Fedora, en iyi Linux distrosu mu?

Ram kullanımı bilgisayar çok eski olmadığı sürece çok önemli değil bence. 8 veya 16 GB Ram varsa 2 GB'a kadar kullanmasını abes görmüyorum. dnf evet pacman kadar olmasa da hızlı geldi bana şahsen. Ortalama apt'la eşit hızları.

Arch şahsen kullandım zırt pırt bir şeyleri ayarlamak filan derken soğuyup bıraktım bunu defalarca denedim hala da sırf macera için deneyesim geliyor ama günlük kullanım için asla.

Normalde 480 mb ram harcayan bir masaüstünde 1200 mb ram harcaması çok sıkıntı, saçmalık. Apt de yavaş zaten.

Arch, Gentoo, Void benim için günlük kullanım olarak en iyileri çünkü minimal oluyorlar ve kullanacağın şeyleri kendin seçiyorsun. Tamamen senin ayarladığın bir dağıtımda her şeyi en iyi şekilde bilirsin ve neyi nasıl yapacağını biliyor olursun. Senden habersiz çalışan bir şeyler olmaz. Bu nedenle bence minimal distrolar daha iyi. Saf Debianın da Testing sürümü güzel bence.

Arch, Gentoo filan tamamen hobi işleri olarak görüyorum kullanman hava atmanı sağlar ''I use arch btw'' gibi ama günlük kullanımda bir ton makale okumak, sorun çözmek gerekir. Ben şahsen nvidia driverlarını kuramadım. Arch wiki'ye baktım karman çorman bir wiki sayfası var hiçbir şey anlayamadım. Gentoo denemedim ama arch gibi olduğunu biliyorum. Linux'un yaratıcısı Linus Torvalds bile arch, gentoo hatta debian kullanmamış zor olduğu için, fedora kullanıyormuş kendi açıklamasına göre.

Eğer ram 4 GB'ın altında değilse hiçbir sıkıntı yaratmıyor fazla ram kullanımı.

Eğer ram 4 GB'ın altında değilse hiçbir sıkıntı yaratmıyor fazla ram kullanımı.
Olay o değil işte. Her yerde 480 mb ram kullanan masaüstü neden Fedora'da 1200 mb ram harcıyor?

Ben de Linux Torvalds kullanıyor diye denemiştim zaten ama ilk deneyimimde XFCE'nin olduğu durum yüzünden soğuyup direkt Fedora'yı sildim. Şu an eğer geçmek için sebep sunabilirseniz Fedora geçerim hocam. Bir Arch kullanıcısı (Arch kullanmaka zorlanmayan biri) neden Fedora'ya geçmeli mesela. Bana kolaylık dışında ne artısı olabilir? Paket yöneticisi daha yavaş, paket sayısı daha az. Neden insanlar için en iyi olmalı sizce?

En iyi demek olmaz tabi kişisel tercihlere göre değişen durumlar var. Benim kişisel tercihim de Fedora fakat Fedora kaç kullanıyorsunuz ? Fedora 37 için bunu diyemem fakat Fedora 38'i baya bir erken release ettiler daha paketler hazırlanmadan sunuldu. Şu aralar toplardı fakat bundan önceki 1 ay için öyle diyemem.

Birde Fedora spinlerinin performansı çok kararsız olabiliyor. Fedora her zaman yeni geçişlerde öncülerden olmuştur ama bu olayı tüm arayüzlere yaydığında sıkıntı çıkarıyor. Örneğin Fedora KDE Spin'i Wayland desteği daha kötüyken bile Wayland ile getiriyordu. Ben bundan dolayı sorunlar yaşadım hatta AMD'nin açık kaynak sürücülerinde bile yaşamıştım.

Tabi her şeye rağmen bana en çok hitap eden dağıtım yine Fedora. Fakat en iyi linux dağıtımı falan böyle sorular gereksiz sorular. Sistemine göre ve senin ihtiyaçlarına göre en iyisi değişir. Önemli olan bir dağıtımdan ne beklediğin. Kimi kaynak tüketimini önemser, kimi paketlerini vb... dağılır gider. Linux'un güzel yanı da bu zaten.

Bende Fedora kullanıp memnun olanlardanım ama yaşadığım bir sorun canımı sıkıyor. Yabancı kaynaklarda Fedora kurulumu sonrası yapılması gerekenler diye linkler var orada anlatıldığı şekilde yapılması gerekenleri yapıyorum özellikle Microsoft fontları benim için olmazsa olmaz. Normal güncellemeleri yaparken sorun yok ancak ana sürüm yükseltmesi yapmak istediğim zaman çakışma oluyor. Güncellemeyi yapmak için bir şeyler yapın diyor ama ne olduğunu anlamadım o yüzden mecbur her sürüm yükseltmede sıfırdan kurmak zorunda kalıyorum benim zamanında Arch kullanma sebebim tamamen bir kere kur unut olmasındandı. Fedora'yı bırakıp EndeavourOS'a geçersem ondan sebep geçeceğim yani o derece

Fedora'yı bırakıp EndeavourOS'a geçersem
Bekleriz hocam. Rolling release olduğu için o tip problemler yaşamazsınız ancak Fedora'ya göre daha hızlı güncelleme olduğu için hata yaşama ihtimaliniz olur.

Bu ufak rehber sayesinde de sorunlu güncellemeleri geriye alabilirsiniz.

Sık sık değişiklik istedikçe EndeavourOS'a geçiyorum zaten de işte dediğiniz gibi ana bilgisayarımda kullandığım için güncelleme sonrası düşük de olsa olabilecek hatalar gözümü korkutuyor.

Güncelleme konusunda hatalı güncelleme olması değil aslında sıkıntım muhtemelen Microsoft fonları çakışma yapıyor ve ana sürüm yükseltmesinde çakışma yaptığı için yükseltme yapmıyor hocam.

Neden kaynaklandığını bilmiyorum ancak arch linuxta microsoft fontları yüzünden hiç sorun yaşamadım ve sizin de yaşayacağınızı sanmam. Konuyu dağıtmayalım hocam fontlar ve güncelleme ile ilgili ayrı konu açın isterseniz.

Yok hocam yanlış anlaşıldım galiba. Yanlış anlaşıldığımı da attığınız linkte farkettim. Ben bu sorunu EndeavourOS'ta değil Fedora'da yaşıyorum

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…