Felsefe okumaya nereden başlanmalı?

Thrian

Hectopat
15 yaşındayım ve felsefe konusunda giriş seviyesi de olsa kendimi geliştirmek istiyorum çünkü bana göre matematik ve felsefe en çok işime yarayacak bilim dalları. Onun için felsefeye ufaktan başlamak istiyorum. Sadece kitap olmak zorunda değil. Ne önerirsiniz?

Sokrates'in Savunması giriş için gayet iyi bir kitap, ordan başlayıp istersen kronolojiye göre ilerlersin. Ya da direkt Descartes-Kant'a atlayıp ordan yardırabilirsin. Portal isimli Youtube kanalını öneririm, ordaki videolar da işini görür.

Dönemsel isteklerime göre gitmiştim ben, bundan ayrı olarak öyle tek okuyuşta anlayacağın kitaplar olmuyorlar zaten. Kişisel başlangıcım Cioran ile olmuştu. Çok yüzeysel olarak ''Hayat da boş be abi'' kafası olunca sempatik gelmişti sadece. Sonra Schopenhauer, Kierkegaard, Nietzsche falan derken ilerledim bir şekilde.

Dostum kitapçıya gir ve felsefe bölümüne göz at. Sen kitabı değil kitap seni seçsin. Orada senin gözüne takılan ve içten içe almanı istediğin kitap olacak. İşte ondan başlamalısın. Kitap ağır olabilir diye düşünebilirsin. Eğer kitap ağırsa içinde geçen terimleri araştırman gerekecek bu sana çok büyük bir artı sağlar hem mental açıdan hem de diğer kitapları okurken terimleri bilmiş olursun. Kendini bir yola sokmaya çalışma sadece başla ve akışına bırak eğer istekliysen felsefenin ve düşünmenin seni yarı yolda bırakacağını düşünmüyorum.

Önce felsefeye giriş videoları izle. Felsefi düşüncenin ne olduğunu, nasıl olduğunu öğren. Sonra ilgini çekecek bir felsefi akım belirle. O akımın filozoflarını araştır ve kitaplarını okumaya başla, anla.

Mesela ben, Ahlâk Felsefesi'ni benimsedim. Araştırmaya başladım. Sonra diğer akımlara da göz gezdirmeye başladım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…