Felsefe kitabı önerileri

gdeniz123

Megapat
Yer
Bursa
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Herkese merhaba,
Ben lise 2. sınıftayım. Filozofların farklı konular hakkındaki düşüncelerini merak ediyorum. Ama sadece bilim felsefesi, din veya siyaset felsefesi değil genel olarak felsefenin tüm disiplininde yapılan çalışmaları önerirseniz benim için daha iyi olur. Yaşım biraz küçük kalabilir ama zorlarsam anlayabileceğimi düşünüyorum. Kendi sınırlarımı genişletmek istiyorum ve hep kendi düşüncelerimi oluşturduğum ve diğer insanların düşüncelerini bilmediğimden felsefi kitaplar okumayı düşünüyorum. Bana önerebileceğiniz kitabı bu kriterlere göre yazarsanız sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

Ben "Sofi'nin Dünyası" denen kitabı tavsiye etmiyorum. Okuduğum en kötü kitap, yazar kitabı nasıl okuması daha kolay hale getiririm diye düşünürken iyice saçma sapan bir kitap olmuş çıkmış. İçinde Nietzsche hakkında bir paragraf var sadece (Nietzsche'nin çoğu fikrini zırva bulsam da okuyucuya verilmesi gerekirdi. İyi ya da kötü felsefeyi epey etkilemiştir kendisi.). Bence "Gençler için Batı Felsefesi" denen bir kitap var, onu oku. Gerçi onda da Karl Popper'dan falan eser yok ama yine de hoş kitaptır. Luc Ferry denen adam tarafından yazılmış, katılmadığım çok nokta var ama yine de felsefe tarihi hakkında fikir sahibi olmak için enfes bir kitaptır.

Öncelikle bir filozofun felsefe kitabını okumak yerine felsefe tarihini anlatan kitaplar okumalısınız; böylece bir filozofun kitabını okurken daha iyi değerlendirme yapmış olursunuz. Tabii ki sözlük de bulundurmalısınız. Kitap tavsiyelerim şunlar, bir tanesini veya hepsini okuyabilirsiniz:
1. Felsefe Tarihi | Ahmet Cevizci = SAY Yayınları
2. Felsefe Tarihi (3 Cilt) | Kolektif (İsmail Yerguz) = İletişim Yayınları
3. Felsefenin Öyküsü | Bryan Magee = Dost Yayınları
4. İlkçağ Felsefesi: Felsefe Tarihi 1 | Ahmet Cevizci = SAY Yayınları
5. İlkçağ Felsefe Tarihi (5 Cilt) | Ahmet Arslan = İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları
6. Yunan Felsefe Tarihi (6 Cilt) | W. K. C. Guthrie = Kabalcı Yayınları
7. Antik Yunan’da Felsefe ve Çağımıza Etkileri | Yavuz Kılıç = DoğuBatı Yayınları
8. Antikçağ Felsefesi | Çiğdem Dürüşken = ALFA
9. Ortaçağda Felsefe | Etienne Gilson = Kabalcı
10. Gotik Mimarlık ve Skolastik Felsefe: Ortaçağda Sanat, Felsefe ve Din Arasındaki Benzerliklerin İncelenmesi | Erwin Panofsky = Kabalcı
11. 17. Yüzyıl Felsefesi: Felsefe Tarihi 4 | Ahmet Cevizci = SAY
12. Çin Felsefesi Tarihi | D. T. Suzuki (Ahmet Aydoğan) = SAY
13. Başka Diyarların Felsefeleri: Hint, Çin ve Tibet Düşünceleri | Roger-Pol Droit (İsmail Yerguz) = SAY
14. Hint Felsefesi Tarihi | Mysore Hiriyanna = İstanbul Bilgi Üniversitesi
15. İslam Felsefesi Tarihi (2 Cilt) | Henry Corbin = İletişim
16. İslam Felsefesi Üzerine | Ahmet Arslan = İstanbul Bilgi Üniversitesi
17. Ten ve Taş | Richard Sennet = Metis
18. Felsefeye Giriş: Hikmetin Yapıtaşları | Douglas J. Soccio = Kaknüs
19. Felsefeye Giriş | Takiyettin Mengüşoğlu = DoğuBatı (bulamazsanız Remzi Yayınları da basmış bu kitabı)
20. Felsefeye Giriş | Ahmet Arslan = Adres
21. Felsefeye Giriş | Ahmet Cevizci = Nobel
22. Felsefe Sözlüğü | Ahmet Cevizci = SAY
23. Siyaset Felsefesi Tarihi: Platon’dan Zizek’e | Kolektif = DoğuBatı
24. Siyaset Felsefesi Sözlüğü | Philippe Raynaud, Stephane Rials (İsmail Yerguz) = İletişim
25. İslam Felsefesi Sözlüğü | Mehmet Vural = Elis
26. Tasavvuf Terimleri Sözlüğü | Süleyman Uludağ = Kabalcı
27. Kamus-ı Felsefe: “Felsefe Sözlüğü” | Rıza Tevfik = DoğuBatı
28. Türkiye Felsefe Kaynakları Yayınları Kaynakçası | Kolektif = Türkiye Felsefe Kurumu

Bazı yerlerde kitap yazarının yanına parantez açmamın nedeni o kitabı çok iyi bir çevirmenin çevirdiğini göstermektir. Bunların hepsini veya bunlardan bir tanesini okuduktan sonra filozofların yazdığı kitapları okumak isterseniz, okumak istediğiniz kitabı iyi bir çevirmenin çevirdiğine dikkat edin. Aksi takdirde filozofun düşüncelerini değerlendiremeyebilirsiniz.
Sevgiler.

Çok teşekkür ederim. Aslında benim de istediğim belirli filozofların kitaplarını okumak değil de felsefeyi genel olarak incelemekti. Bu kitapların hepsini almaya çalışırım. Çoğunu zaten bulabilirsem ikinci el olarak alırım veyahutta kütüphaneden de edinirim. Yorumunuz için çok teşekkür ederim.

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı