Fatih internete nasıl bağlanılır?

zwarbeed

Decapat
Daha fazla  
Selamlar, öncelikle networking hakkında bilgisi az olanlar için bir bilgi vereyim:

TCP (Transmission Control Protocol): Düşük seviyeli bir internet protokoldür, internette veri akışı bu protokol üzerinden sağlanır. Birçok mesajlaşma uygulamasında instant (anlık) messaging için kullanılır. Örneğin: Telegram.

TLS (Transport Layer Security): TCP üzerinde çalışır, TLS'ye TCP'nin şifrelenmiş hâli diyebiliriz. Yani TLS protokolünde client ve server (istemci ve sunucu) arası tüm veriler (ve trafik); Diffie-Hellman, AES-256-GCM, SHA-256 (HMAC veya hashing) gibi hibrit güvenlik protokolleriyle şifrelenir. TLS protokolü, sanılanın aksine anlık mesajlaşma için kullanılabilir. Örneğin: Signal Messenger.

Şimdi konuya gelirsek;

Node.js ile geliştirdiğim bir mesajlaşma uygulamasının backend tarafında ilk olarak özel protokol kodladım. Bu protokol, TCP tabanlı bir protokoldü. Yani kısaca bir TCP sunucusu oluşturdum diyebiliriz. Bunu okulda "VPN kullanmadan", Fatih internette test ettiğimde mesajların gönderiminde ve alımında hiçbir sıkıntı yoktu. Yani VPN veya proxy kullanmama gerek yoktu.

Ancak zamanla TCP yerine TLS'ye (encrypted TCP) geçme ihtiyacı duydum, sonuçta güvenlik önemli. Bu nedenle şu anki özel protokolüm şu an TLS tabanlı ve gayet bir şekilde güvenilir ve hızlı, anlık mesajlaşmayı sağlıyor.

Ancak bu custom (özel) protokolümü okulda, VPN kullanmadan Fatih internet ile test ettiğimde Fatih internet benim özel protokolüme bağlanamıyordu ve bu nedenle mesajlaşma gerçekleşmiyordu.

Bunun sebebi, TCP yerine TLS kullanmam. Çünkü Fatih internet, TLS sertifikasını verify edemiyor (doğrulayamıyor) olmalı (bence).

Bunu nasıl çözebilirim? Fatih internetin herhangi bir VPN kullanmadan TLS bazlı özel protokolüme istek gönderebilmesini istiyorum.

Not: VPN / proxy kullan, DNS değiştir gibi saçma sapan cevaplar yazmayın çünkü son 1 yıldır Fatih internet ile VPN'e kimse bağlanamıyor. Üstelik amacım VPN olmadan Fatih internetimin protokolüme bağlanabilmesini sağlamak.

Teşekkürler, saygılar...

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı