Fiber internette VDSL'den daha yüksek ping değeri

Brom router'ı değiştirirsen mevcut kullandığın ISS olan Vodafone'da en fazla pingin 1-2ms düşer fazla düşmez. Router'ın kaliteli olursa (oyuncu router'ları aşırı gereksiz) pingin evde ne kadar cihaz bağlı olursa ve download/upload işlemi gerçekleşirse ani zıplamalar olmaz yani ping stabil olur. Ping artışlarının çoğunluğu düşük upload hızlarından dolayı ve router'a bağlı cihazlar upload (örneğin OneDrive, iCloud yedeklemesi veya Whatsapp'den görsel yollama gibi) yaptığı an yüksek ping artışları görünüyor bu da bufferbloat oluyor. Oyuncu router'ları neden gereksiz diye sorarsan bana içlerinde fazla özellik barındırdığı için router'ın yazılımsal ve donanımsal olarak ağırlık yaratıyor bu da sana ping yükselmesi ve hızında %5-10 oranında kayıplığa neden oluyor. Benim önerim temel özellikler ve önemli özellikler hariç ekstra oyunculara yönelik özelliklerin barındırmamasıdır buna göre ben Asus router'ı önerirken her zaman ram miktarı 512mb ve 1GB, CPU'su Broadcom'un 2 veya 4 çekirdek olan ''oyuncu router'ı'' olmayan modellerini öneriyorum, örneğin RT-AX68U, RT-AX82U, RT-AX86U, RT-AX88U gibi modelleri. Asus router'a Merlin firmware kurarken minimum 512mb ram gerekiyor ve Merlin'in sitesinde hangi modellerin desteklediği yazar liste olarak. Merlin Firmware kurup, QoS Cake özelliğini aktif edersen üst cümlemde bahsi geçen bufferbloat sorunun direkt olarak yok oluyor. Asus router'lar pahalı gelirse Keenetic router'ı kesin öneririm F/P ve Asus'a göre yazılım kalitesi olarak bence en iyi seçenektir.

Ping konusuna gelirsem en önemli faktör kullandığın ISS'dir ve en belirgin ping düşüklüğünü ISS değişikliğinde hissedersin. Nedeni ise ISS'in pop noktaları, routing ve fiber kablo ağı ne kadar yaygınsa ping o kadar düşük olur doğal olarak. En düşük ping Türk Telekom'da şuan nedeni ise ülkemizde fiber ağı en geniş operatördür ve CGNat olayı Türk Telekom da çoğunlukla her bölgede yok bu da oyuncular için çok çok iyi bir şey.
Herkes ping konusunda TürkNet'in olduğunu söylüyor speedtest raporlarında da dahil lakin CGNat'dan internete çıktıkları için speedtest CGNat ile karşı sunucu arasındaki pingi ölçüyor. O ping düşük çıktığı için TürkNet 1. çıkıyor. Speedtest raporlarında iyi görünmek için aynısını Türkcell Superonline'da hile olarak bunu yapıyordu (Türknet hile yapıyor demiyorum). Burada asıl önemli durum senin evinden CGNat'a kaç ms ile bağlandığın ve CGNat'daki kullanıcı yoğunluğu çok önemli bir faktör. CGNat dediğim şey ek bir router oluyor bu da firmaların sunucularında oluyor. Yani bir adet WAN IP'sini 100-200 kişiye paylaştırıyorlar bu da senin internet kaliteni çok düşürüyor. Speedtest'de değerlerin çok iyi görünüyor teorikte ama pratiğe döndüğü zaman internet kaliten o değerler ile örtüşmüyor nedeni ise bu. CGnat sadece TürkNet'de mi var hayır, diğer ISS'lerde de CGnat yaygın ve mevcut (Türk Telekom'da CGnat oranı çok çok az). Vodafone'un router'ına yani tarayıcından 192.168.1.1'e girip router içindeki WAN IP ile speedtest.net'deki WAN IP eğer örtüşmüyorsa CGNat'dasındır. İki IP adresi aynı ise CGNat'da değilsindir. En iyi anlama yolu budur CGNat'ı. CGNat'dan çıkmanın bir yolu var mı evet var ISS'inden statik IP talebinde bulunman olacaktır bu da ücretlidir 100-150TL civarında aylık genelde ve ISS'lere göre bu fiyat değişkenlik gösteriyor.

Çok uzun anlatmış olabilirim aklında soru işaretlerin kalmasını istemiyorum ve bu konuda bilinçlenmeni istiyorum. İşin özü şu Vodafone taahhütün bittiği gibi Türk Telekom'a geri dönmen olacaktır. O ping süren ciddi oranda düşer ve router'ı kesinlikle kendin alıp direkt bağlantı sağlamanı öneririm. Router'ı değiştirdiğin zaman router içi kontroller senin elinde oluyor ve internet kaliten ciddi oranda stabilleşiyor ayriyeten iyileşiyor. Gigabit portlu router seçiminde dediklerimi göz önüne alırsan senin için iyi olacaktır Asus ve Keenetic dışında ben başka marka önermem. Kurulumu en basit ve Türk Telekom, Superonline, TurkNet (Gigafiber) ve diğer ISS'ler ile direkt uyum gösteren iki markalardır kendileri tecrübeme göre ben söylüyorum.

Türk Telekom 1000 mpbs fiber kullanıcısıyım. CGnat var. Rekabetçi faceit oynuyorum ve ciddi packet loss sorunum var. Türktelekom bana WAN ipsinden başka bir ip atıyor. Esas statik ip Acıbadem de gözüküyor.

Acıbadem'de ip'ler dönüştürülürken özellikle sunucudan gelen Ping'leri dropluyor.

Bu sebeple statik ip almayı düşünüyorum. Ama aklıma takılan bir husus var. Ben statik ip aldığım zaman evdeki tüm cihazlar aynı ip'den mi bağlanacak?

Veya statik ip tanımlamama gerek olacak mı?

Eğer öyle olursa evdeki diğer kişilerle aynı oyuna girememe gibi bir sorun olabilir mi?

Veya evdeki televizyon, tablet telefon vs bunlar dinamik ip kullanmaya devam edebilir mi?

Türk Telekom 1000 mpbs fiber kullanıcısıyım. CGnat var. Rekabetçi faceit oynuyorum ve ciddi packet loss sorunum var. Türktelekom bana WAN ipsinden başka bir ip atıyor. Esas statik ip Acıbadem de gözüküyor.

Acıbadem'de ip'ler dönüştürülürken özellikle sunucudan gelen Ping'leri dropluyor.

Bu sebeple statik ip almayı düşünüyorum. Ama aklıma takılan bir husus var. Ben statik ip aldığım zaman evdeki tüm cihazlar aynı ip'den mi bağlanacak?

Veya statik ip tanımlamama gerek olacak mı?

Eğer öyle olursa evdeki diğer kişilerle aynı oyuna girememe gibi bir sorun olabilir mi?

Veya evdeki televizyon, tablet telefon vs bunlar dinamik ip kullanmaya devam edebilir mi?
Statik IP dediğimiz şey aslında WAN IP'nizin sabit olmasıdır. Şuan herkese Dinamik IP atanıyor. Dinamik IP'de router'ı ya da ONT'yi kapat aç yaptığınızda IP adresi değişir. Statik IP'de bu değişmez aralarındaki tek fark bu. Statik IP'de direkt olarak size tanımlanacağı için CGNat'dan çıkmış oluyorsunuz. Internal IP'de bir değişiklik olmaz. Bütün cihazlar internete Statik IP üzerinden internete çıkar.

BROM Router'ı değiştirirsen mevcut kullandığın ISS olan Vodafone'da en fazla pingin 1-2ms düşer fazla düşmez. Router'ın kaliteli olursa (oyuncu Router'ları aşırı gereksiz) pingin evde ne kadar cihaz bağlı olursa ve download/upload işlemi gerçekleşirse ani zıplamalar olmaz yani ping stabil olur. Ping artışlarının çoğunluğu düşük upload hızlarından dolayı ve Router'a bağlı cihazlar upload (örneğin OneDrive, iCloud yedeklemesi veya WhatsApp'den görsel yollama gibi) yaptığı an yüksek ping artışları görünüyor bu da Bufferbloat oluyor. Oyuncu Router'ları neden gereksiz diye sorarsan bana içlerinde fazla özellik barındırdığı için Router'ın yazılımsal ve donanımsal olarak ağırlık yaratıyor bu da sana ping yükselmesi ve hızında %5-10 oranında kayıplığa neden oluyor. Benim önerim temel özellikler ve önemli özellikler hariç ekstra oyunculara yönelik özelliklerin barındırmamasıdır buna göre ben ASUS Router'ı önerirken her zaman RAM miktarı 512MB ve 1GB, CPU'su Broadcom'un 2 veya 4 çekirdek olan "oyuncu router'ı" olmayan modellerini öneriyorum, örneğin RT-AX68u, RT-AX82u, RT-AX86u, RT-AX88u gibi modelleri. ASUS Router'a merlin Firmware kurarken minimum 512MB RAM gerekiyor ve Merlin'in sitesinde hangi modellerin desteklediği yazar liste olarak. Merlin Firmware kurup, QoS cake özelliğini aktif edersen üst cümlemde bahsi geçen Bufferbloat sorunun direkt olarak yok oluyor. ASUS Router'lar pahalı gelirse Keenetic Router'ı kesin öneririm F/P ve ASUS'a göre yazılım kalitesi olarak bence en iyi seçenektir.

Ping konusuna gelirsem en önemli faktör kullandığın ISS'dir ve en belirgin ping düşüklüğünü ISS değişikliğinde hissedersin. Nedeni ise ISS'in pop noktaları, routing ve fiber kablo ağı ne kadar yaygınsa ping o kadar düşük olur doğal olarak. En düşük ping Türk Telekom'da şu an nedeni ise ülkemizde fiber ağı en geniş operatördür ve CGNAT olayı Türk Telekom da çoğunlukla her bölgede yok bu da oyuncular için çok çok iyi bir şey.
Herkes ping konusunda TurkNet'in olduğunu söylüyor Speedtest raporlarında da dahil lakin CGNAT'dan internete çıktıkları için Speedtest CGNAT ile karşı sunucu arasındaki pingi ölçüyor. O ping düşük çıktığı için TurkNet 1. çıkıyor. Speedtest raporlarında iyi görünmek için aynısını Turkcell Superonline'da hile olarak bunu yapıyordu (TurkNet hile yapıyor demiyorum). Burada asıl önemli durum senin evinden CGNAT'a kaç ms ile bağlandığın ve CGNAT'daki kullanıcı yoğunluğu çok önemli bir faktör. CGNAT dediğim şey ek bir router oluyor bu da firmaların sunucularında oluyor. Yani bir adet WAN IP'sini 100-200 kişiye paylaştırıyorlar bu da senin internet kaliteni çok düşürüyor. Speedtest'de değerlerin çok iyi görünüyor teorikte ama pratiğe döndüğü zaman internet kaliten o değerler ile örtüşmüyor nedeni ise bu. CGNAT sadece TurkNet'te mi var hayır, diğer ISS'lerde de CGNAT yaygın ve mevcut (Türk Telekom'da CGNAT oranı çok çok az). Vodafone'un router'ına yani tarayıcından 192. 168.1.1'e girip router içindeki WAN IP ile speedtest.net'deki WAN IP eğer örtüşmüyorsa CGNAT'dasındır. İki IP adresi aynı ise CGNAT'da değilsindir. En iyi anlama yolu budur CGNAT'ı. CGNAT'dan çıkmanın bir yolu var mı evet var ISS'inden statik IP talebinde bulunman olacaktır bu da ücretlidir 100-150TL civarında aylık genelde ve ISS'lere göre bu fiyat değişkenlik gösteriyor.

Çok uzun anlatmış olabilirim aklında soru işaretlerin kalmasını istemiyorum ve bu konuda bilinçlenmeni istiyorum. İşin özü şu Vodafone taahhüdün bittiği gibi Türk Telekom'a geri dönmen olacaktır. O ping süren ciddi oranda düşer ve Router'ı kesinlikle kendin alıp direkt bağlantı sağlamanı öneririm. Router'ı değiştirdiğin zaman router içi kontroller senin elinde oluyor ve internet kaliten ciddi oranda stabilleşiyor ayrıyeten iyileşiyor. Gigabit portlu router seçiminde dediklerimi göz önüne alırsan senin için iyi olacaktır ASUS ve Keenetic dışında ben başka marka önermem. Kurulumu en basit ve Türk Telekom, Superonline, TurkNet (GigaFiber) ve diğer ISS'ler ile direkt uyum gösteren iki markalardır kendileri tecrübeme göre ben söylüyorum.

Hocam sağ olun çok iyi anlatmışsınız fakat Türk Telekom altyapısı çok düşük evimdeki 50Mbps veriyor ping daha iyiydi ama bir oyun indirmek istediğimde 2 gün sürüyor bu da çok kötü.

Ülkede nasıl bir saçmalık varsa superonline ışık hızında(!) fiber , vdslden 2 kat daha fazla gecikmeye sahip, sırf bu yüzden 1000 megabit aboneliği iptal edip turktelekom 50 megabit tarifeye geçtim, sayfalar en azından hızlı açılır, daha az gecikmeyle oyun oynarım..

Ülkede nasıl bir saçmalık varsa superonline ışık hızında(!) fiber , vdslden 2 kat daha fazla gecikmeye sahip, sırf bu yüzden 1000 megabit aboneliği iptal edip turktelekom 50 megabit tarifeye geçtim, sayfalar en azından hızlı açılır, daha az gecikmeyle oyun oynarım..
Hocam ben Vodafone VDSL kullanıyordum. 64 mbps paketi vardı ve hızım 75 mbps oluyordu. Yani paketin sunduğundan bile fazla ve pingim cs2'de 50ms'lerde geziyordu ve arada bir 70 görüyordum. Fakat TT'nin fiberine geçtim, paket 1000mbps ve upload ise 50 mbps. TT'ye geçeli bir iki hafta oldu ve ben bu süre zarfında çok cs oynamadım, yani elimdeki veri az. Fakat bu süre zarfında ping değerim genelde 60ms'in üstünde oldu.

Son zamanlarda ISS'ler aslında tüketiciyi çok kısıtladı fakat çoğu farkında değil. 100 ile başlayan ipler veriliyor artık. Bunun global sebebi de var(yanlış hatırlamıyorsam) fakat yanlış bilmiyorsam bu iplerin verilmesi performansa etki ediyordu. Bilen arkadaşlar varsa aydınlatsınlar, yanlış bilgi vermeyeyim. Ve 10 sene önce modemimin arayüzünden port açıp oyunlarda sunucu kurabiliyordum. Fakat son zamanlarda bunu gerçekleştirememiştim. Bunun sebebi sanki 100 ile başlayan ipler vermeleriydi.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı