Felsefe nedir?

DunkelKlang

Femtopat
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Felsefe, insanın dünyaya yalnızca bakmakla yetinmeyip o bakışın arkasındaki anlamı sorgulama ısrarıdır; alışılmış düşünme yollarını çözüp, kendi aklının karanlık odalarında yeni kapılar aralama çabasıdır. Ne salt bilgi toplama işidir ne de kesin cevaplar dizisi; bunun yerine, zihnin kendi sınırlarını fark edip onları esnetme girişimidir. Felsefe, soruyu bir amaç hâline getiren ve düşünceyi durağan değil, sürekli devinen bir esere dönüştüren içsel bir yürüyüş gibidir. Yol uzadıkça derinleşen, derinleştikçe insanı kendine daha çok yaklaştıran bir arayış.

Hocam bence felsefe yapanların hepsi boş yapıyor. Aynı şeyi evirip çevirip laf kalabalığı yapıp çok derin bir şeymiş gibi sunuyorlar.

İşte yok aslında gerçek bilgi akıldır yok deneyimdir yok duygulardır hepsi saçmalıktan başka bir şey değil.

@Kasım_0, Felsefeyi çıktığı zamana göre değerlendirmemiz gerekir. Felsefe zengin işiydi. Maslow'un ihtiyaçlar teorisinde, en yukarıda olanlar felsefe yapıyordu. Karnı aç olan adam, felsefe ile uğraşmaz. Önceliği karnını doyurmak olurdu.

@Kasım_0, felsefeyi çıktığı zamana göre değerlendirmemiz gerekir. Felsefe zengin işiydi. Maslow'un ihtiyaçlar teorisinde, en yukarıda olanlar felsefe yapıyordu. Karnı aç olan adam, felsefe ile uğraşmaz. Önceliği karnını doyurmak olurdu.

Bence zengin olan adamda bunlarla uğraşmaz adam zaten keyifli bir şekilde yaşıyor her istediği oluyor neden yaşadığı hayatı sorgulayıp da kafasını yorsun ki.

Çıktığı dönemine göre düşünmüyorsunuz halen. Çıktığı döneme göre düşünmek lazım.

Hocam bildiğim kadarıyla felsefe antik Yunan'da ortaya çıktı ve o zamanlar halkın refah seviyesi yüksek olduğu için felsefe ile rahatlıkla ilgilenebiliyorlardı.

Ben de diyorum ki bence insan kafasını boşa yormamalı.

Ha ama bu dediğim şey demek değil işte hiçbir şey ile ilgilenmesinler demiyorum.

Benim boş yapıyor dediklerim konuyu uzatıp uzatıp çevirenler aristo, kant, hegel örnek mesela bunlara.

Felsefe aslında senin düşüncelerinden ibaret. Merak ve Anlam arayışından ibaret tamamen. Çıktığı döneme göre konuşacaksak ise Tamamen bilinmezliğe çare bulmak için yapılıyordu veya dediğim Anlam arayışı için. Fakat fazla düşünmek insanı delirtir bu yüzden çoğu filozof kırıktı.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı