Çözüldü Fedora'da Wi-Fi ve driver hata veriyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Zegitos

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar iyi günler.
Öncelikle kullandığım sürümü yazayım:
Fedora Linux 40 (workstation Edition)
GNOME sürümü: 46.
Çekirdek sürümü: Linux 6.9.8-200.FC40.X86_64
Sistem:
Intel i7 2670QM 2.2GHz -Turbo 3.1GHz
NVIDIA GT 540M 1GB.
2x4GB DDR3 1333MHz CL9 RAM Samsung 870 EVO 500GB SATA SSD dandik Toshiba 250GB HDD.

Arkadaşlar bugün itibarıyla sıfır tecrübe ve bilgiyle önce Fedora'yı sanal ortama kurup test ettim. Arayüz, kullanım kolaylığı vesaire hoşuma gitti. Sürecin devamında sistemdeki SSD'den yer ayırdım. Film depolamak için kullandığım HDD'yi de bootable hale getirip USB'siz DVD'siz ayırdığım alana Fedora kurdum buraya kadar oldukça zorlasa da hallettim bir problem olmadı. Arayüzü de kendi zevklerime göre ayarladım. Buraya kadar olan süreçte pek çok şey öğrendim.

Şimdi gelelim sorunlara. 1. si ekran kartının driverının güncel ya da uyumlu olup olmadığını anlamadım. Terminalde yazdığım kodu hatırlamasam da sistem GT540M'i görüyor sürümünde de nouveau yazıyor. NVIDIA'nın kendi sitesinden indirip kurmaya çalıştığımda "you appear to be running on X server" hatası alıyorum. Resmi sürümün daha stabil çalışacağını düşündüm ama bunu da çözemedim.

2. problem Wi-Fi'de görünürde kopma olmasa da hızın zaman zaman sıfıra yakın olması. Arka planda internet kullanmadığını sağ alttaki istatistik kısmında anlık olarak görebiliyorum. Özetle Wi-Fi bana problem çıkartıyor. Sorunun kaynağına dair fikir bile yürütemiyorum. Bir diğer konu garip bir şekilde Chromium tabanlı tarayıcılar kullanıyor olmama rağmen AdGuard gibi reklam engelleyiciler youtubda bir işe yaramıyor. Onun dışında VLC için X265 codec kuramadım. Wine ile mpc kurdum 10 yıldır onu kullanıyorum diye, o da alt bar açıldıkça video donuyor onu da çıkardım denklemden. Entegre gelen yazılım mağazası leş gibi çalışıyor. OS'de bir ağırlık var, zaten 1 dakikada anca açılıyor. Nerede yanlış yaptım anlamadım. Google'a yazınca benzer bir takım problemler çıkıyor da artık okuduğumu anlamama noktasına geldim. Daha ufak tefek pek çok şey var ama konuyu bulandırmadan 1. ve 2. probleme bir yanıt alabilirsem en azından çok mutlu olacağım. Wi-Fi düzgün çalışmadığı sürece hiçbir anlamı yok yani.

Dosya Ekleri

• Ekran Görüntüsü - 2024-07-13 05-56-55.png
    Ekran Görüntüsü - 2024-07-13 05-56-55.png
    1,5 MB · Görüntüleme: 62
  • R00042311.jpg
    R00042311.jpg
    99,3 KB · Görüntüleme: 53
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Teşekkür ederim. O zaman çok da hafiflik aramadan Cinnamon kurup deneyeyim. Live ISO'da test etmiştim fedorayı wifiyle ilgili bi sıkıntı olmamıştı. Yıllardır windowsta da böyle bişey yaşamadım. Ya linuxa özel ya dağıtıma özel böyle bir sorun oldu. Kurup tecrübe etmeden anlayamayacağım sanırım. Yine bu tarz sorunlar yaşarsam artık paşa paşa W10'uma döneceğim. Halihazırda çok fazla kırpmıştım kendim. Yeterince stabil çalışıyor da sıkılmıştım sadece. Zaten GNOME paket dağıtım kurmam artık. Hantal geldi gözüme. W10 şakır şakır çalışıyor gnomun yanında.

Sanırım bunu da hallettim ya.
Kod:
sudo tee /etc/modprobe.d/iwlwifi-opt.conf <<< "options iwlwifi bt_coex_active=N"
and reboot. Garip bi şekilde tek satır komut çözdü gibi sorunu. Kulaklığa veri geldikçe wifi gidiyordu ne zaman müziği durdursam 4-5 saniye sonra wifi düzeliyordu. Benzer sorun yaşayan arkadaşlar olursa diye paylaşayım dedim. Faydam dokunsun. "Hiç acelemiz yok arkadaşlar yavaş yavaş öğrenicez"

codec sorunları için ya da twitter gibi youtube gibi tarayıcı üzerinde donan takılan açılmayan videolar için:
Kod:
sudo dnf group install Multimedia
veya
Kod:
sudo dnf group update Multimedia
Wayland kullanmandan kaynaklı OS ağır hissetiriyor olabilir. Fedora yerine Linux Mint'e geçebilirsin. Daha kararlı ve sistemin için uygun bir dağıtım.

Eğer kalmak istiyorsa lspci ve lsusb konutlarının çıktısını atar mısın?

Teşekkür ederim. Sorunu halledemezsem geçmeyi planlıyorum. Harddiskten boot etmek zor oluyor. Kurulum ekranına gelene kadar 2 saat uğraştım. Sürekli /dev/disk/xxx/fedora does not exist hatası aldım. Evde flash disk yok 🤣🤣 Bir de kapa aç yapınca fark ettim kurmaya çalıştığım NVIDIA driverını her açılışta deniyor sanırım. Kernel modülü bulunamadı diyip nouveau sürüme düşürülüyor diyerek açıyor sistemi. Açılışa +süre ekliyordur mutlaka.

LSPCI
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family DRAM Controller (rev 09)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200/2nd Generation Core Processor Family PCI Express Root Port (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev b4)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 4 (rev b4)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM65 Express Chipset LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family 6 port Mobile SATA AHCI Controller (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 04)
01:00.0 3D controller: NVIDIA Corporation GF108M [GeForce GT 540M] (rev a1)
01:00.1 Audio device: NVIDIA Corporation GF108 High Definition Audio Controller (rev a1)
02:00.0 Network controller: Intel Corporation Centrino Wireless-N 130 (rev 34)
03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8211/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 06)

LSUSB
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 001 Device 003: ID 8086:0189 Intel Corp. Centrino Advanced-N 6230 Bluetooth adapter
Bus 001 Device 004: ID 1bcf:0007 Sunplus Innovation Technology Inc. Optical Mouse
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 002 Device 003: ID 2232:1008 Silicon Motion WebCam SCB-1100N

Aradan geçen 1 saatin ardından WI-FI'nin neden problem yarattığını deneme yanılma yoluyla keşfettim. Bluethooth kulaklığı bağlayınca internet varla yok arası oluyor. Aynı frekansı kullandığından dolayı muhtemelen ama ömrümde ilk defa böyle saçma bir sebeple karşılaştım. Laptop 2011 model olduğundan 5GHz ağları görmüyor, haliyle modem 5GHz sunsa da laptopla bağlanamıyorum. Bir ihtimal driverlarla da alakalı olabilir. Kulaklıksız da kullanamayacağıma göre çare yok mecbur farklı distrolara yöneleceğiz. Ya da başka çözüm yolları varsa denemekten imtina etmem. Artık çare yoksa da önerdiğiniz linux mint için stabil, hafif benim için uygun olan sürüm hangisi onu da öğrenebilir miyim (xfce, cinnamon, mate). Xfce kurmak daha mantıklı geldi bana.

Son düzenleme:
Teşekkür ederim. Sorunu halledemezsem geçmeyi planlıyorum. Hard diskten boot etmek zor oluyor. Kurulum ekranına gelene kadar 2 saat uğraştım. Sürekli /dev/disk/xxx/fedora does not exist hatası aldım. Evde flash disk yok 🤣🤣 Bir de kapa aç yapınca fark ettim kurmaya çalıştığım NVIDIA driverını her açılışta deniyor sanırım. Kernel modülü bulunamadı deyip nouveau sürüme düşürülüyor diyerek açıyor sistemi. Açılışa +süre ekliyordur mutlaka.

LSPCI
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family DRAM Controller (rev 09)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200/2nd Generation Core Processor Family PCI Express Root Port (rev 09)
00:02.0 VGA compatible Controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)
00:16.0 Communication Controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a. 0 USB Controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 04)
00:1b. 0 Audio device: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1C. 0 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev b4)
00:1C. 3 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 4 (rev b4)
00:1D. 0 USB Controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 04)
00:1F. 0 ISA bridge: Intel Corporation HM65 Express Chipset LPC Controller (rev 04)
00:1F. 2 SATA Controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family 6 port Mobile SATA AHCI Controller (rev 04)
00:1F. 3 SMBus: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 04)
01:00.0 3D Controller: NVIDIA Corporation GF108M [GeForce GT 540M] (rev A1)
01:00.1 Audio device: NVIDIA Corporation GF108 High Definition Audio Controller (rev A1)
02:00.0 Network Controller: Intel Corporation Centrino Wireless-N 130 (rev 34)
03:00.0 Ethernet Controller: Realtek Semiconductor Co. LTD. RTL8111/8168/8211/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 06)

LSUSB
Bus 001 Device 001: ID 1D6b: 0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 001 Device 003: ID 8086:0189 Intel Corp. Centrino Advanced-N 6230 Bluetooth adapter
Bus 001 Device 004: ID 1bcf: 0007 Sunplus Innovation Technology Inc. Optical Mouse
Bus 002 Device 001: ID 1D6b: 0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 002 Device 003: ID 2232:1008 Silicon Motion WebCam SCB-1100N

Aradan geçen 1 saatin ardından Wi-Fi'nin neden problem yarattığını deneme yanılma yoluyla keşfettim. Bluethooth kulaklığı bağlayınca internet varla yok arası oluyor. Aynı frekansı kullandığından dolayı muhtemelen ama ömrümde ilk defa böyle saçma bir sebeple karşılaştım. Laptop 2011 model olduğundan 5GHz ağları görmüyor, haliyle modem 5GHz sunsa da laptopla bağlanamıyorum. Bir ihtimal driverlarla da alakalı olabilir. Kulaklıksız da kullanamayacağıma göre çare yok mecbur farklı distrolara yöneleceğiz. Ya da başka çözüm yolları varsa denemekten imtina etmem. Artık çare yoksa da önerdiğiniz Linux Mint için stabil, hafif benim için uygun olan sürüm hangisi onu da öğrenebilir miyim (Xfce, cinnamon, Mate). Xfce kurmak daha mantıklı geldi bana.

Bu durumun distro değişmekle düzeleceğini sanmıyorum. Ama dilerseniz Mint'in live ISO'su üzerinde deneme yapabilirsiniz ki Mint geçmeniz her türlü daha iyi olur hafifliğinden dolayı. Xfce için bence Linux Lite dağıtımı daha hoş. Linux Mint Cinnamon'uyla güzel bir dağıtım bence.

Teşekkür ederim. O zaman çok da hafiflik aramadan Cinnamon kurup deneyeyim. Live ISO'da test etmiştim fedorayı wifiyle ilgili bi sıkıntı olmamıştı. Yıllardır windowsta da böyle bişey yaşamadım. Ya linuxa özel ya dağıtıma özel böyle bir sorun oldu. Kurup tecrübe etmeden anlayamayacağım sanırım. Yine bu tarz sorunlar yaşarsam artık paşa paşa W10'uma döneceğim. Halihazırda çok fazla kırpmıştım kendim. Yeterince stabil çalışıyor da sıkılmıştım sadece. Zaten GNOME paket dağıtım kurmam artık. Hantal geldi gözüme. W10 şakır şakır çalışıyor gnomun yanında.

Kod:
sudo tee /etc/modprobe.d/iwlwifi-opt.conf <<< "options iwlwifi bt_coex_active=N"
and reboot. Garip bi şekilde tek satır komut çözdü gibi sorunu. Kulaklığa veri geldikçe wifi gidiyordu ne zaman müziği durdursam 4-5 saniye sonra wifi düzeliyordu. Benzer sorun yaşayan arkadaşlar olursa diye paylaşayım dedim. Faydam dokunsun. "Hiç acelemiz yok arkadaşlar yavaş yavaş öğrenicez"

codec sorunları için ya da twitter gibi youtube gibi tarayıcı üzerinde donan takılan açılmayan videolar için:
Kod:
veya
Kod:

Son düzenleme:
Çözüm
Teşekkür ederim. O zaman çok da hafiflik aramadan cinnamon kurup deneyeyim. Live ISO'da test etmiştim Fedora'yı Wi-Fi'yle ilgili bir sıkıntı olmamıştı. Yıllardır Windows'ta da böyle bir şey yaşamadım. Ya Linux'a özel ya dağıtıma özel böyle bir sorun oldu. Kurup tecrübe etmeden anlayamayacağım sanırım. Yine bu tarz sorunlar yaşarsam artık paşa paşa Windows 10'UMA döneceğim. Halihazırda çok fazla kırpmıştım kendim. Yeterince stabil çalışıyor da sıkılmıştım sadece. Zaten GNOME paket dağıtım kurmam artık. Hantal geldi gözüme. Windows 10 şakır şakır çalışıyor gnomun yanında.

Kod:
and reboot. Garip bir şekilde tek satır komut çözdü gibi sorunu. Kulaklığa veri geldikçe Wi-Fi gidiyordu ne zaman müziği durdursam 4-5 saniye sonra Wi-Fi düzeliyordu. Benzer sorun yaşayan arkadaşlar olursa diye paylaşayım dedim. Faydam dokunsun. "hiç acelemiz yok arkadaşlar yavaş yavaş öğreneceğiz"

Codec sorunları için ya da Twitter gibi YouTube gibi tarayıcı üzerinde donan takılan açılmayan videolar için:
Kod:
Veya.
Kod:

Wi-Fi sorununa çareyi ben genelde halledemedim.
2000'li yılların üretimi Wi-Fi'leri sorunlu hep.
Çünkü Windows için dizayn edilmiş çoğu.
Tavsiyem malum sitelerden uydu alıcıları ile uyumlu yazan dandik ralink MediaTek çipli Wi-Fi'lerden alması.

Bu yazılan ayarları yaparak Fedora Xfce veya cinnamon denemesini tavsiye ediyorum.
Cinnamon default olarak halen X11 çalışıyor. İsterse elle beta aşamasındaki waylanda geçiriyorsun.

Wi-Fi sorununa çareyi ben genelde halledemedim.
2000'li yılların üretimi Wi-Fi'leri sorunlu hep.
Çünkü Windows için dizayn edilmiş çoğu.
Tavsiyem malum sitelerden uydu alıcıları ile uyumlu yazan dandik ralink MediaTek çipli Wi-Fi'lerden alması.

Bu yazılan ayarları yaparak Fedora Xfce veya cinnamon denemesini tavsiye ediyorum.
Cinnamon default olarak halen X11 çalışıyor. İsterse elle beta aşamasındaki waylanda geçiriyorsun.
Teşekkür ederim. Bende yazdığım komutla çözüldü dediğim gibi. Onun dışında sisteme mint cinnamon kurdum. Fedoradan daha kararlı çalışıyor. Disk ayırırken windows kurulu diskte boş yer kalmamış. Baktım windows düzgün çalışmıyor. Yer kazanmak için fedora yüklü partition’ı sildim vesaire sonra patladı sistem. 2 saat minti boot etmeye çalışıp çözdüm grub rescue veriyordu. Mintte kendi uygulamasıyla Nvidia resmi sürücüleri kurdum. Driver işini de halletmiş oldum. Şimdi tek problem Nvidia yüksek performansı seçtiğimde masaüstünde yırtılmalar(screen tearing) oluşuyor. Güç tasarrufuna alınca intel çalışıyor. Gerektiğinde kullan diyince de 2. Bi Vga bilinmeyen monitör geliyor. Bu sefer panel manel sapıtıyor. Az kaldı ya 2 aya ders verecek hale gelcem ya da topyekün sileceğim her şeyi. Dertsiz başa dert aldık.

Sistemi bi açtım panel ve masaüstündeki simgeler olmayan monitörde görüntüleniyor. 10 dakika arkaplan fotoğrafını izledim sistem kendine gelmiyor diye 😂😂

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı