Felsefe'ye giriş için kitap ve kaynak önerisi

Makaleler
2
Daha fazla  
Son günlerde Felsefeye, Platon'a, Sokrates'e, Aristoteles'e, "Neden varız?" gibi kavramlara ve kişilere ilgi duymaya başladım. Anlayacağınız Felsefeye ilgi duymaya başladım. Bu çok büyük bir alan ve nereden başlayacağını kestirmek kadar mevcut kaynakların hangileri güvenilir ya da güvenilir değil anlamak çok zor. Sizce hangi kaynaklar başlangıç için daha uygun?

Doğrudan tüm felsefe alanlarıyla ilgilenmedim, sadece siyaset felsefesi okuması yaptım (Sokrates'ten modern zamanlara kadar) ve geçen 13 yılda şunu anladım: Sadece felsefeye değil, hiçbir alana direkt kitapla başlamamak gerek. Her daim bir şeyi merak ettiğinden ya da bir şeyin eksikliğini hissettiğinden dolayı arayıp bulmak gerek, yoksa işin içinden çıkamazsın. Mesela Aristoteles'in siyasal analizleri de vardır, şiir sanatı üzerine incelemeleri de ama bir yandan da fizik üzerine çalışma yapmıştır, beri yandan canlıların kategorilere ayrılması ve metafizik alanlarında da düşünmüştür. Bu gibi nedenlerden dolayı düşünürleri bir araya getiren kitapları kat ederek her alana dair okuma yapmak yerine, belirli konular üzerinden okuma yapmak çok faydalı olacaktır (kavramları merkeze alarak düşünmelisin). Bir başka mesele, "güvenilirlik". Bu sorunu aşmanın imkânı yok. Bunu ancak sen, yaptığın okumalardan hareketle yapabilir veya düşünürlerin birbirlerine itirazlarını okuyarak elde edebilirsin.

Bu uyarılardan sonra direkt olarak sorunu şöyle cevaplayayım: Felsefenin kimilerine göre 7, kimilerine göre 12 dalı vardır. Bu dallar arasındaki ayrımı kavramak için kabaca başlangıç okumaları yaptıktan sonra kafandaki sorunun (Mesela 'Neden varız?' gibi) hangi alana dahil olabileceğine karar verip o soru üzerinde düşünen yazarları bulmaya çalış. Bu arada, her konu birden çok felsefe alanı içinde farklı şekillerde cevaplanabilir, bu nedenle araştırmanı titizlikle yapman gerekir (Örneğin, "delilik" hem bir siyasal iktidar konusu içinde (Foucault) hem rasyonel düşünce (bilgi felsefesi) hem de zihin felsefesi alanında tekrar tekrar ele alınmış olabilir/alınabilir.)

Son bir ek olarak şunu söyleyeyim, Sophie'nin Dünyası'nı okuma. O bir "tüm felsefeleri kat etme" kitabıdır, alandaki düşünürleri ve temel akımları bilmiyorsan hiçbir anlam ifade etmez ve düşünürler herhangi bir cümleyi o kağıda yazmış, sana aktarmışsa onun muhakkak bir önemi vardır, hiçbir cümleyi sırf güzel görünsün diye sarf etmezler. Birkaç sene evvel, böyle düşünen birine denk gelmiştim de o nedenle artık herkesi uyarma ihtiyacı hissediyorum :).

Son düzenleme:
Son bir ek olarak şunu söyleyeyim, Sophie'nin dünyası'nı okuma. O bir "tüm felsefeleri kat etme" kitabıdır, alandaki düşünürleri ve temel akımları bilmiyorsan hiçbir anlam ifade etmez.

Konu sahibi durumunu belirtmemiş ama temel akımları bilmiyorsa Sofie'nin dünyası ile temel bilgi oturtamaz mı? Kitabı okuduğum için merak ettiğim için soruyorum yanlış anlaşılma olmasın.

Konu sahibi durumunu belirtmemiş ama temel akımları bilmiyorsa Sofie'nin dünyası ile temel bilgi oturtamaz mı? Kitabı okuduğum için merak ettiğim için soruyorum yanlış anlaşılma olmasın.
Estağfurullah, yanlış anlaşılacak bir şey sormadınız. Siz öyle sorunca üzerine biraz daha düşündüm ve aklıma metafizik meselesini nasıl çalışmaya başladığım geldi: Dost Kitabevi'nin aynı zamanda yayınevi de vardır, cep boy kitaplar basarlar, onlardan biriyle başlamıştım ve bire bir olmasa da Sofie'nin Dünyası tadında, biraz hikayeleştirerek anlatıyordu yazar. Ama ben onu okuduğumda zaten derslerden dolayı düşünürlerin pek çoğuna aşinaydım ve o hikayeleştirmede kullanılan kavramları nereden türettiklerini anlayabiliyordum. Şu hâlde, alt yapının böyle bir çıkarsamada çok faydası olduğunu söyleyebiliriz, zira diğer kavramlarla nasıl bir ilişki kurulduğunu doğrudan düşünürün kendisinden öğrenmek gerekiyor, ondan sonra diğerlerine sıçrayabiliyoruz (hikayeyle). Sofie'nin Dünyası'nda da -bence- önemli sorunlardan biri, çok fazla düşünürü kat etmeye çalışıyor ancak bir kitabın fiziksel sınırları malumunuz ve onun ötesine geçmek gerekiyor ki temel iyi otursun. Bu sebeplerle ben her daim birincil kaynağa gidip düşünürün sözlerine kulak kesilmenin ve "E tamam da bunu neden anlattın birader?" diye sorup orada araştırmanın daha faydalı olduğunu düşünüyorum, bu söyleşiyi ikincil kaynaklarda, hikayeleştirmelerde bulmak pek mümkün olmayabilir, zira yazar anlatılanlar arasında ister istemez seçmece yapmak zorundadır.

Estağfurullah, yanlış anlaşılacak bir şey sormadınız. Siz öyle sorunca üzerine biraz daha düşündüm ve aklıma metafizik meselesini nasıl çalışmaya başladığım geldi: Dost Kitabevi'nin aynı zamanda yayınevi de vardır, cep boy kitaplar basarlar, onlardan biriyle başlamıştım ve bire bir olmasa da Sofie'nin dünyası tadında, biraz hikayeleştirerek anlatıyordu yazar. Ama ben onu okuduğumda zaten derslerden dolayı düşünürlerin pek çoğuna aşinaydım ve o hikayeleştirmede kullanılan kavramları nereden türettiklerini anlayabiliyordum. Şu hâlde, alt yapının böyle bir çıkarsamada çok faydası olduğunu söyleyebiliriz, zira diğer kavramlarla nasıl bir ilişki kurulduğunu doğrudan düşünürün kendisinden öğrenmek gerekiyor, ondan sonra diğerlerine sıçrayabiliyoruz (hikayeyle). Sofie'nin dünyası'nda da -bence- önemli sorunlardan biri, çok fazla düşünürü kat etmeye çalışıyor ancak bir kitabın fiziksel sınırları malumunuz ve onun ötesine geçmek gerekiyor ki temel iyi otursun. Bu sebeplerle ben her daim birincil kaynağa gidip düşünürün sözlerine kulak kesilmenin ve "e tamam da bunu neden anlattın birader?" diye sorup orada araştırmanın daha faydalı olduğunu düşünüyorum, bu söyleşiyi ikincil kaynaklarda, hikayeleştirmelerde bulmak pek mümkün olmayabilir, zira yazar anlatılanlar arasında ister istemez seçmece yapmak zorundadır.

Kitabı mesajda ben önerdim ve biraz okudum. Kitaptan kitaba atladığım için yarım kaldı ve sorduğum soru yanlış anlaşılmaya neden olabilir? Kitabı tavsiye verip hemen karşı düşünceyi yok etmek için cevap verme fikri oluşmaması için. Bu mesajı okuduktan sonra felsefe dersi din felsefesi biz annemiz ve babamız dünyaya getirdi anne babamız bir üst diye döngüye girerken en son Allah'ı kim yarattı dersinin anı aklıma geldi. Felsefe çok güzel bir bilim seni meşgul ediyor ve ilgili kişi çoksa bayağı ortamı sarıyor.

Kitabı mesajda ben önerdim ve biraz okudum. Kitaptan kitaba atladığım için yarım kaldı ve sorduğum soru yanlış anlaşılmaya neden olabilir. Kitabı tavsiye verip hemen karşı düşünceyi yok etmek için cevap verme fikri oluşmaması için.
Olsun canım, biraz da çatışalım ne olacak; hayat düşe kalka, sürtüşe sürtüşe ilerleyecek tabii :) Yüz çiçek açsın, bin fikir çarpışsın, Technopat kalkınsın 🌠

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı