Fiber altyapı türü nedir?

meraklinet

Femtopat
Daha fazla  
Merhaba, benim bulunduğum adrese bugün fiber altyapı geldi. Fiber altyapı hakkında pek bir bilgim yok. İnternet sağlayıcı şirketlerin web sitelerinde bulunan altyapı sorgulama bölümünde böyle bir tablo ile karşılaştım bu tablo ne anlama geliyor? Fiber kablo evime kadar mı geliyor yoksa mahalleye kadar mı? Açıklar mısınız?

Capture.PNG

Dosya Ekleri

• Capture2.PNG
    Capture2.PNG
    71,9 KB · Görüntüleme: 48
Binada buna benzer bir kutu var.
Bizim binada bu kutunun aynısından var bina dış cephesinde. Yakından fotoğrafını çekmeyi de düşünüyorum. Eğer kutunuz buysa bu fiber değil ki. Ben ADSL alıyorum o ankastreden.

Fiber altyapı, kablonun içinden ışık geçirmek suretiyle veri ileten bir altyapı türüdür. 2 tür fiber vardır: FTTB ve FTTH. FTTB dediğimiz sistemde fiber kablo binanıza kadar gelir. Binada uygun bir yerde (bu uygun yer genelde bodrum kat veya elektrik odası gibi bir yer olur) MDU denilen cihazda sonlanır. O cihazdan dairelere CAT kablosu dağıtılır. CAT kablosunu bilirsiniz, modemden bilgisayara bağladığımız kablo. 5/5e/6/7... gibi türleri vardır.

Şimdi gelelim FTTH sisteme. Bu sistemde fiber kablo yine binada uygun bir yere çekilir. O uygun yere az önce yukarıda linkini bıraktığım genelde siyah renkli olan kutu yerleştirilir ve sokaktan gelen fiber kablo o kutuda sonlandırılır. Kutudan dairelere OBK (daire içi kıl fiber optik kablo) dediğimiz, genelde sarı renkte olan, çok ince ve hassas bir kablo dağıtılır. Sonra dairede o ince kablonun ucuna uygun bir konnektör takılır ve kablo, ONT cihazı dediğimiz ufak bir cihaza bağlanır. O cihaza ayrıca CAT kablosu bağlanır ve CAT kablosunun diğer ucu fiber destekli modemin WAN girişine takılır. Böylelikle fiber altyapıda hizmet alınmış olur. Bu konnektör bağlantısını daha iyi anlayabilmek için şu videoya bakabilirsiniz:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Şimdi o fotoğraftaki kutu ankastre kutusu. Yani sabit telefon kutusu. Bu kutudan ADSL veya VDSL hizmeti alınır, fiber hizmeti alınmaz. Müşteri hizmetleri her şeye fiber dediği için kafanızın karışması normaldir. Şu an sizin altyapınız VDSL. İlk fotoğrafta da görüldüğü üzere VDSL üzerinden 100 Mbps gibi bir hız alabilirsiniz ki bu VDSL için çok iyi bir hız. Demek ki saha dolabı binanıza çok yakın bir yerde. Zaten ilk görseldeki tabloda santral mesafesinin 4 metre olduğu belirtilmiş.

Açık bir şekilde anlatmaya çalıştım, umarım faydalı olmuşumdur. Daha da açıklayıcı bir şeyler okumak isterseniz burada çok daha uzun anlatılmış, bakabilirsiniz: Rehber - İnternetiniz Fiber Olmayabilir! - Hangi İnterneti Kullanıyorum?

Video izlemek isterseniz Youtube'da "Bilgisayar Mühendisliği" isimli kanalın ve "Güven keleş" isimli kanalın videolarını izleyebilirsiniz.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı