PC'yi biraz daha güçlendirmek adına M.2 SSD (Crucial 500GB P3 serisi 3D NAND NVMe M.2 SSD 3500 MB okuma / 1900 MB yazma) ve RAM ( G.Skill 1x8 GB Ripjaws V kırmızı DDR4) aldım. İkisi de sıfır ürün Vatan Bilgisayar'dan aldım. RAM'i alırken önceden aldığım ve 4 yıldır kullandığım Corsair Vengeance 8 GB 3000MHz DDR4 CL 16 ile uyumlu mu değil mi diye sordum oradaki çalışana ve uyumlu olur sıkıntı olmaz dedi. Geldim eve taktım RAM'i bilgisayara. Bir sıkıntı olmadı LoL'e falan girdim gayet iyiydi her şey. Herhangi bir hataya rastlamadım. Daha sonra
@Recep Baltaş'ın Technopat YouTube kanalında yayınladığı videodan.
Bakarak BIOS güncellemesi yapmaya çalıştım. Bu videoda
@Recep Baltaş bazı BIOS ayarları gösteriyor bilgisayar hızlansın ve oyunlarda daha iyi performans versin diye ve ben de bu ayarları yaptım Windows 11 yüklemeye başlamadan önce. BIOS güncellemesini USB belleğe attım ve güncellemeye başladım. Fakat BIOS'u güncellerken hata verdi olmadı. Sonra geri toparlayamadım ve 240 GB SSD de halihazırda yüklü olan Windows 10 hata vermeye başladı ve ben de SSD'yi çıkarıp yerine sıfır aldığım M.2 SSD'yi takıp Rufus aracılığıyla Windows 11 yüklemeye çalıştım fakat onda da başarılı olamadım yine hata verdi PC ve pes ettim. Bugün de bilgisayarı bilgisayarcıya götürdüm ve şikayetleri anlattım. PC'yi teslim ettim ve ayrıldım. Daha sonra adam beni aradı ve kendisinin de yeni RAM takılıyken Windows 11'i kuramadığını söyledi ve eski RAM ile Windows 11'i kurup gerekli programları yükleyip PC'yi kapatmış ve yeni RAM'le test etmeden PC'yi bana teslim etti. Eve geldim ve 2 RAM'le PC de gariplikler olduğunu fark edince adamı geri aradım ve yeni aldığın RAM'i çıkart sorun çözülecek dedi ben de öyle yaptım ve gerçekten de sorun olmuyor. Sadete gelecek olursak neden ilk taktığımda düzgün çalışan iki RAM şu anda birlikte düzgün çalışmıyor olabilir? Tamir eden adama BIOS ayarlarını default ettiniz mi diye sordugumda evet düzelttim dedi fakat ben kendim bugün BIOS'a girdiğimde
@Recep Baltaş'ın videosundan bakıp yaptığım ayarlar duruyordu. Yani düzeltmemiş açıkçası. Bu durumda ne yapmalıyım?
Sorun RAM uyumsuzluğu mu, RAM bozukluğu mu yoksa bozuk BIOS ayarları mıdır?
İki RAM aynı anda takılı olduğunda aldığım hatalardan bazıları:
İnternet kesilme, program yükleyememe, bir şey indirirken yarıda kesilme. Mavi ekran verip kapanma. PC kilitlenmesi. Chrome'da web sayfası yanıt vermiyor hatası.
Sistem özellikleri:
- İşlemci: AMD Ryzen 5 2600.
- Ekran kartı: MSI RX 580 8 GB OC.
- RAM: 1X Corsair Vengeance 8 GB 3000MHz DDR4 CL 16.
- 1X G.Skill 1x8 GB Ripjaws V kırmızı DDR4.
- Kasa: X-tıtan RC99.
- Hafıza: Crucial 500GB P3 serisi 3D NAND NVMe M.2 SSD 3500 MB okuma / 1900 MB yazma.
- Crucial BX500 240GB.
- Monitör: AOC 24G2U.