Felsefeye Başlangıç İçin Kitap Önerisi

Game Gamer tr

Hectopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Felsefeyle ilgilenmeye başladım şu son zamanlarda, felsefe hakkında biraz bilgim var fakat hiç felsefi kitap okumadım önerilerinizi bekliyorum...

Birçoğumuz lisede "Sofie'nin Dünyası " ile başlamışızdır muhtemelen.
Nietzsche okunacak illa ki. Böyle Buyurdu Zerdüşt uygun olabilir başlangıç için.
Kurgusal olarak Küçük Prens de ufuk açıcıdır ve sorgulamaya yol gösteren bir öyküdür.
Bunun haricinde Türk yazarlarımızdan Cemil Meriç (jurnalleri), Ali Fuat Başgil, Nurullah Ataç (denemeleri) mutlaka okunması gereken yazarlar.
Sizi biraz daha kendine çekecek bir şeyler arıyorsanız yakın tarihten Hakan Günday'ı öneririm. Karanlık şeyler yazar.
Oğuz Atay ve Mehmet Rauf'un Eylül romanı da faydalıdır.
Ütopyalar, distopyalar söz konusu ise meşhur 1984'ün ve "Hayvan Çiftliği"nin yazarı George Orwell, Thomas More, Anthony Burgess (Otomatik Portakal).
Ayrıca Homo Deus önerebilirim. Başlangıç için ne kadar iyi bilemem, başlangıçta kurgusal şeyler okumak daha etkili kılabilir çünkü ama bir bakabilirsiniz.
Ahmet Hamdi Tanpınar da felsefi altyapısı olan romanlar yazar. Özellikle zaman mekan konusu üzerine çok kafa yormuş, ömrünü bu düşüncelere adamış biridir. Saatleri Ayarlama Enstitüsü özellikle en belirgin örneği bu merakının.
Bonus olarak sinemada da Bergman, Tarkovsky, Stanley Kubrick, Zeki Demirkubuz ve NBC, Lars von Trier mutlaka izlenmeli.

Böyle Buyurdu Zerdüşt filozofun yazmış olduğu bir kitap olduğu için ağır kaçmaz mı?

Sindirilmesi zor bir kitap ve ağır ağır okumak gerekli fakat eşiği aşması için en azından ilk otuz arasında okunabilir bence. İlerleyen süreçte diğer kitaplarını okurken daha rahat edebilirsiniz böyle yaparak. Şu da var bazı kısımları tekrar tekrar okumak gerekiyor özellikle ilk yirmi sayfasında afallıyor okur girer girmez. İlerledikçe rahatlıyor biraz daha elbette. Ama okuma sırasında ilk ona, yirmiye koymamak bir yöntem olabilir. Roman ve öyküler ile biraz açıldıktan sonra geçebilirsiniz. Siz bilirsiniz sırasını. Fakat tavsiyem Türk yazarları atlamamanız.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı