Rehber Ffmpeg ile komut satırı üzerinden medya dosyalarını dönüştürmek ve daha fazlası

FFmpeg nedir?​

Kendi sitesinden alıntılayalım;

Ben bu yazımda sadece terminal üzerinden ffmpeg aracı ile medya dosyalarını dönüştürmeyi ele alacağım. FFmpeg'in birçok fonksiyona sahip başka araçları da var, bunları Kaynaklar'da verdiğim bağlantıdan inceleyebilirsiniz.

FFmpeg'i kurmak​

Debian/Ubuntu:
Kod:
sudo apt install ffmpeg

Fedora:
Kod:
sudo rpm --install ffmpeg

Git:
Kod:
git clone git.ffmpeg.org Git - ffmpeg.git/summary ffmpeg

FFmpeg ile Dosya Dönüştürmek​

Dönüştürme:
Kod:
ffmpeg -i giren_dosya.mp4 cikan_dosya.avi

Bunun gibi istediğiniz medya uzantısını kullanarak medya formatlarını birbirine çevirebilirsiniz.

Videonun Kare Hızını Ayarlamak​

Kare hızı ayarlama:
Kod:
ffmpeg -i giren_dosya.avi -r 30 cikan_dosya.avi

Koddaki -r seçeneğini kullanarak -r [kare hızı] şeklinde istediğiniz kare hızına dönüştürebilirsiniz.

Videonun Çözünürlüğünü Ayarlamak​

Çözünürlük ayarlama:
Kod:
ffmpeg -i input.mkv -c:a copy -s 1280x720 output.mkv

Koddaki -s seçeneği ile -s [çözünürlük] şeklinde istediğiniz çözünürlüğe dönüştürebilirsiniz.

GUI Versiyonu​

Bunun için GUI alternatifi olarak Handbrake kullanabilirsiniz.
Ubuntu Handbrake:
Kod:
sudo apt install handbrake-gtk

Detaylı Okuma​

Daha detaylı olarak Ffmpeg'i incelemek için vereceğim dokümantasyon bağlantısına ulaşarak Ffmpeg'in sayısız özelliğini keşfedip deneyebilirsiniz. Ben çok detaylı olarak inceleyemedim çünkü gerçekten bu aracın kalan kısımları aşırı detay içeriyor, okuduğunuz için teşekkürler.

Kaynaklar​

ffmpeg Documentation (dokümantasyon)

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam, bugün yardıra yardıra araştırma mı yapıyorsunuz?

Elinize sağlık, güzel anlatım.
Rehberleri stokluyorum genelde. Geceye doğru bir tane sabah da bir tane hazırlayıp ikisini de öğle saatlerinde yayınlıyorum. Gece konu açınca hiç bilmediğim bir saatte açılıp kayboluyor ve konu ilk açıldığında 1 saatlik düzenleme hakkım da puf oluyor.
Bu sisteme geçince daha üretken olduğumu fark ettim, bir süre böyle devam , teşekkürler yorumunuz için.

Kullandığım ffmpeg scriptleri:

Bulunduğunuz klasördeki videoları mp3'e dönüştür ve mp3 kalsörü içine kaydeder.
Bash:
#!/bin/bash
mkdir mp3
for i in *.mp4; do ffmpeg -n -i "$i" -q:a 0 -map a "mp3/${i%.*}.mp3"; done
for i in *.mkv; do ffmpeg -n -i "$i" -q:a 0 -map a "mp3/${i%.*}.mp3"; done
for i in *.webm; do ffmpeg -n -i "$i" -q:a 0 -map a "mp3/${i%.*}.mp3"; done

Bulundunuz klasördeki mp3'lerin albüm isimlerini başlıkları ile aynı yapar.
Bunu LineageOS müzik oynatıcısı albüme göre küçük resim koyduğu için kullanıyorum.
"${n: :-16}" kısmını youtube-dl ile indirdiğim için ID'yi de yok ediyor. ID'yi yok etmek istemiyorsanız "${n: :-4}" kullanın.
Bash:
#!/bin/bash
for n in *.mp3
do
  ffmpeg -n -i "$n" -metadata album="${n: :-16}"  -c:a copy new/"$n"
  cp *.srt new/
done

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…