Çözüldü FC 25'teki kasma ve donma sorunu nasıl çözülür?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Stannis54

Yoctopat
Daha fazla  
Öncelikle merhaba,

FC 23'ten beri süregelen ve FC 25'te tavan yapan bir problemden bahsetmek istiyorum:

Oyunumda herhangi bir FPS düşüşü olmamasına rağmen sürekli olarak donma ve kasma sorunu yaşamaktayım. CPU kullanımım oyun içindeyken menüler haricinde sürekli olarak %100 gözüküyor ve bunun sebebini bir türlü çözemiyorum. Bilgisayarı formatladıktan sonra birkaç maç boyunca çok küçük takılmalarla oyunu oynayabilirken daha sonrasında oyun neredeyse oynanmaz bir hale geliyor. Sürekli kasmalar ve ara ara donmalara maruz kalıyorum. Normal şartlarda oyunun tüm önerilen sistem özelliklerini bilgisayarım karşılıyor, geçen gün FPS monitörle 120'nin altına düşmeyen FPS sonuçları alıyordum. Oyun SSD'de kurulu. Denediğim onlarca ayarlardan aklıma gelenler:

• V-Sync ile oyunu çalıştırmak,
  • V-Sync'ı kapatmayı, ayarları sonuna kadar yükseltmek ve sonuna kadar düşürmek,
  • Ekran yenileme hızını (165 Hz ekranda oynuyorum) yükseltmek ve düşürmek,
  • Windows güç ayarlarını değiştirmek,
  • Windows oyun modunu açıp kapatmak,
  • AMD Radeon ayarlarından bütün ayarları teker teker kapatıp açmak,
  • Oyunun tüm ayarlarını ultraya almak veya en düşüğe almak,
  • Windows güncelleştirmelerini kapatmak,
  • BIOS üzerinden fan ayarlarını daha düşük sıcaklıklarda daha yüksek olacak şekilde ayarlamak,
  • AMD güncellemelerinin birçok farklı versiyonlarını yüklemek,
  • Bilgisayara defalarca format atmak,
  • Oyunun uyumluluk ayarlarını değiştirmek,
  • Oyunu yönetici olarak çalıştırmak,
  • BIOS Update'i yapmak,
  • Oyunu hem Windows 11'de hem de Windows 10'da oynamak.

Gibi birçok gerekli gereksiz yöntemi denedim ve sonuç neredeyse sıfır. Neredeyse derken, herhangi bir ayarla oynadığımda bazen kısa süreli olarak oyunda akıcılık yakalayabiliyorum ama bunlar her zaman geçici oluyor. Dün önce Windows'umu sıfırladım, daha sonra ise bilgisayarımı formatladım. Bildiğim kadarıyla Windows'um orijinal (birkaç hafta önce bilgisayarı temizletmiştim ve bilgisayarcı o sırada cihaza format da atmıştı ve crackli Windows kurmadığını, Windows'un key istemediğini söylemişti. Dün ben formatladığımda da aynı şey oldu, sanıyorum ki daha önce girdiğim bir key BIOS'a kayıtlı durumda).

Donanımsal olarak bakarsak da:

• CPU kullanımım yüksek olmasına CPU sıcaklığım rağmen 60-65 derecenin (ki bu değerler bile abartı) üzerine çıkmıyor. Buna rağmen belki faydası dokunur diye işlemciye soğutucu taktırdım. Hala daha sıcaklıkla ilgili CPU veya GPU'da herhangi bir sorun yaşamıyorum.
  • Yine termal macunu ve bilgisayar temizliğini o dönemde yaptırdım.

Bu işlemlerden sonra bir hafta kadar nispeten iyi bir oyun deneyimi yaşadım fakat daha sonrasında oyun eskiye, ben deliye döndüm.

Sorunun yazılımsal olduğunu düşünüyorum ama bu tarz konular uzmanı olduğum branşlar değiller. Eğer ki sorunumun düzeleceğinden emin olsam, ilave bir RAM alabilirim. Hatta yetmezse; anakart, işlemci ve RAM'leri bile tümden değiştirebilirim ama sorunun geçeceğinden emin olamıyorum.

1) öncelikli soracağım soru bana önerebileceğiniz özel bir ayar yahut yazılım (driver gibi) var mıdır?
2) RAM arttırımı işlemcinin %100'de çalışması sorununu çözer mi?
3) gerekirse anakart, işlemci ve RAM'leri tümden değiştirebileceğimi söyledim, kesin çözüm olur mu ve en az masrafla bunu nasıl çözebilirim?
4) belki gereksiz bir soru olacak ama cahilliğime verin; FPS'i sınırlamak gerçekten CPU çalışmasını azaltır mı? Bunun için V-Sync mı kullanmalıyım grafik ayarlarını mı yükseltmeliyim? Gerçi hepsini denedim ama akıl akıldan üstündür.

Dipnot: Process Monitor linkini buraya ekleyemedim çünkü nasıl yapılacağını bilmiyorum. Dilerseniz onu da ekleyebilirim.

Çözüm
Dostlar merhaba,

I5 14400F - 4060 sistemle ben de aynı sorunu yaşıyordum fakat şöyle bir yöntemle kasma ve donmayı en en aza indirmeyi başardım;
1- Bilgisayarınızda Nvidia Experience varsa kaldırın. Bunun sebebi Experience uygulaması görev yöneticinizden baktığınızda arkada çalışıyor ve kendi kendine ayar yapıyor bunun yerine Nvidia Denetim Masası kalsa daha iyi olur.
2 - Ekran kartımın driverini bu yılın en eski tarihli olan driver ile güncelledim (Ağustos ayı) RDR 2 ve CS2 de bilgisayarım FPS düşmeden kasma donma yaşıyordu bu sorun ortadan kalktı. Son driverler sorunlu bu sebepten kasma donma mevcut. Bu yılın en eski driverini kurun. Sorun çözülecektir çözülmez ise Google’ da “Nvidia En Stabil Driver” şeklinde aratma yapın ve 5xx.xxx 2023 ait en stabil driver göreceksiniz onu kurun.
Bu yılın en eski driverini kurmanızı ve denemenizi öneririm öncelikle.
3 - Performansı bir tık daha arttırmak için masaüstünde arama kısmına “Arka Planda Yenileme” veya “Arka Planda Kullanılam Uygulama” tarzında başlık göreceksiniz oraya girin ve arka planda kullanmadığınız haberiniz bile olmayan uygulamaları kullanıma kapatın.

Ben bu şekilde çözdüm sorunumu, yardımcı olabildiysem ne mutlu, sevgiler.
Size ne kadar teşekkür etsem az hocam 1 aydır neler denediğimi nelerle mücadele ettiğimi size anlatamam sıvı soğutma bile aldım şu olay düzelsin diye o bile uymadı PC'ye geri stok fana döndüm o da şu an gereğinden hızlı ve sesli çalışıyor diye şimdi iade edip kule tipi soğutucu alacağım sana çok teşekkür ederim gerçekten.

Fakat şu an o takılmalar olmasa da oyun sanki biraz ağır gibi geliyor oyun içi ayarlar nasıl olmalı acaba 180FPS sabit gösteriyor

Hocam aynı drıver sürümüyle şu an içinde sorunsuz oyunu oynayabiliyor musunuz? bende aynı sorunu yaşıyorum 1 aydır deli etti.

Hocam ben laptop kullanıyorum oyunu yeni aldım FPS 120 gösteriyor sabit ama oyun gecikmeli oynanıyor analoğu çeviriyorum 1 saniyelik gecikme oluyor ofline Online fark etmeksizin oyun direk yavaş bahsettiğiniz çözümleri yaptım işe yaramadı yardımcı olabilecek var mı?

çözüm basit beyler yıllarca fifa oynadım hala oynuyorum 5600x 4060 var hala takılıp duruyor ara ara saçmalık yani oyun leş bir daha fifa almam 300 fps ama takılıyor şaka gibi

Tekrardan merhaba, başlık 'çözüldü' olarak gösterildiğinden beri konuya bakamadım kusura bakmayın. NVIDIA'nın yetkili servisine bağlanarak bu konuyu sordum 4060 olan bir sistemin takılması ve donması NVIDIA çalışanını da şaşırttı. Şu şekilde yardımcı oldu bana kendisi;
(https://developer.nvidia.com/cleanup-tool) bu linkten driver'ı en temiz bir şekilde kaldırmayı sundu ve en stabil driverımız 565.90 dedi. Bende bi format attım bilgisayara sonrasında win 11 yükledim. Eş dosttan win 11 konusuyla alakalı bilgiler aldım. Bir kaç bilgi ise şu şekildeydi; Yeni çıkan oyunların win11 üzerinde daha iyi çalıştığını ve win10 bilgisayarın ramini sınırladığını söylediler bende win11'e geçtim bu sebepten. Herhangi bir şikayetim yok bu konuda. Driver'lar arasında çok gezdim, sorun EA diyen arkadaşlar var, kuzenimde 3060 var hiç takılma donma yok bende diyor ama ben 4060 ile takılma donma yaşıyorum bence sorunumuz EA değil bence sorunumuzun büyük bir çoğunluğu driver. İnternette NVIDIA en stabil driver olarak aratırsanız bulabilirsiniz. Ben yılların AMD kullanıcısıyım bu sene NVIDIA denemek istedim intel işlemci ile NVIDIA daha üstün demişlerdi hep AMD'den fakat driver konusunda NVIDIA sınıfta kaldı. AMD ekran kartında istediğim driver'ı kurup sorunsuz oyun oynayabiliyordum fakat bu ekran kartında bu geçerli değil.
Bitirirken; Driver'ı stabil yapıp Dying Light 2 gibi, The Last Of Us 1 ve 2 ve Ghost Of Tsushima'da bilgisayarımı denedim herhangi bir sorun yok. RDR 2, Fıfa ve bir çok oyun takılma donma yapıyor diye bilgisayarı aldığım markaya sorduğumda intel işlemcin güçlü sıvı soğutmasız kullanamazsın ısınıyor dediler diye sıvı soğutma bile takmıştım :)
Okuduğunuz için teşekkür ederim, saygılar

Hocam ben laptop kullanıyorum oyunu yeni aldım FPS 120 gösteriyor sabit ama oyun gecikmeli oynanıyor analoğu çeviriyorum 1 saniyelik gecikme oluyor ofline Online fark etmeksizin oyun direk yavaş bahsettiğiniz çözümleri yaptım işe yaramadı yardımcı olabilecek var mı?
Ekran kartınız NVIDIA ise, driver olarak NVIDIA canlı destek ekibi en stabil driver olarak 565.90 öneriyor.
Denemenizi tavsiye ederim.

hocam konuyu hortlattım ama 4060 için en stabil driver hangisidir aradım fakat bulamadım
NVIDIA canlı destek ekibi en stabil driver olarak 565.90 öneriyor.

Son düzenleme:
Tekrardan merhaba, başlık 'çözüldü' olarak gösterildiğinden beri konuya bakamadım kusura bakmayın. NVIDIA'nın yetkili servisine bağlanarak bu konuyu sordum 4060 olan bir sistemin takılması ve donması NVIDIA çalışanını da şaşırttı. Şu şekilde yardımcı oldu bana kendisi;
(https://developer.nvidia.com/cleanup-tool) bu linkten driver'ı en temiz bir şekilde kaldırmayı sundu ve en stabil driverımız 565.90 dedi. Bende bi format attım bilgisayara sonrasında win 11 yükledim. Eş dosttan win 11 konusuyla alakalı bilgiler aldım. Bir kaç bilgi ise şu şekildeydi; Yeni çıkan oyunların win11 üzerinde daha iyi çalıştığını ve win10 bilgisayarın ramini sınırladığını söylediler bende win11'e geçtim bu sebepten. Herhangi bir şikayetim yok bu konuda. Driver'lar arasında çok gezdim, sorun EA diyen arkadaşlar var, kuzenimde 3060 var hiç takılma donma yok bende diyor ama ben 4060 ile takılma donma yaşıyorum bence sorunumuz EA değil bence sorunumuzun büyük bir çoğunluğu driver. İnternette NVIDIA en stabil driver olarak aratırsanız bulabilirsiniz. Ben yılların AMD kullanıcısıyım bu sene NVIDIA denemek istedim intel işlemci ile NVIDIA daha üstün demişlerdi hep AMD'den fakat driver konusunda NVIDIA sınıfta kaldı. AMD ekran kartında istediğim driver'ı kurup sorunsuz oyun oynayabiliyordum fakat bu ekran kartında bu geçerli değil.
Bitirirken; Driver'ı stabil yapıp Dying Light 2 gibi, The Last Of Us 1 ve 2 ve Ghost Of Tsushima'da bilgisayarımı denedim herhangi bir sorun yok. RDR 2, Fıfa ve bir çok oyun takılma donma yapıyor diye bilgisayarı aldığım markaya sorduğumda intel işlemcin güçlü sıvı soğutmasız kullanamazsın ısınıyor dediler diye sıvı soğutma bile takmıştım :)
Okuduğunuz için teşekkür ederim, saygılar

Ekran kartınız NVIDIA ise, driver olarak NVIDIA canlı destek ekibi en stabil driver olarak 565.90 öneriyor.

Linki var mıdır?

Linki var mıdır?

Telefondan gönderdim, link 565.90 driver kısmına gitmezse google’a (nvidia 565.90 driver) yazıp en üstte ki nvidia sayfasından driveri indirebilirsiniz.
Sevgiler

(https://developer.nvidia.com/cleanup-tool) bu linkten Driver'ı en temiz bir şekilde kaldırmayı sundu ve en stabil driverımız 565.90 dedi. Bende bir format attım bilgisayara sonrasında Windows 11 yükledim. Eş dosttan Windows 11 konusuyla alakalı bilgiler aldım. Birkaç bilgi ise şu şekildeydi; yeni çıkan oyunların Windows 11 üzerinde daha iyi çalıştığını ve Windows 10 bilgisayarın RAM'ini sınırladığını söylediler bende Windows 11'e geçtim bu sebepten. Herhangi bir şikayetim yok bu konuda. Driver'lar arasında çok gezdim, sorun EA diyen arkadaşlar var, kuzenimde 3060 var hiç takılma donma yok bende diyor ama ben 4060 ile takılma donma yaşıyorum bence sorunumuz EA değil bence sorunumuzun büyük birçoğunluğu driver. İnternette NVIDIA en stabil driver olarak aratırsanız bulabilirsiniz. Ben yılların AMD kullanıcısıyım bu sene NVIDIA denemek istedim Intel işlemci ile NVIDIA daha üstün demişlerdi hep AMD'den fakat driver konusunda NVIDIA sınıfta kaldı. AMD ekran kartında istediğim Driver'ı kurup sorunsuz oyun oynayabiliyordum fakat bu ekran kartında bu geçerli değil.
Bitirirken; Driver'ı stabil yapıp Dying Light 2 gibi, The Last of Us 1 ve 2 ve Ghost of Tsushima'da bilgisayarımı denedim herhangi bir sorun yok. RDR 2, FIFA ve birçok oyun takılma donma yapıyor diye bilgisayarı aldığım markaya sorduğumda Intel işlemcin güçlü sıvı soğutmasız kullanamazsın ısınıyor dediler diye sıvı soğutma bile takmıştım :)
Okuduğunuz için teşekkür ederim, saygılar.

Hocam o sürümü de indirdim oyunu sıfırdan indirdim ama hala takılıyor oyun ayarlarınızı söyler misiniz ne yapmam lazım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı