FFmpeg nedir?
Kendi sitesinden alıntılayalım;FFmpeg, insanların ve makinelerin yarattığı hemen hemen her şeyi decode, encode, transcode, mux, demux, stream, filter ve play edebilen lider multimedya çerçevesidir. Son teknolojiye kadar en belirsiz eski formatları destekler. Bazı standartlar komitesi, topluluk veya bir şirket tarafından tasarlanmış olsalar bile. Aynı zamanda oldukça taşınabilir: Ffmpeg, çok çeşitli yapı ortamları, makine mimarileri ve konfigürasyonları altında Linux, macOS X, Microsoft Windows, BSD'ler, solaris vb. üzerinde test altyapımız Fate'i derler, çalıştırır ve geçer.
Ben bu yazımda sadece terminal üzerinden ffmpeg aracı ile medya dosyalarını dönüştürmeyi ele alacağım. FFmpeg'in birçok fonksiyona sahip başka araçları da var, bunları Kaynaklar'da verdiğim bağlantıdan inceleyebilirsiniz.
FFmpeg'i kurmak
Debian/Ubuntu:
Kod:
sudo apt install ffmpeg
Fedora:
Kod:
sudo rpm --install ffmpeg
Git:
Kod:
git clone git.ffmpeg.org Git - ffmpeg.git/summary ffmpeg
FFmpeg ile Dosya Dönüştürmek
Dönüştürme:
Kod:
ffmpeg -i giren_dosya.mp4 cikan_dosya.avi
Bunun gibi istediğiniz medya uzantısını kullanarak medya formatlarını birbirine çevirebilirsiniz.
Videonun Kare Hızını Ayarlamak
Kare hızı ayarlama:
Kod:
ffmpeg -i giren_dosya.avi -r 30 cikan_dosya.avi
Koddaki
-r
seçeneğini kullanarak -r [kare hızı]
şeklinde istediğiniz kare hızına dönüştürebilirsiniz.Videonun Çözünürlüğünü Ayarlamak
Çözünürlük ayarlama:
Kod:
ffmpeg -i input.mkv -c:a copy -s 1280x720 output.mkv
Koddaki
-s
seçeneği ile -s [çözünürlük]
şeklinde istediğiniz çözünürlüğe dönüştürebilirsiniz.GUI Versiyonu
Bunun için GUI alternatifi olarak Handbrake kullanabilirsiniz.Ubuntu Handbrake:
Kod:
sudo apt install handbrake-gtk
Detaylı Okuma
Daha detaylı olarak Ffmpeg'i incelemek için vereceğim dokümantasyon bağlantısına ulaşarak Ffmpeg'in sayısız özelliğini keşfedip deneyebilirsiniz. Ben çok detaylı olarak inceleyemedim çünkü gerçekten bu aracın kalan kısımları aşırı detay içeriyor, okuduğunuz için teşekkürler.Kaynaklar
ffmpeg Documentation (dokümantasyon)
Son düzenleyen: Moderatör: