Estağfurullah, yanlış anlaşılacak bir şey sormadınız. Siz öyle sorunca üzerine biraz daha düşündüm ve aklıma metafizik meselesini nasıl çalışmaya başladığım geldi: Dost Kitabevi'nin aynı zamanda yayınevi de vardır, cep boy kitaplar basarlar, onlardan biriyle başlamıştım ve bire bir olmasa da Sofie'nin dünyası tadında, biraz hikayeleştirerek anlatıyordu yazar. Ama ben onu okuduğumda zaten derslerden dolayı düşünürlerin pek çoğuna aşinaydım ve o hikayeleştirmede kullanılan kavramları nereden türettiklerini anlayabiliyordum. Şu hâlde, alt yapının böyle bir çıkarsamada çok faydası olduğunu söyleyebiliriz, zira diğer kavramlarla nasıl bir ilişki kurulduğunu doğrudan düşünürün kendisinden öğrenmek gerekiyor, ondan sonra diğerlerine sıçrayabiliyoruz (hikayeyle). Sofie'nin dünyası'nda da -bence- önemli sorunlardan biri, çok fazla düşünürü kat etmeye çalışıyor ancak bir kitabın fiziksel sınırları malumunuz ve onun ötesine geçmek gerekiyor ki temel iyi otursun. Bu sebeplerle ben her daim birincil kaynağa gidip düşünürün sözlerine kulak kesilmenin ve "e tamam da bunu neden anlattın birader?" diye sorup orada araştırmanın daha faydalı olduğunu düşünüyorum, bu söyleşiyi ikincil kaynaklarda, hikayeleştirmelerde bulmak pek mümkün olmayabilir, zira yazar anlatılanlar arasında ister istemez seçmece yapmak zorundadır.