Şu an gerçek anlamda oyuncu sayısı, içerik, oynanış vs olarak WoW ile direkt kafa kafaya yarışabilen, dönem dönem de geçebilen tek oyun. Hatta özellikle WoW'dan FF14'e geçenler pek de geri gelmiyor. Ben de çok heveslenmiştim, aldım oynadım bir dönem ama 2007'den beri WoW oyuncusu olunca kolay değişmiyor alışkanlıklar. Kürkçü dükkanına geri döndüm anlayacağınız hazır yeni paket gelmişken

Ama benim gibi WoW'a geri dönen azdır FF14'ten. Hatta Dragonflight o kadar hüsrana uğrattı ki beni, tekrar FF14'e veya GW 2'ye geçesim de var.
Ben kıyaslamayı da WoW ile yapacağım haliyle. Bence WoW'a göre en büyük artısı
tek karakter = her şeyi yapabilmek... Misal WoW'da bir karakter ile reputation vs ıvır-zıvır kasıyorsunuz. Sonra karaktere nerf geliyor, bir sonraki expansionda zevksiz hale geliyor veya basitçe canınız sıkılıyor, değiştireyim diyorsunuz. Hooop bir sürü progression uçup gidiyor... Mesela 4 hafta sürecek bir görev silsilesinin 3 haftasını yapıyorsunuz, eğer karakter değiştirirseniz, baştan başlamamak için sıkıldığınız sınıfı zorla oynamak zorunda kalıyorsunuz... WoW maalesef insanı alt karakter açmaya yönelten ama bunu doğru ödüllendiremeyen bir oyun. Ama FF14 öyle değil. Evet sınıf değiştirirken baştan kasıyorsunuz ama karaktere özel görevler, meslekler vs sıfırlanmıyor. Bu açıdan harika bir sistemi var.
Önce
EN BÜYÜK FARKTAN BAHSETMEK GEREK...
Community... WoW'un kitlesi son zamanlarda çok saçma bir oyuncu kitlesine evrildi. Mesela level kasıyorsunuz, dungeonda, 15 level tank sanki atomu parçalamışçasına trip atıyor... Healer bir tane heal kaçırırsa partyden çıkıyor... Alt karakter kasanların garip gurup egoları yüzünden çok keyifsiz hale geldi dungeonlar. Üstelik yeni bir oyuncu, diyelim ki dungeon'ı öğrenmeye çalışıyor. Veya ara sahneleri izlemek istiyor diyelim. Mümkün değil... Git youtube'dan izle diyor adamlar... Eğer özellikle tank oyunu yeterince biliyorsa bir başlıyor koşmaya yetişebilen beri gelsin... Ondan sonra healer da yeni ise heal alamıyor mobların arasında ölüyor. Başlıyor bik bik bik konuşmaya... Ben 15 senedir oynuyorum bu oyunu. Aralıksız denebilir hem de. Yani şu oyunda bilmediğim şey yoktur büyük ihtimalle. Daha bir tane oyuncuya böyle davranmadım. Adamın hakkı bu ya, ara sahneyi lore'u görmek istiyor veya hazır dungeona girmiş belki sağı solu görmek istiyor... Ben 2-3 dakika kazanacağım diye adamın oyununu mahvetmenin ne anlamı var ? Ki ben de çabuk kasılmak adına eğer sınıfımda tank speci varsa ben de tank veya healer girerim çabuk parti bulduğu için.
Yüksek seviyede de aynı sıkıntı var. Orada da tutturmuşlar bir meta kavramı. Bakın koskoca 2 expansiondır falan Feral Druid 20+ mythic dungeonlara alınmıyor... Shadow Priest alınmıyor ki çok zor ama çok keyifli spectir. Bu bir iki örnek. En az 10 spec vardır böyle. Sırf
"oyunun bilerek dengelemediği veya meta uğruna kurban verdiği" speci sevdiği için end-game contentinden mahrum olan veya sevmedikleri specleri oynamak zorunda olan oyuncular var. Bu kabul edilemez bir şey bence. Zaten nezaket denen şey kalmadı boosting yüzünden. Milletin derdi bir dungeonları en kısa sürede bitirmek. Oyundan keyif alayım falan yok. Gold kasayım da sonraki aylarım (bakın ay değil aylar, öyle fiyatlar dönüyor çünkü) çıksın veya X kozmetiğini alayım derdinde çoğu yüksek seviye grup ve guildler...
FF14 bu konuda cennetlik... İnanılmaz güzel bir kitlesi var. Mesela Guild Wars 2 de böyledir. Ben daha bir şey sorduğumda yardım etmeyen birine denk gelmedim FF14 ve GW 2'de... Sizin talebiniz olmasa bile adam geliyor soruyor yardım edeyim mi diye... Eğer yalnız oynayacaksanız, başka insanlarla, guildlerle takılacaksanız bence GW 2 veya FF14'ten yana kullanın tercihinizi.
FF14'ün diğer bir avantajı da, oyunda özellikle pve tarafı ve sınıflar düzenlenirken WoW'daki gibi sınıflar e-spormuş, metaymış vs değil de gerçekten dengeli olsun diye düzenleniyor. WoW kadar da oyuncuyu yarıştırma amacı gütmüyor.
Son olarak da direkt automatic loot olayı harika FF14'te... Hiçbir şeye gerek duymadan, diğer saçma oyunlardaki gibi pet vs ihtiyacı olmadan, hiçbir para harcamadan direkt kutu içeriğinin envanterinize düşmesi muhteşem bir olay. Ek olarak da yanlışım yoksa 140 inventory slot veriyor olması inanılmaz rahatlatıyor oyuncuyu. Bu noktada WoW ile yakınlar sayısal olarak zaten.
Lore açısından ikisi de çok geniş bir evren ve hikayeye sahip. Ancak WoW o kadar göz önündeydi ki yıllardır, FF14 sanki bu konuda yetersiz zannediliyor. Hiç de değil. WoW'a yakın lore vardır Final Fantasy evreninde de.
Dezavantajlarından birine gelirsek, bu kişisel bir şey ama bir miktar göz yorabiliyor. Bazen ekranda öyle bir ışık-renk cümbüşü oluyor ki rahatsız edici seviyeye gelebiliyor benim için. Özellikle kalabalık raidlerde. Belki ben ihtiyarladım artık, ondandır tabii
Bana göre şu anki WoW'dan daha iyi bir oyun FF14. Ancak WoW'a yeni paket geldi bildiğiniz üzere. Şu anda WoW biraz daha kalabalık olabilir. Yine de 1-2 aya kalmadan FF14 tekrar geçecektir diye düşünüyorum.
Pek çok WoW konusunda söylemişimdir, WoW gelmiş geçmiş en iyi MMORPG'dir. Ama son 6-7-8 senedir sadece adı ve reklam becerileri sayesinde ayakta... FF14'ün WoW'u yakalaması hatta geçmesi ise tesadüf değil. Square Enix ciddi şekilde kaliteli iş çıkartıyor Final Fantasy serisinde. Adı WoW olmayan bir oyun şu ana kadar dayanamazdı bence FF14 karşısında.