlemci fanı şimdilik i5 4670K stok fanı var ama onu da Hyper TX3 Evo ile değiştirmeyi planlıyorum.
K9GQ8if.jpg

Mavi oklar ile görünen fanlardan sadece sağdaki kasanın üzerinde geliyor. Soldaki yuva boş. Bir de kırmızı ok ile işaretlediğim yerde de önde 20cm'lik içeriye hava alan fan var.
Ben de bu resimde görüldüğü gibi, içerinin hava akışını daha etkili hale getirmek amacıyla yana iki adet dışarı hava atan fan takmayı planlıyorum. Hal böyle olunca öndeki fan, yanlardaki iki adet fan ve işlemci fanı ile toplamda dört tane fan için giriş gerekli. Ama anakartta iki tane var.
Aklıma şu takıldı.
  • Acaba bir şekilde kasa üzerindeki fan kontrolcü girişlerindeki 3. ve 4. pinlere paralel bağlantı yaparak diğer fanları da bununla kontrol edebilir miyim? Yani fanların gücünü güç kaynağından alıp, "sense ve control" pinlerini anakart üzerindeki pinlere paralel bağlayabilir miyim?
  • Fanları direkt güç kaynağına bağlarsam fanların dönüş hızlarını nasıl kontrol edebilirim? (Fan kontrolcüsü olmadan bu mümkün müdür?
  • Aklımdaki soğutma sistemi için kesinlikle fan kontrolcüsü gerekli midir?
  • Eğer gerekliyse iyi bir fan kontrolcü önerebilir misiniz?

Son düzenleme:
Birkaç yerde 3 pin fan çoklayıcı kablo gördüm. Bunları kullanmamda sakınca var mıdır? İki tane alsam bunlardan toplam 4 tane fan çıkışım olur, zaten 4 fan olacak bende de. Acaba tüm gücü anakarttan çekeceği için bir sıkıntı oluşur mu?
Bir de voltaj düşürücü dediğimiz aygıt tam olarak ne işe yarıyor, nasıl bir şeydir?

Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı