Fiber internette VDSL'den daha yüksek ping değeri

Zaten ekipte hat değerlerini görünce şaşırdı. SC/UPC'de hat değerim -15DB download, +1 upload çıktı. SC/APC'de -17-18DB'ye çıktı. Nokia'da herkes bufferbloat şikayeti var diyorlar da QoS Cake ile çözülebilen bir sorun. Bufferbloat testimde pingim de hiç artmıyor.
Düşük paketlerde bufferbloat olabiliyor fakat yüksek paketlerde sıkıntı yok. Huawei olt'ye bağlı olanlarda hız yukardan başlayıp düştüğü için bufferbloat olmuyor ama Nokia olt'de direkt 0-112 mbps geliyor bufferbloat oluyor(du) şimdi yüksek mbps çıktığı için sorun olmaz. Her zaman söylerim Nokia'nin donanımı çok iyi, kullandığı lazerler bile a class. Huawei mesela lazer b class. Eğer nokia'ya zamanında tanimalama hatası yapmasalardi çok iyi olurdu o yüzden kötü şöhreti var. Güle güle kullan bu arada.

Düşük paketlerde bufferbloat olabiliyor fakat yüksek paketlerde sıkıntı yok. Huawei olt'ye bağlı olanlarda hız yukardan başlayıp düştüğü için bufferbloat olmuyor ama Nokia olt'de direkt 0-112 mbps geliyor bufferbloat oluyor(du) şimdi yüksek mbps çıktığı için sorun olmaz. Her zaman söylerim Nokia'nin donanımı çok iyi, kullandığı lazerler bile a class. Huawei mesela lazer b class. Eğer nokia'ya zamanında tanimalama hatası yapmasalardi çok iyi olurdu o yüzden kötü şöhreti var. Güle güle kullan bu arada.
Teşekkür ederim aynı şekilde sende güle güle kullan dostum. Nokia'dan galiba tek memnun olan benim :D. 100mbps'ini de kullandım onda da bufferbloat sorunu çekmiyordum aynı routerım vardı ve Merlin kuruluydu yine. 1GBPS'e geçince Vestel'in kıydırık 100mbps portlu router'ını verdi TT ama 100mbps iken 1GBPS destekli ZTE vermişlerdi. 1GBPS'in taahhütünü yapmışım bana altyapın desteklemiyor dediler. Adamların gözü önünde Asus router'ıma taktım hani dedim altyapı desteklemiyordu, PPPoE değişmedi tabii :D. TT'de biraz router seçimini doğru yapmalı. İyi firma kaliteli firma ama bu tür hatalarından dolayı insanlarda soğuyor TT'den doğal olarak. Network bilgisi pek olmayanları üzüyor TT ne yazık ki.

Teşekkür ederim aynı şekilde sende güle güle kullan dostum. Nokia'dan galiba tek memnun olan benim :D. 100mbps'ini de kullandım onda da bufferbloat sorunu çekmiyordum aynı routerım vardı ve Merlin kuruluydu yine. 1GBPS'e geçince Vestel'in kıydırık 100mbps portlu router'ını verdi TT ama 100mbps iken 1GBPS destekli ZTE vermişlerdi. 1GBPS'in taahhütünü yapmışım bana altyapın desteklemiyor dediler. Adamların gözü önünde Asus router'ıma taktım hani dedim altyapı desteklemiyordu, PPPoE değişmedi tabii :D. TT'de biraz router seçimini doğru yapmalı. İyi firma kaliteli firma ama bu tür hatalarından dolayı insanlarda soğuyor TT'den doğal olarak. Network bilgisi pek olmayanları üzüyor TT ne yazık ki.
Aynen katılıyorum. Vestel Türk telekomun zaten çöpe atması gerekirken kullanıcılara verdiği iğrenç bir router tabiri caiz ise.. 1gbps interneti olan kişiler var ise, burayı da okurlar zaten, kesinlikle asus almalılar. T.t'nin getirdiği router 1gbps pakette kullanılmaz. Hem yazılımı t.t hemde herşey kısıtlı. Keenetic 2.tercih olur benim gözümde. Asus router ftth altyapıda kullandığım en iyisi. Sen ben olabilirsin ya başka bir hayatta ikinci kişiliğim :D

Aynen katılıyorum. Vestel Türk telekomun zaten çöpe atması gerekirken kullanıcılara verdiği iğrenç bir router tabiri caiz ise.. 1gbps interneti olan kişiler var ise, burayı da okurlar zaten, kesinlikle asus almalılar. T.t'nin getirdiği router 1gbps pakette kullanılmaz. Hem yazılımı t.t hemde herşey kısıtlı. Keenetic 2.tercih olur benim gözümde. Asus router ftth altyapıda kullandığım en iyisi. Sen ben olabilirsin ya başka bir hayatta ikinci kişiliğim :D
Dediklerine bende imzamı atıyorum dostum. Bir de simetrik upload verseler tadından yenmez. ADSL kafasından çıkamadı TT yıllardır. Konu sahibi dostumuzda umarım okur. Vodafone'dan çıkıp başka sağlayıcıya geçer kendisi taahhütü yoksa. Türk Telekom'u bir taraftan gömsekte bir taraftan övsekte oyun konusunda TT'nin hakkını yiyemem kesinlikle. Ping konusunda adamlar cidden stabil ve kaliteli hizmet sunuyor GPON (FTTH) altyapısında. VDSL ve ADSL'de Türk Telekom'u ben önermem şahsen fiyatlarından ötürü.

Evet türk Telekom adsl VDSL tarafta fiyatları uygun değil, alternatif firmalardan hizmet almak daha mantıklı. Konu sahibi arkadaşımiza tekrar onerdigimiz gibi; vodafone altyapısını iptal edip, türk telekom veya türk Telekom altyapisini kullanan alternatif bir firmaya gecebilir. Riot sunucuları t.t altyapısında dolayısıyla hem genel ping hemde çıkış pingleri düzelecek. Sana da teşekkür ederim @Timucin_34 , güzel sohbet oldu.

Evet türk Telekom adsl VDSL tarafta fiyatları uygun değil, alternatif firmalardan hizmet almak daha mantıklı. Konu sahibi arkadaşımiza tekrar onerdigimiz gibi; vodafone altyapısını iptal edip, türk telekom veya türk Telekom altyapisini kullanan alternatif bir firmaya gecebilir. Riot sunucuları t.t altyapısında dolayısıyla hem genel ping hemde çıkış pingleri düzelecek. Sana da teşekkür ederim Timuçin, güzel sohbet oldu.
Asıl ben sana teşekkür ederim dostum. Riot'un oyunlarını oynayan varsa benim de önerim Türk Telekom'u birinci önceliği olmasıdır. Ben LoL'ü 3. sezondan beridir oynuyorum Elmas 4 olarak bıraktım. LoL'de ping takıntısı olan birisiydim ben özellikle ve en düşük pingi alabilmek için elimden geleni yaptım başardım da. Ping konusundan başladı network bilgisine kadar gitti benim serüven. 1ms alabilmekte pek kolay değil GPON altyapıdan. VDSL gibi paylaşımsız değil. Türk Telekom'dan hizmet almamın diğer sebebim de dinamik IP'de CGNat'da olmamam ve TT'nin hizmet verdiği bir çok il/ilçede CGNat yok. Türk Telekom'da Asus routerımda yazan WAN IP adresim ile speedtest.net'de yazan IP adresimle direkt uyuşuyor. ONT cihazımın 4 portlu olma avantajını kullanarak ikinci hat olarak denemelik hizmet aldım alternatif ISS'lerden bir çoğunda CGNat arkasına düştüğümü fark ettim. Aslında Türk Telekom dışında alternatif sağlayıcıları da denemek lazım hangisinde CGNat arkasına düşmüyor kullanıcı. Bölge bölge değişiyor çünkü bu. CGNat'da ping değerini çok etkileyen bir faktör ama bir çok kişi tarafından ya atlanıyor ya da bilgi sahibi değiller. Özellikle TürkNet'de IPv4'de CGNat var. Bursa'da yaşayan arkadaşım TT altyapısından Turknet'den hizmet alıyor o da CGNat'da. Yakın oturduğum Avcılar/Cihangir mahallesinde Gigafiber var, arkadaşımın evindeydim onda da CGNat olduğunu keşfettim. CGnat'dan kurtulmak için statik IP satın almak gerekiyor da faturana 100 küsür TL yansıtıyorlar. Yine Türk Telekom'la aynı hesaba geliyor gibi oluyor.

Forumda hem yardımcı olmak hem fikirlerimizi hem şikayetlerimizi hem de önerilerimizi tek çatı altında tartışabilmek ve konuşabilmek önemlidir.

Asıl ben sana teşekkür ederim dostum. Riot'un oyunlarını oynayan varsa benim de önerim Türk Telekom'u birinci önceliği olmasıdır. Ben LoL'ü 3. sezondan beridir oynuyorum Elmas 4 olarak bıraktım. LoL'de ping takıntısı olan birisiydim ben özellikle ve en düşük pingi alabilmek için elimden geleni yaptım başardım da. Ping konusundan başladı network bilgisine kadar gitti benim serüven. 1ms alabilmekte pek kolay değil GPON altyapıdan. VDSL gibi paylaşımsız değil. Türk Telekom'dan hizmet almamın diğer sebebim de dinamik IP'de CGNat'da olmamam ve TT'nin hizmet verdiği bir çok il/ilçede CGNat yok. Türk Telekom'da Asus routerımda yazan WAN IP adresim ile speedtest.net'de yazan IP adresimle direkt uyuşuyor. ONT cihazımın 4 portlu olma avantajını kullanarak ikinci hat olarak denemelik hizmet aldım alternatif ISS'lerden bir çoğunda CGNat arkasına düştüğümü fark ettim. Aslında Türk Telekom dışında alternatif sağlayıcıları da denemek lazım hangisinde CGNat arkasına düşmüyor kullanıcı. Bölge bölge değişiyor çünkü bu. CGNat'da ping değerini çok etkileyen bir faktör ama bir çok kişi tarafından ya atlanıyor ya da bilgi sahibi değiller. Özellikle TürkNet'de IPv4'de CGNat var. Bursa'da yaşayan arkadaşım TT altyapısından Turknet'den hizmet alıyor o da CGNat'da. Yakın oturduğum Avcılar/Cihangir mahallesinde Gigafiber var, arkadaşımın evindeydim onda da CGNat olduğunu keşfettim. CGnat'dan kurtulmak için statik IP satın almak gerekiyor da faturana 100 küsür TL yansıtıyorlar. Yine Türk Telekom'la aynı hesaba geliyor gibi oluyor.

Forumda hem yardımcı olmak hem fikirlerimizi hem şikayetlerimizi hem de önerilerimizi tek çatı altında tartışabilmek ve konuşabilmek önemlidir.
Kaşe/imza.

Sağ olun verdiğiniz bilgiler için ama 1 senelik taahhüt ü imzaladım Vodafone da çünkü TurkNet 56Mbps verirken Vodafone 1000MBPS veriyordu. Şimdi ekipler geldi baktı falan en düşüğe nasıl çekebiliriz diye pingi modem güncellemesi uç sonlanmasını tekrar falan yaptılar kabloyu kısalttılar birkaç modem ayarı yaptılar şu anda 17-18ms Speedtest'de Valorant ve LoL'de ise 26-27ms alıyorum rahatsız edecek kadar fazla bir ping değil ama insanın moralini bozuyor. Nasıl bu pingi en aza indirebiliirm hani 20 falan olsa yeter modemi değiştirsem kablo değiştirsem falan değişmez mi bir şeyler ya da dediklerinizden falan uygulasam?

Sağ olun verdiğiniz bilgiler için ama 1 senelik taahhüt ü imzaladım Vodafone da çünkü TurkNet 56Mbps verirken Vodafone 1000MBPS veriyordu. Şimdi ekipler geldi baktı falan en düşüğe nasıl çekebiliriz diye pingi modem güncellemesi uç sonlanmasını tekrar falan yaptılar kabloyu kısalttılar birkaç modem ayarı yaptılar şu anda 17-18ms Speedtest'de Valorant ve LoL'de ise 26-27ms alıyorum rahatsız edecek kadar fazla bir ping değil ama insanın moralini bozuyor. Nasıl bu pingi en aza indirebiliirm hani 20 falan olsa yeter modemi değiştirsem kablo değiştirsem falan değişmez mi bir şeyler ya da dediklerinizden falan uygulasam?
Ping konusu şöyledir; iki firma var birisi türk Telekom diğeri ise Vodafone. İkisinde de ftth var diyelim (eve kadar fiber) ve iki arkadaşın yan yana binaları var diyelim, birisinde Vodafone diğerinde de türk Telekom olsun;

SSG'den gelen hat, f/o rotası ve bgp şehir içi rotası, routing'i farklı olacaktır. İki firma aynı SSG ve bgp ve f/o rotasını kullanmaz, kullanmadığı içinde iki arkadaş farklı ping'ler alır. Ayrıca genel baktığımizda genel sunucular türk telekomda.

Dolayısıyla Pingin daha da düşmez, senin yapabilecegin bir durum yok, taahhüt bittikten sonra türk telekom'a geri dönmelisin.

Senin binanda her ne kadar t.t vdsl'de olsa, yukarıda bahsettiğim gibi, genel sunucular ve bgp rotası türk telekomda daha iyi. DSL'de olan başlangıç pingi, (4-5ms) olmasına rağmen, türk telekomun genel sunucularına en düşük etkiyi verir ve bağlanmak istediğin site,oyun,video-icerik vb. durumlarda direkt olarak sunuculardan çıkış yapıyorsun, routing'i de işin icine katinca hem unloaded (genel ping) hemde çıkış ping (yurt dışı) daha düşük oluyor.

Router,kablo vb. değişimler pinge etki etmez.
Ping, yukarıda yazdığım durumlar neticisinde belirlenir.

Fiberi gözünüzde buyutme, şirketin kalitesi önemli.

Son düzenleme:
Brom router'ı değiştirirsen mevcut kullandığın ISS olan Vodafone'da en fazla pingin 1-2ms düşer fazla düşmez. Router'ın kaliteli olursa (oyuncu router'ları aşırı gereksiz) pingin evde ne kadar cihaz bağlı olursa ve download/upload işlemi gerçekleşirse ani zıplamalar olmaz yani ping stabil olur. Ping artışlarının çoğunluğu düşük upload hızlarından dolayı ve router'a bağlı cihazlar upload (örneğin OneDrive, iCloud yedeklemesi veya Whatsapp'den görsel yollama gibi) yaptığı an yüksek ping artışları görünüyor bu da bufferbloat oluyor. Oyuncu router'ları neden gereksiz diye sorarsan bana içlerinde fazla özellik barındırdığı için router'ın yazılımsal ve donanımsal olarak ağırlık yaratıyor bu da sana ping yükselmesi ve hızında %5-10 oranında kayıplığa neden oluyor. Benim önerim temel özellikler ve önemli özellikler hariç ekstra oyunculara yönelik özelliklerin barındırmamasıdır buna göre ben Asus router'ı önerirken her zaman ram miktarı 512mb ve 1GB, CPU'su Broadcom'un 2 veya 4 çekirdek olan ''oyuncu router'ı'' olmayan modellerini öneriyorum, örneğin RT-AX68U, RT-AX82U, RT-AX86U, RT-AX88U gibi modelleri. Asus router'a Merlin firmware kurarken minimum 512mb ram gerekiyor ve Merlin'in sitesinde hangi modellerin desteklediği yazar liste olarak. Merlin Firmware kurup, QoS Cake özelliğini aktif edersen üst cümlemde bahsi geçen bufferbloat sorunun direkt olarak yok oluyor. Asus router'lar pahalı gelirse Keenetic router'ı kesin öneririm F/P ve Asus'a göre yazılım kalitesi olarak bence en iyi seçenektir.

Ping konusuna gelirsem en önemli faktör kullandığın ISS'dir ve en belirgin ping düşüklüğünü ISS değişikliğinde hissedersin. Nedeni ise ISS'in pop noktaları, routing ve fiber kablo ağı ne kadar yaygınsa ping o kadar düşük olur doğal olarak. En düşük ping Türk Telekom'da şuan nedeni ise ülkemizde fiber ağı en geniş operatördür ve CGNat olayı Türk Telekom da çoğunlukla her bölgede yok bu da oyuncular için çok çok iyi bir şey.
Herkes ping konusunda TürkNet'in olduğunu söylüyor speedtest raporlarında da dahil lakin CGNat'dan internete çıktıkları için speedtest CGNat ile karşı sunucu arasındaki pingi ölçüyor. O ping düşük çıktığı için TürkNet 1. çıkıyor. Speedtest raporlarında iyi görünmek için aynısını Türkcell Superonline'da hile olarak bunu yapıyordu (Türknet hile yapıyor demiyorum). Burada asıl önemli durum senin evinden CGNat'a kaç ms ile bağlandığın ve CGNat'daki kullanıcı yoğunluğu çok önemli bir faktör. CGNat dediğim şey ek bir router oluyor bu da firmaların sunucularında oluyor. Yani bir adet WAN IP'sini 100-200 kişiye paylaştırıyorlar bu da senin internet kaliteni çok düşürüyor. Speedtest'de değerlerin çok iyi görünüyor teorikte ama pratiğe döndüğü zaman internet kaliten o değerler ile örtüşmüyor nedeni ise bu. CGnat sadece TürkNet'de mi var hayır, diğer ISS'lerde de CGnat yaygın ve mevcut (Türk Telekom'da CGnat oranı çok çok az). Vodafone'un router'ına yani tarayıcından 192.168.1.1'e girip router içindeki WAN IP ile speedtest.net'deki WAN IP eğer örtüşmüyorsa CGNat'dasındır. İki IP adresi aynı ise CGNat'da değilsindir. En iyi anlama yolu budur CGNat'ı. CGNat'dan çıkmanın bir yolu var mı evet var ISS'inden statik IP talebinde bulunman olacaktır bu da ücretlidir 100-150TL civarında aylık genelde ve ISS'lere göre bu fiyat değişkenlik gösteriyor.

Çok uzun anlatmış olabilirim aklında soru işaretlerin kalmasını istemiyorum ve bu konuda bilinçlenmeni istiyorum. İşin özü şu Vodafone taahhütün bittiği gibi Türk Telekom'a geri dönmen olacaktır. O ping süren ciddi oranda düşer ve router'ı kesinlikle kendin alıp direkt bağlantı sağlamanı öneririm. Router'ı değiştirdiğin zaman router içi kontroller senin elinde oluyor ve internet kaliten ciddi oranda stabilleşiyor ayriyeten iyileşiyor. Gigabit portlu router seçiminde dediklerimi göz önüne alırsan senin için iyi olacaktır Asus ve Keenetic dışında ben başka marka önermem. Kurulumu en basit ve Türk Telekom, Superonline, TurkNet (Gigafiber) ve diğer ISS'ler ile direkt uyum gösteren iki markalardır kendileri tecrübeme göre ben söylüyorum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı