Merhaba,
İçinden çıkamadığım bir VDSL ve fiber konusu oldu, olaya hakim birisi bilgi aktarabilirse çok sevinirim. Mevcutta TurkNet VDSL kullanıyorum, Millenicom da fiber desteği olduğunu gördüm, bunun daha sonra V2 olduğunu söylediler. Binaya kadar fiber geliyor, bina içinde bakır veya CAT6 kablo ile daireye dağıtılıyor. Bende bu dağıtımın fiber kutusundan yapılacağını düşündüm. Millenicom'dan başvuruda bulundum, TT'den bir görevli gelip hattı açtığını ve etkilendiğini söyledi. Ertesi gün Millenicom kurulum için gelecek dediler. Bende gidip kutuya baktım, giber kutusundan bir uç ararken, baktım ki telefon dağıtım kutusundan bir uç verip etiketlemişler. Telefon kutusuna fiber kutusundan fiber kablo çekilmiş. Şimdi bu noktada kafam karıştı, bu durumda benim TurkNet'ten aldığım VDSL hattıda yine oradaki telefon hattından çıktığı için bina dışında fiber mi hareket ediyor acaba diye düşündüm. TurkNet'e durumu sordum, TurkNet bana dediki hattınız VDSL ise daireden santrele kadar bakır hatta dolanıyordur. Bunun üzerine hepten kafam karıştı. Şu an Millenicom başvurusu durmuş durumda.
Iki olasılık var anladığım kadarıyla. Bina girişinde kablolama çok kötü ve karışık, VDSL dağıtım yapılan kutu fiberden degil bakır kablodan geliyor olabilir. Yani orada hem fiber hem bakır olarak bina dışına giden bir kablolama vardır. Diger olasılık ise TurkNet'ten aldığım VDSL de hattıda bina içindeki fiber üzerinden çıkıyordur. Bu konuda fikri olan aydınlatabilir mi?
Çok teşekkürler.
Yukarıdaki hocamın da dediği gibi FTTB'ye sahip olabilirsiniz. Ancak bir noktayı düzeltmek isterim: hocam "size sanırım FTTB altyapı gelmiş" demiş ancak maliyeti yüksek olduğundan dolayı artık FTTB kurulmuyor. Fiber çekilecekse FTTH kuruluyor. Dolayısıyla önceden kurulmuş bir FTTB varsa Millenicom onu gösteriyor olabilir.
FTTB'de fiber kablo binaya çekilir, bina içerisinde MDU cihazı bulunur ve buradan dairelere CAT kablolar dağıtılır.
Bir MDU fotoğrafı:
Görüldüğü üzere mavi renkli birçok CAT kablo çıkıyor.
Bir başka MDU:
Bundan da 4 tane gri renkli CAT kablo çıkıyor.
Bunun haricinde bir de T11 kabinler vardır. Üzerinde fiber ifadesi yer alır ama VDSL kabinidir. Fiber kablo bu kabine gelir, fiber kablodan gelen sinyal kabinin içerisindeki DSLAM cihazı vasıtasıyla bakır kablolara aktarılır, dairelere de bakır kablo dağıtılır. Sokaktaki kabinin binaya yerleştirilmiş hali gibi düşünebilirsiniz. Bu fiber değil VDSL'dir.
T11 (bazıları T21 olarak da geçer) fotoğrafları:
Kabinler farklı farklı olabildiği için 2 fotoğraf ekledim.
Mevcut modeminizin girişi nasıl? WAN girişi mi var yoksa DSL girişi mi? Her ikisi de varsa hangisini kullanıyorsunuz? Eğer WAN girişini kullanıyorsanız FTTB altyapıya sahipsiniz demektir. Yok DSL girişini kullanıyorsanız çok yüksek ihtimalle T11 kabinden hizmet alıyorsunuz demektir.
Bende gidip kutuya baktım, giber kutusundan bir uç ararken, baktım ki telefon dağıtım kutusundan bir uç verip etiketlemişler. Telefon kutusuna fiber kutusundan fiber kablo çekilmiş.
Ben bu yazdıklarınıza istinaden T11 kabin olduğunu tahmin ediyorum.
Öncelikle şu adresten altyapı sorgulaması yapabilir misiniz?
İnternet Altyapı Sorgulama - GÖKNET İLETİŞİM A.Ş.
Burası ayrıntılı bir biçimde gösteriyor.
Ayrıca bahsettiğiniz kutuların ve dairedeki modemin ayrıntılı fotoğraflarını atabilir misiniz? Fotoğrafları görürsem daha net konuşabilirim.